Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Роял Хелена“ ще участва в балтийската регата “Тол Шипс”

Пламен Свещаров - на снимката вляво

Българският ветроход “Роял Хелена“ ще участва в балтийската регата “Тол Шипс” през лятото, плаването обаче започва тази събота на 8 април от Варна. Екипажът ще се включи в морски празници  в Португалия, Холандия и в побратимения на Варна германски град Рощок. Защо капитаните ще са трима за 5-месечното плаване и първият ще е румънец?

Мариела Димитрова разговаря с мениджъра на баркентината Пламен Свещаров:


- В събота сутринта екипажът на ”Роял Хелена” ще стъкмява платната за отплаване. Какво им предстои?

- Едно доста дълго плаване, изпълнено с много емоция, красиви пристанища, съответно и много гости на борда. Много емоционално плаване!

- Ще има едно много сериозно и престижно участие в балтийската регата Тол Шипс”

- Разбира се, че балтийската ”Тол шипс” регата е хайлайта (б.ред. връхната точка) на лятната ни програма! Това е най-представителната регата за т. г., тъй като участват страшно много кораби – близо 110 са се записали за участие, като само в големия клас ”А”, в който сме ние са вече 25 кораба! Но при всички случаи имаме много посещения на морски пристанища, включително на побратимения на Варна Рощок, където ни очакват с огромно нетърпение, Хамбург, Бремерхафен, Съндърленд... една богата, плътна програма, където ще участваме в морски празници, отиваме по покана на кметове на градове. Едно представяне на България и най-вече на Варна пред Западна Европа.

- Ще имате ли знамето на Варна или други маркировки, които да ви обозначават като представител на морската столица на България? Разговаряли ли сте с екипа на общината?

- Водихме разговори на борда на ”Роял Хелена” да се носят знамена за Европейска младежка столица Варна-2017, но до някакво решение не се достигна, не знам поради какви причини. Като цяло на кърмата на кораба си пише ”Варна”. Във всички рекламни материали и информации, които излизат в западните медии се казва ”корабът от Варна”. Това само по себе си е една огромна реклама.

- Традицията е на борда да има практиканти?

- Поради застъпващите се дати на изпити т.г. от ВВМУ хора няма да има, но ще имаме трима младежи от Техническия университет във Варна. От всяко едно пристанище допълнително ще се качват практиканти от всякакви националности и ще се обучават на морската ветроходна професия и ще си каляват духа!

 - Каквато е традицията на регатите Тол шипс”. Представете ни екипажа!

- Опитни моряци, хора с чувство за хумор, което също е важно на море! Един добър екипаж!

- Кой ще го ръководи?

- Това е изненадата – утре отплаваме с румънски капитан, капитана на румънския ветроход ”Адорнате” Ерам Овидиу. Търсим най-добрите български капитани и поради тяхната ангажираност за цялото плаване те ще са трима с договори за около два месеца. Следващите двама ще са българи, но поради продължаващите разговори, ще запазя имената им в тайна. Добри и известни капитани, познати на варненци, това е най-важното! На кораба ще се вее българският флаг и корабът си остава български!

- Имайки предвид, че Роял Хелена” ще бъде представителния български ветроход няма ли известен конфликт в това, че ще бъде ръководен от румънски капитан?

- Ветроходното семейство е много голямо. Това е идеята – младите хора да се събират на едно място. Има кораби, които плават с по 10-12 националности екипаж. Когато вятърът задуха и платната се вдигнат, няма българи, няма румънци, няма англичани. Всеки си знае работата и всеки максимално се наслаждава, на това което има – свободата и романтиката!

- По мачтите качвал ли сте се?

- Качвал съм се много пъти, но вече малко ми тежи да си призная откровено. Позаддъхвам се.

- А какво е чувството?

- Уникално! Цялото чувство на море, на ветроход е уникално, но особено когато човек се качи на топа на мачтата на 33 метра височина и погледне надолу... Както се казва – от птичи поглед!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25