Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на кафето е във вкуса, а не в аромата

Случайно, разхождайки се ден преди Международния ден на потребителия, ми хрумва нестандартен поглед  на тази тема. Реших да Ви срещна с човек, който предлага качество на своите клиенти, събрано в чаша вкусно и ароматно кафе. Представям Ви Ангел Велков, човек обиколил света, който говори пет различни езика. Ще си помислите, че не е българин защото има португалски или италиански диалект, но не, ще сгрешите...Роден е във Варна. Завръща се тук след години, за да развива собствен бизнес и да живее заедно със съпругата си от Бразилия и 2-годишната им дъщеричка...

Първо да се представите, да кажете малко повече за себе си. Как се казвате, от къде сте? Аз се заблудих в началото, че не сте българин, а всъщност сте си от тук, от България.

Аз съм си българин, роден съм тук във Варна, но дълго време бях в чужбина и реших да се върна тук понеже мисля, че тук е най-спокойно.  Тук съм роден, а нали камъкът си тежи на мястото.

А този акцент, който имате от къде идва? Казахте, че говорите пет езика.

Да, но най-вече говоря на португалски заради бизнес контактите. Съпругата ми е бразилка също и оттам.

Снимка

Нашата среща е много спонтанна. Случайно чух за вашето местенце, в което се предлага истинско бразилско кафе и реших да дойде да проверя. Като човек, който обожава кафето искам да си поговорим за ползите от това да пием сутрин кафе и не само сутрин защото аз поне си позволявам да пия кафе през деня по няколко пъти. За мен кафето е удоволствие. Та това е поводът за нашата спонтанна среща. Вие като човек, който в момента предлага кафе какво може да кажете на нашите слушатели - полезно ли е кафето?

Значи има много дискусии относно дали е полезно или не, но така мога да кажа в нормални количества кафето е полезно както и всичко останало. Ако се прекалява много вече може да навреди. Естествено, че кафето не е съвместимо с някои болести. Хората просто трябва да се интересуват. А по принцип информация има много в момента в интернет. Там например пише, че да речем две кафета на ден, е съвсем нормално.

Вече изборът е много голям - от инстантно та до турско кафе.

Точно така. Колкото едно кафе е по-светло изпечено, то е по-близко до суровото. В него има повече кофеин. Покрай печенето то си губи кофеина. Най-важното за любителите на кафе е това, че водата, с която се прави е най-важният фактор при кафето, както и при други напитки - бира и вино . На 100% от клиентите си препоръчвам изворна вода да ползват. Тя трябва да е между 6,5 - 7,5 pH, понеже кафето е една голяма химия. Само едно зърно кафе има 1 800 ензима.

Ето един трик, който аз лично не знаех.

Минерална вода също не е добре.Минералите първо, че машината ви ще се развали и второ, че дават един много по-различен вкус на кафето.

А от къде идва това любопитство и тази любов към кафето? Независимо от това, че сте женен за бразилка.

Може би до характер, най-вече е това. Когато се прави нещо първо трябва да се научи за него.

А Вие колко време учихте за това да менажирате кафе?

Специално за мениджмънта доста време работих в други сфери и оттам.

Да се върнем към кафето, Вие какво кафе обичате да пиете като вкус, като аромат?

Аз обичам най-вече вкусът на кафето, така че 100% арабика е моето кафе, от него може да пиете цял ден.

Преди малко си говорихме за качеството и дали българинът търси качеството или търси количеството и може би в тази връзка българинът знае ли да пие правилно хубаво и качествено кафе?

Много от българите търсят в момента качество. Много от младите, най-вече да кажа, питат много. И аз им обяснявам, с питане става всичко. Кое е най доброто кафе за вас? Това което вие си харесвате. Идеята може някой да ви я даде, например, но това е кафе ароматно... така, така, така, но вие си решавате кое е вашето кафе.

Вие консултирате ли Вашите клиенти когато дойдат тук и не знаят какво кафе искат да пият?

Постоянно ги консултирам. Ние имаме три вида кафе "green" - това е суровото кафе, а другите две са изпечени като едното е 100% арабика, а другото 50/50 арабика с робуста. Но тук важното е, че 50/50 се пече в машината, за да се получи букета от аромати.

За количеството кафе ако говорим, в Италия например, пият "cafe picollo", малко кафе. А тук пием по-големи кафета, по-дълги кафета. Къде е пресечната точка и кое е правилно, как трябва да се пие едно кафе?

Тази голяма дискусия, която е между късото и дългото кафе - в кое има повече кофеин? Най-лесното обяснение, по принцип не казвам, че съм професионалист в тази област, но e едно елементарно обяснение. Чаша вино и халба бира-еднакво количество алкохол, но едното има повече концентрация от другото. Същото е и с кафето. По-концентрирано е късото кафе, а в дългото кафе има повече екстракция.

Не случайно питам защото преди малко влезе такъв клиент - италианец, а после и бразилец. Такива ли са клиентите Ви?

