Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Диян Цветков - инспектор в БАБХ–Варна: При съмнения в качеството на плодовете и зеленчуците подавайте сигнал в Агенцията по безопасност на храните

Диян Цветков инспектор в БАБХ–Варна в интервю пред репортера Атанас Илиев за това как се процедира при съмнения в качеството на плодовете и зеленчуците в магазинната мрежа





-  Защо така се получава, понякога когато купуваме плодове и зеленчуци, дори и от големите вериги за хранителни стоки, те да променят външния си вид. Конкретизирам последно банани, които три часа след покупката промениха цвета си?

-  Това се получава най-често от неподходящи условия на съхранение – държани на по-студено, впоследствие вкарани в по-топло помещение и тогава изменят цвета си.

-  Да разбираме, че не са били замръзнали?

-  Чак замръзнали не са, но когато се вкарат от по-студено на положителни температури, доста по-високи от температурите на съхранение и се получава така.

-  От тези температурни аномалии влияят ли се цитрусовите плодове, пък и останалите плодове и зеленчуци?

-  Да, влияят се. Има определени температури, при които трябва да се съхраняват и когато те не се спазят, се получава това изменение.

-  В такъв случай имаме ли някаква възможност да търсим правата си?

-  Да, всеки един потребител, при констатирано такова изменение на вида на плода, може да подаде сигнал към Агенцията по безопасност на храните, след което ние отиваме на място и проверяваме и ако се установи наистина такова нарушение, защото това е нарушение, вследствие се санкционират търговците.

-  Всъщност да уточним тези плодове и зеленчуци при такова неправилно съхранение опасни ли са за консумация?

-  Не, те не са опасни за консумация, просто на никого не е приятно да купува такива плодове.

-  Вие като специалист в тази област да ни кажете няколко конкретни съвета, като купуваме плодове и зеленчуци какво точно да гледаме? Да ги пипаме ли?

-  Ами не е желателно много да се пипат, те и самите търговци не разрешават. Най-важното е да се гледа да са свежи, здрави и да няма някакви странични примеси на почва или на препарати върху тях. Вече за вътрешното съдържание не може да се прецени, докато не се разреже самия плод.

-  А защо понякога ябълките са мазни, все едно са мазани с парафин?

-  Два са вариантите, единият е, че има такива ябълки. Самият сорт е с такова покритие.

-  Тоест не са обработвани от търговци допълнително?

-  Да, но има случаи и когато са обработвани, за да може да се задържи влагата в тях и да не се променят толкова бързо. Тогава са обработени с парафинови препарати, което трябва задължително да е изписано на самия етикет.

-  Но ако имаме съмнение към качеството на плодовете и зеленчуците добре е да се обърнем към Агенцията за безопасност на храните?

-  Да.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тенерифе - островът, който се трансформира и "изригва" с нови възможности

Тенерифе от място за масов евтин туризъм става една от най-желаните дестинации в Европа. И то не само защото е подходящ за почивка във всеки ден от годината. Според пътешественичката и маркетинг специалист Весела Василева островът в Атлантическия океан научава урока: "Бъди това, в което си най-добър!". И се приспособява. За авантюристите Тенерифе..

публикувано на 23.04.25 в 08:15

“Сън или не” - новият български късометражен филм

Доколко устойчиви могат да бъдат партньорските взаимоотношения при възникването на трудности и способни ли са двама души да поставят личния си интерес на заден план в името на това, да съхранят връзката си? Този и други вълнуващи въпроси задава новият български късометражен филм “Сън или не”, който ще направи своята премиера на 27 април във..

публикувано на 22.04.25 в 08:20

Митрополит Йоан: Чрез силата на Възкресението на Спасителя смъртта е унищожена като най-последен враг

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,  Христос Воскресе! Всесърдечно поздравяваме всички вас с великия празник на Светата Пасха. Наистина този е „празникът на празниците и тържество на тържествата“ (Пасхален канон, песен 8). Ние празнуваме избавлението на човеците..

публикувано на 20.04.25 в 00:00

Злато за ансамбъла ни

Златен медал в многобоя за българския ансамбъл на световната купа в Баку. Уникално съчетание на обръчи и топки. Българките тотално взривиха залата с играта си.

публикувано на 19.04.25 в 20:09
Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..

публикувано на 19.04.25 в 07:50

Отец Ивалин Славов: Временно сме на земята, временно сме даже и на гробищата

Ивалин Славов е свещеник в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Той е роден  в Исакча, Румъния. Майка му е с руски корени, а б аща му е българин. О тец Ивалин е учил и в България, и в Румъния. Завършва Духовната семинария в София и Богословския факултет на университета в Букурещ. Служи в храма в Асеновград, а през 2006 г. Светият синод..

публикувано на 18.04.25 в 07:45

Проф. д-р Христо Кожухаров: Сега живее поколение, което получава всичко веднага - без изчакване, без отлагане

Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна  проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..

публикувано на 17.04.25 в 08:00