Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Борисов, диригент: „Инвестираш някъде, за да получиш другаде”

„Силата на съдбата” ще дирижира тази вечер от 19.00 часа във варненската опера Светослав Борисов. Доскорошният главен диригент на Държавна опера Варна продължава да работи със своя Камерен оркестър в Австрия, а миналата есен спечели конкурса за капелмайстор на Магдебурския оперен театър.

Светослав Борисов ще гостува в "Радио Варна представя" в неделя след 13.00 часа. Тогава ще говорим за магията, която обединява хората на сцената и в залата, за първата диригентска палка и партитурата, която винаги присъства в неговия куфар, за пътя от Варна до Германия, за музиката като вълшебство и промяната в поговорката „Музикант къща нехрани”.




Габриела Гаврилова започва разговора със спектакъла тази вечер от 19.00часа - „Силата на съдбата”...

Една прекрасна, много комплексна творба от Джузепе Верди, която не се изпълнява често и затова каня публиката тази вечер от 19 часа. Който не е имал възможност да види на предпремиерите и премиерата в Летния театър, тази вечер да заповяда в салона на Държавна опера Варна.

Силата на съдбата за вас като човек и като музикант каква е?

Силата на съдбата ме е водила на много различни места , поставяме в различни изпитания и винаги е интересно когато човек като си прави равносметка. Тази преплетеност на сюжета е много силна застъпена в тази творба, така че ние бихме могли да говорим  много дълго, но по-скоро бих искал да призова хората да дойдат, да видят и да чуят „Силата на съдбата”.

Силата на съдбата във Вашия живот?

О, тук навлизаме в много философски теми. Аз самия смея да твърдя, че държа нещата в свои ръце, но се съобразявам и с това мъничко неизвестно- съдбата.

Вие сте един от младите български диригенти, които са се доказали в Европа.Как успявате да постигате всички тези неща? Да,  началото е във Варна, вие сте  трето поколение музикант.

С труд и много желание, много любов към това ,което правим. Без талант едва ли човек може да постигне нещо в която и да е сфера, но само талант не е достатъчен. Необходимо е и малко доза късмет или съдба. Аз съм човек, който си поставя цели, който гледа в бъдещето , на гледа в едно здравословно обозримо бъдеще. Стремя се да правя крачките си напред без те да са огромни скокове,за да не правя пропуски и така да се срути тази стълбичка.

Имате договор с Магдебургския оперен театър до 2019 година. Какво ви дава на Вас това?

Вярвам, че съм на прав път, защото спечелването на конкурс в немски оперен театър само по себе си вече един голям успех. След този успех следва, разбира се, доказването.

Колко години вече сте свързани много много близко с музиката?

Като трето поколение музикант започнах на 4 години и половина да свиря на пияно и оттогава.

Мразехте ли пияното на някакъв етап от живота си ?

„Мразя” не е точно употребено, може би е силно казано. Но много се ядосвах, че трябваше да се упражнявам докато приятелите ми играят футбол. Аз съм и спортист и исках и аз да играя. Правех го единствено между 14 и 16 часа – тогава не може да си свири, трябва да се пази тишина и през лятото играех с приятелите си в този интервал при 40 градуса. Но това са жертвите. Сега си спомням с усмивка, на ако не се полагат усилия, не се постигат успехи. Това е балансът в живота- инвестираш някъде, за да получиш другаде. Това би следвало да го разберат всички млади хора, които се занимават с това ,защото не е по подразбиране - че просто „хоп” и се получават нещата.

Пожелание?

Да бъдем здрави и да отворим сетивата си към красивите неща, към изкуството и колкото и тривиално да е - да се опитаме да бъдем по-добри един към друг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20