Специално в този магазин, който е на центъра имаме интернационални клиенти, отвсякъде. Имам един клиент австралиец, имаме руснаци, украинци, немци. Също така имаме клиентка японка. Тя дори си взе зеленото кафе за Япония. Имахме много португалци студенти. Те бяха тук всеки ден заради вкусните бразилски десерти, които съпругата ми приготвя и продаваме в кафетерията. При тях е традиция кафе с "бригадейро бонбонка". Това им е за деня перфектно и много, много различни националности и аз не знам как толкова бързо го намериха кафенето. И винаги позитивни хора влизат тук.

Как да пием кафето си сутрин, по-хладно, по-топло и в никакъв случай да не е горещо?

Когато кафето е горещо и отпиете ще си изгорите небцето, а оттам блокират рецепторите и до края на кафето докато го изпиете няма да усетите самият вкус. Колкото е по-хладно кафето, толкова повече усещате от истинския му вкус.

И...тайната на хладното кафе пак да кажем...

Студеното кафе действа като Q-10 (бел.ред. Коензим Q10 е основен компонент на всяка клетка, който осигурява енергия за нормалното протичане на жизненоважни за човешкия организъм процеси ). Повечето жени може да не изхвърлят утайката и да си правят пилинг с нея, защото кожата става като кадифе.

По принцип херметически затворените продукти винаги са по-добри като качество. Най-добрият начин кафето да се съхрани когато е смляно, ако пием такова кафе, е керамиката.

Не стъкло, не в бурканчетата от стандартно кафене...

Керамиката е неутрална и не напразно преди колко хиляди години хората са държали в керамични делви всичко.

В този ред на мисли с позитивно да завършим какво ще пожелаете на слушателите на Радио Варна и на онези, които са консуматори на кафе?

Най-доброто кафе за Вас е това, което Вие си харесвате. Идеите винаги може да ги вземете от някой професионалист, но това е идея. Всеки има различно небце, всеки има различен вкус, както и с другите напитки- намерете си Вашето кафе, експериментирайте и най-важното... за водата да бъде изворна с pH между 6,5  и 7,5. Да няма този натурален вкус, който е на водорасли, да речем. Това трябва да се изключи, за да усетите истинският вкус на кафето и най-вече на прясно смляното кафе.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Рождеството на Спасителя е призив към нашата душа да се роди в Бога

Обични в Господа отци, представители на монашеството, братя и сестри,  чеда на Варненската и Великопреславска епархия, „ Словото стана плът “: в това се заключава висшата радост на християнската вяра. В това е пълнотата на Откровението. Същият въплътил се Господ е съвършен Бог и съвършен човек. Истинското значение и основната цел на човешкото..

публикувано на 25.12.24 в 01:00

Един училищен директор като Човек на годината

Димитринка Георгиева е директор на училище "Любен Каравелов" във варненския кв. Аспарухово. Позната е на мнозина, като жена, която направи училището по-добро място за децата от ромски произход, украинските деца и деца със СОП (специални образователни потребности). Тя бе отличена в конкурса "Човек на годината" на Българския хелзингски комитет..

публикувано на 24.12.24 в 09:22

АГ-специалистът д-р Анжел: Добре е до 29 години да знаем своя репродуктивен статус

По статистическ и данни двойките с фертилни затруднения в България са между 15 – 20 % от населението. Резултатите показват, че младите хора не са достатъчно информирани относно репродуктивното си здраве и семейното планиране. В навечерието на Рождество Христово по темата разговаряме с акушер-гинеколога д-р Симона Анжел от Медицински център..

публикувано на 23.12.24 в 08:10
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Проблемът със синята зона е атака срещу Община Варна

"Проблемът със синята зона е атака срещу община Варна и е породена от грешки, пропуски и умишлени действия от предходната администрация. Тя не е провела навреме обществена поръчка. Договорът с фирмата, която поддържа зоната изтичаше 16 дни след като започна мандата на новата кметска администрация. Това беше една заложна мина, с цел, когато..

публикувано на 21.12.24 в 14:24

Белослава: По-добре да се харесваме, животът ни ще е по-лек

“Харесвам те” е заглавието на новата песен в репертоара на Белослава. Записва я в дует с Бобо, с който си партнират и в песента “Нямаме време”. Тя е включена в албума “Слушай ме” на изпълнителката от 2005г. 18 години по-късно двамата се събират отново. На 21 декември "Харесвам те" ще прозвучи на живо за първи път. На 21 декември във Военния клуб в..

публикувано на 20.12.24 в 23:52

Келтора - музикалният мост между Ирландия и България

Музикално пътешествие през близки и далечни земи – това обещават концертите „Музиката на България и Ирландия в едно“. Ирландско-българското дуо „Келтора“ в състав Томас Кийтинг и Лора Паносян ще представи музикална програма, съставена от авторски аранжименти на популярни и обичани български народни мелодии, вплетени с жизнерадостните ритми и приказно..

публикувано на 19.12.24 в 08:20