Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение между Белград и Прищина

Белград
Снимка: Уикипедия

Сръбският премиер Александър Вучич обвини снощи делегацията на Прищина за неуспеха на поредния кръг от преговорите в Брюксел и поиска реакция от върховния представител на ЕС Федерика Могерини по този повод, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Пред журналисти в паузата на срещата с представители на сърбите от Косово в Рашка Вучич каза, че ЕС е бил абсолютно едностранчив по време на последната среща с делегацията на Прищина в Брюксел.

"Имахме трудни разговори, в които Сърбия прие всичко, което бе искано от нея. Ние приехме това, което ни предлагаха, но след това разбрах, че сме доведени до положение за едно нещо да кажем "не"и да станем виновни", заявил Вучич пред сърбите от Северно Косово.

Сръбският премиер е призовал събрите в Косово да останат спокойни и "да не се хващат на провокациите на албанската страна", пише "Вечерне новости".
Вучич обвинил Прищина, че "се занимава с най-мръсната пропаганда" и че в Брюксел и дума не станало за Съюза на сръбските общини.

По думите на сръбския премиер сред четирите постигнати споразумения едно е било за Косовска Митровица. Той посочи, че кметът на Северна Митровица Горан Ракич е предложил представителите на сърбите да напуснат всички косовски институции, но според Вучич това не е добро решение. Ракич обвинил ЕС, че "ясно е застанал на страната на Прищина".

Сърбите не са гневни, а болни от страх и загрижени за своите семейства, заявил още кметът, добавяйки, че търпението на косовските сърби има граници, пише "Вечерне новости".

Сръбските издания съобщават, че стотина граждани са участвали вчера в многочасов мирен протест до главния мост на река Ибър. Демонстрацията е била организирана в знак на несъгласие с очакваното разрушаване на стената, която сърбите от Косовска Митровица издигнаха на моста, свързващ населената със сърби северна част на града с южната албанска част.

Вестниците отбелязват, че президентът на Косово Хашим Тачи е изразил загриженост във връзка с кампания, с която според него Сърбия внушава страх и междуетническа омраза сред сръбската общност в северната част на Косово.

"Разочарован съм и съм загрижен във връзка с пропагандната кампания в стария стил на Сърбия, която продължава да насъсква към страх и междуетническо напрежение сръбската общност, която живее в северната част на Косово", заявил Тачи. Според него тази пропаганда има за цел да възпрепятства процеса на пълното интегриране на косовските сърби в институциите на Република Косово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето..

публикувано на 26.06.24 в 07:41

Делото за замърсяването на Варненското езеро отново влиза в съда

За 10:00 ч. днес в Окръжен съд - Варна е насрочено разпоредително заседание по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Първоначалното обвинение беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения.  Като обвиняем пред съда ще..

обновено на 26.06.24 в 06:34
Варна, изгревът тази сутрин

Ветровито край морето

Днес предиобед над Североизточна България ще има временни увеличения на облачността, а по-късно ще се установи предимно слънчево време. В началото на деня ще бъде почти тихо, следобед ще духа умерен вятър от изток, по южното крайбрежие с по-силни пориви. Максималните температури ще са между 29° и 34°, по Черноморието 26°-29°, за Варна около..

публикувано на 26.06.24 в 06:05

Адресите без ток

На 26.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Ваялар, м-ст Траката, м-ст Свети Никола, м-ст Горна трака, м-ст Средна трака, м-ст Голяма могила и м-ст Коджа тепе. В периода 24.06.2024 -..

публикувано на 26.06.24 в 05:00

НИК "Академик" с 338 експедиции за 40 години

Общо 338 експедиции, от които 30 международни, са извършени с научноизследователския кораб "Академик" за 40 години. Това каза директорът на Института по океанология "Фритьоф Нансен" проф. д-р Атанас Палазов. Миналата година "Академик" е преминал класов ремонт за срок от 5 години и може да изпълнява мисията си, каза още той. Надеждите обаче са да бъде..

обновено на 25.06.24 в 18:29

Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор , който отвежда пречистените води от станцията в Албена. Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето. Министърът на..

публикувано на 25.06.24 в 17:44
Плажът на Кранево

Отпадат ограниченията за къпане в Албена и Кранево

Ограниченията за къпане в морето, въведени от Регионалната здравна инспекция в Добрич, отпадат. Резултатите от взетите тази неделя (23 юни) проби показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, вече са в норма. Те съответстват по микробиологичните..

публикувано на 25.06.24 в 15:44