Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японка, омъжена за българин: Когато живееш в една държава, трябва да научиш езика й

В международния ден на майчиния език Ви срещаме с Каоро Йошимото - японка, родена в Токио, живяла в Америка и женена за българин. От 5 години Каоро живее във Варна. Тя е научила български език, защото смята, че е важно да говориш на езика на държавата в която живееш. Какво мисли за Варна с нея разговаря Олга Добрева:

Коничиуа, здравейте Казвам се Каоро Йошимото

От колко години живееш в България?

Във Варна съм от 5 години.

Харесва ли ти тук?

Да

Защо дойде във Варна?

Във Върна съм, защото намерих един българин, мъжа ми. Той е моряк, запознахме се на кораб и аз работих там... И така реших да дойда тук

Как научи български?

Български учих в университета, ходих на интензивен курс 5 месеца, 5 дни в седмицата.

Защо реши да научиш български?

Когато живееш в една държава, трябва да пробваш да научиш съответния език. Когато ходим някъде в общината или в миграционните служби трябва да говорите разбирате езика. Щом като живея 5 години в България, току що взех разрешение от постоянно пребиваване и вече имам ЕГН.

Щастлива ли си?

Да! По принцип имам същите права като българин, само нямам право да гласувам.

А на това ще останеш още 5 години тук и ще имаш право на гражданство

Да, обаче в Япония не е разрешено да имаш двойно гражданство и аз искам да имам японско.

Коя е първата дума, която научи на български?

О, това е много трудно... аз не помня, мисля че „айде” или „дай” или „добре”... нещо такова.

А коя е най-трудната дума?

Трудната дума... като цяло бълграския език е много труден. Аз съм учила други еизци. Аз знам разбира се японски език, майчиния ми, английски аз съм учила испански в университета. Испанският език беше по-лесен, но българския е много труден, глаголите са много трудни.

Вкъщи на какъв език си говорите?

Обикновено говорим на английски език, понякога и на български.

А ти говориш ли на японски, когато си ядосана?

Не, обаче аз искам и мъжа ми да се запознае малко с японския език. Аз чакам...

Когато решите да имате деца на какъв език смятате да говорите с тях?

Ако живеем тук трябва да знаят български език, международният език е английският и ако има възможност японски, разбира се.

Те ще бъдат полиглоти от малки!?

Да , в Европа всички знаят по няколко езика.

А българите знаят ли езици, какво ти прави впечатление?

Всички знаят английски език, чувам много да говорят на руски и немски език, заради туристите. Има много хора, които знаят френски и испански.

Какво ти харесва в България?

Аз много обичам да обикалям, България , заради природата и културата, много интересно. Аз много обичам плодовете и зеленчуците.

Разбрах, че си сееш?

Да, български и японски зеленчуци. Всяка година ние правим консерви, лютеница, кисело зеле. Много ги обичам.

Обичаш Българската кухня, така ли?

Да. Мечтата на всички японци е да ядат плодовете, които падат от дървото на земята. Хубаво е да се качиш на дървото и да си набереш череши през май месец.

Какво би казала на твоите приятели от Япония и Америка, които не са чували за България, в няколко думи как ще им опишеш Варна?

Варна е много красива, морската столица! И аз искам всички, които могат да я посетят тука, особено през лятото!

Защо през лятото!

Защото е хубаво! Има плаж, има миди, има Черно море...

Цялото интервю можете да учете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15