Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Безплатни усмивки в магазина на Соня от Долни Чифлик


От 18 години Соня Томова работи в хранителен магазин в центъра на Долни Чифлик. Работата й е приятна и я  върши с голямо удоволствие, за което признават и редовните й клиенти. С усмихнатата магазинерка разговаря Ваня Славова


Какво купуват хората?

Моето мнение е, че всичко се търси, всичко се купува. Въпросът е там, че хората нямат достатъчно пари. Могат да се купуват и по-хубави неща, ама...

Предпочитат по-евтини стоки?

Не всички, има хора, които държат да си купуват качествени продукти, но се съобразяват примерно с грамажа.

Голяма част от населението е ромско, те какво купуват основно?

За ромите няма проблеми с цената. Те получават преводи отвън.

Могат да си позволяват това, което им иска душата?


Да, всичко.

Цигари, алкохол?


Водещи са цигарите. Алкохолът не толкова, колкото цигарите и суджука.

Като се завърнат от чужбина, какво търсят в магазина?


Българите са се затъжили основно за сирене и кисело мляко, кори за баница, боб. Подправките също са им много интересни.
 Хората са особени. Те не живеят толкова трудно, колкото се оплакват. Те обичат да се оплакват, обичат някой да ги съжалява.  Мързи ги, обичат да спят до обяд, а следобед да се оплакват, че животът е труден.

Как я постигате тази позитивна философия за живота?

Не зная, по цял ден съм с хората. Аз се отнасям добре с тях и те с мен. Ето, даскалът ми е бил учител. Карал ми се е, но аз пак го обичам. Всеки ден идва и пием кафе.

И да се върнем пак на вашия магазин, освен усмивката, която е безплатна, какво обичате да продавате?

Всичко обичам да продавам, каквото искат хората. Обичам да имам от всичко по малко и те да са доволни.
 
Държите ли на качеството на продуктите?

Да.

Защото на пазара в момента има доста продукти, които са т. нар. ментета, особено от млечните произведения. Как ги подбирате, като зареждате?

Трудно, много трудно. Няма как да си запознат изцяло със състава на един кашкавал. Да речем, дори да предположиш, че е добър, не означава че следващата пратка ще е същата.

Точно това е, че фирмите не поддържат еднакъв стандарт, еднакво качество на храните.  В началото е хубав даден продукт, а после вече е с влошени показатели?

Да, започват да намаляват млякото и да увеличат нишестето. Клиентът е първият, който усеща, че кашкавалът да речем, се е развалил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Andreas Kisser (SEPULTURA): 40 години са красива история

Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..

публикувано на 18.07.25 в 08:00

Росица Димитрова - една мечтателка с фотоапарат

Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..

публикувано на 17.07.25 в 08:00

Първият треньор на Иван Иванов: Тренировките бяха забавление с впечатляващи резултати

Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев.   Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..

публикувано на 16.07.25 в 09:00

Шампионът на "Уимбълдън" Иван Иванов: Да играя и да постигна успех на този корт е нещо уникално

Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон.  Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи.  Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..

публикувано на 16.07.25 в 08:16

Картината след вот на недоверие: Стабилност или временно решение?

Серията от вотове на недоверие е по-скоро форма на услуга към управляващите. Това подчерта за Радио Варна  политологът Димитър Ганев.   Опозицията - "Продължаваме промяната - Демократична България", е в непрекъсната политическа дилема, допълни той.  Не е добро послание за града случващото се с кмета на Варна Благомир Коцев, коментира още..

публикувано на 15.07.25 в 10:00

Магистри, завършили специалността "Космическо инженерство": Няма спирка, ако имаш мечта

Първите магистри по специалността „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ защитиха своите дипломни работи. Това са капитан Филипа Александрова (летец от авиобаза „Чайка“), Емил Райчев (КБС), Димитър Димитров  (катедра „Информационни технологии“) и Кристиян Панайотов (Математическа гимназия „Д-р..

публикувано на 15.07.25 в 08:05

Френският пекар на Варна

14 юли е националният празник на Франция – денят, в който страната чества превземането на Бастилията с военни паради, балове на пожарникарите и фойерверки. Но далеч от цялата тази суета, днес един французин ще прекара деня по съвсем различен начин – във Варна, до пещта на собствената си пекарна. Грегори Шарниге е от Брест и в продължение на 18..

публикувано на 14.07.25 в 08:05