Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и сладките, а за финал ще получим и рецепта за лесни бонбони от кексово тесто.

„Напоследък много популярни стават голите торти, така наречените голи торти, които са без захарно покритие и са залети само с шоколад, който може да бъде цветен или не. Може да са само от крем или блат. Много ефектни стават, много са популярни. И цветя- захарни цветя, те са за сватбения сезон актуални. При децата няма някаква нова, иновативна ... те искат да е шаренко, да има фигурки”.

И тенденцията върви спрямо филмите, които гледат.

„Абсолютно! Имам познати, които вече категорично отказват „Замръзналото кралство”.

Питам за бутиковите торти, но вече все по-популярни стават и малките сладкиши, които съпътстват една голяма торта, особено в детските градини, където трябва да занесеш нещо и тези малки сладкиши са добавка към голямата торта и са много хубаво украсени направени с едни бухнали теста. Много, много красиви са. При тях има ли нещо ново и тенденциозно?

„Напоследък много популярни са декорираните бисквитки за почерпка в училища, градини - кейк попс- така нареченият кекс на клечка, което в същността си е пак вид тесто – кексово, тортено, смляно с масълце и маскарпоне, направено от топчета и потопено в бял шоколад. Те са много популярни и децата много ги харесват и това според мен, кейк попс-овете са актуални за градини и училища”.

Можем ли да получим една такава рецепта за кейк попс от хоби декоратор?

„Може, разбира се! Моята рецепта, която използвам е от ванилов блат с портокалови кори. Само да вметна за портокаловите кори, че е хубаво да са от био-магазин, тъй като са много третирани портокалите. Съответно, това което аз правя, ще ви кажа половинката дозата, тъй като от нея излизат около 20-сет попс-чета. Трябват ви:

Едно яйце,1/3- чашка кисело мляко, един пръст олио, 2-3 чаша захар и кората на един портокал и 2/3-ти чаена чаша брашно (високите чаши за чай). Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, след което киселото мляко. Настъргва се портокаловата кора и се пече във фурна с вентилатор за около 40-сет минути на 170-сет градуса. Оставя се да изстине напълно и въпросното тесто се смила в блендер или се натрошава на ръка с малко крема сирене и масло. Оставя се на стайна температура, с ванилийка. След което се омесва мокро тесто, от което се правят топченца. Тези топченца изкарват няколко часа в хладилника, за да се стегнат. Слагат им се едни пръчици и ги потапяте в бял шоколад и това са кейк попс-овете”.

Надяваме се да Ви е било вкусно, ако искате да чуете интервюто – в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлозар Тенев преди околосветската обиколка: Не се тревожа за себе си, моля се само яхтата да издържи

Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..

публикувано на 22.10.25 в 08:10
Атанас Аргиров, председател на РС на НСНИ, Варна

Атанас Аргиров: Фалшивите обяви са най-големият проблем на пазара за недвижими имоти

Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..

публикувано на 21.10.25 в 10:00

Шеф Пламен Петров: От 24 часа в денонощието - сме заети 26

Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...

публикувано на 21.10.25 в 07:40

Експерт: Трябва да има строг контрол върху автошколите заради корупцията и фалшифицирането на обучението

След трагедията край Созопол експертите настояват за спешни мерки и реален контрол върху автошколите. Днес Европейската комисия обяви последните данни за пътната безопасност, според които България отново е сред държавите с най-много жертви по пътищата – 74 загинали на милион жители, веднага след Румъния (78). На този мрачен фон страната бе разтърсена от..

публикувано на 20.10.25 в 17:35

"Невидимо дете"- спектакъл в памет на Димо Стоянов, който превръща музиката в изповед

Тази вечер от 19,00 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна ще оживее един свят, създаден от спомени, музика и човечност. Мултижанровият спектакъл "Невидимо дете", посветен на живота и творчеството на покойния Димо Стоянов от група P.I.F., ще бъде представен за първи път пред варненската публика. Продукцията..

публикувано на 20.10.25 в 11:49
Иво Жечев

Отбелязваме Международния ден на готвача

На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията освен професия е и хоби, празнуват Международния ден на готвача.  Шеф Иво Жечев разказа пред репортера ни Ваня Славова за пътя към професията:  Празникът е инициран от Световната Асоциация на Готварските Общества (WACS). Денят се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като..

публикувано на 20.10.25 в 03:50

MAX1M представя новия си сингъл "Ego Game"

Максим Ялнъзов  е един от младите таланти на Варна, който от 11 години се занимава с музика и изкуство (а в момента е почти на 17). Носител на над 100 (!) награди от вокални конкурси в България, Румъния, Молдова, Казахстан, Беларус, Унгария, Малта и Германия, Максим пее, свири на пиано и китара, посещава школи по танци и по актьорско майсторство,..

публикувано на 20.10.25 в 00:18