Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Киро с пуканките - най-трудолюбивият човек!

| обновено на 01.05.17 в 22:13
Дядо Киро
Снимка: Нина Милошевич

Дядо Киро, както го наричат всички, е едно от емблематичните лица на Варна. Известен е още из страната като "дядото с пуканките". И както той съвсем сериозно ми казва: "Знаеш ли как се ориентират туристите във Варна?, аз, разбира се, не знам, нали съм си от Варна. Казва ми: "Фестивалният комплекс е до дядото с пуканките". Локацията за туристите е важна, но по-важното е КОЙ е пред Фестивалния. Дядо Киро продава пуканки от години, дори и аз самата не си спомням вече колко станаха те. "За труда сезони няма", казва дядо Киро, и добавя, че "няма студ, няма пек" - 365 дни в годината той е на своето работно място. Изхранва сам семейството си чрез тази работа. Споделя ми също, че наскоро внучката му се е дипломирала в Англия. Вече е специалист по молекулярна биология. Горд е, че я е изучил и й е помогнал за старт в живота именно чрез образованието. Дядо Киро ми казва още, че трябва да се учи и да се работи. Аз добавям, че поговорката важи с пълна сила и в неговия случай:

”Трудът краси човека!” - от тази гледна точка ще си говорим за труда. Вие сте един от хората, може би единственият, който аз познавам и е толкова трудолюбив.

Как да започна и аз не знам. Да се трудиш обаче, да се трудиш по традиция, а не да хитруваш. Аз съм възпитан в труд от малък, и с честен труд съм постигнал всичко в живота си.

Правите пуканки от много време в центъра на Варна. Всички знаят колко вкусни са те и какви опашки се вият заради тях. Познават Ви и в другите градове като „дядото с пуканките”. Какво Ви дава това? Може би някакво удовлетворение от това, което правите?

В България в момента всички искат да станат богати за един ден. Когато започнах туй нещо да го работя, и получавайки първата царевица, аз намерих една книжка голяма долу-горе колкото пръста ми дебела, на английски, за царевицата. Казах си: "Туй нещо трябва да го преведа и да видя какво пише". Имаше рецепти и указания, и такива любопитни неща, които другите граждани няма откъде да ги научат. Започвайки да го правя, викам си, туй нещо трябва да се обработи по български вкус, по български начин. И така започнах малко по малко.

Държа връзка винаги с клиента. Дали е добре? Харесва ли му? Как е, що е? Ако има нещо, заедно ще го правим, защото един има свой вкус, друг - друг и така.. Когато се консултираш можеш да намериш междинно положение. В продължение на година-две постигнах резултата, защото спазвам правилата на играта. Какво значи това? – ТЕХНОЛОГИЯ!

От 365 дни в годината в колко от тях почивате и в колко от тях работите?

365 дни работя. Нямам работно време. Аз съм част от пазарната икономика. Длъжен съм да издържам моето семейство. Нямам право нито да мрънкам, нито да хленча, нито да се оплаквам.

Тоя празник на труда, ако знаете, как го посрещахме?!  Жените ни, децата ни с нови дрешки. Лишавахме се, може би от салам, били сме на боб и салата, защото празникът е празник за нас. Защото всички сме обикновени хора. Ние не сме от хайлайфа, дето само гледа отвисоко. Знаете ли колко е грозно, когато гледаш отвисоко онези, които са те избрали. Онези, от които си произлязъл, онези, които са те изучили. Байно, нямаш ли парици, ти си цяло диване, и какво ли още не!, написа преди много години големият поет Пенчо Славейков.

Цялото интервю с дядо Киро чуйте тук:





За дядо Киро има песен, има и филм, който участва във фестивала "Златна роза" през 2015г. Заглавието на късометражната лента е "Властелинът на пуканките".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15