Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето е стихия, която те подчинява за цял живот

Борис Минков, момчето, което искало да играе футбол като дете, а днес вече с гордост заявява, че ветроходството е неговият живот. Среща преди старта на регатата "Varna Channel Cup '17", в която Борис ще участва. Намираме се на яхтата "LZ", която често е първенец в подобни морски състезания. Срещаме се в открито море, защото там е най-уютно за всеки, който е станал част от ветроходството и морето.


Намираме се на лодката, с която ще участваш в регатата "Varna Channel Cup"?

Да, тя е една от най-бързите лодки, която ще вземе участие в този спектакъл. Това е едно събитие, което събира не само лодки от Варна, но и от Бургас, Балчик, Несебър. Надяваме се и на участие на колеги от Констанца.

Погледнато от сушата, през годините вие сте с "едни гърди" напред. Печелили сте гонките в предните издания на регатата точно с тази лодка. Какво да очакваме в това издание?

Тази година очакваме да е по-значима, по-различна от предишните. Надявам се повече лодки да се включат в надпреварата, защото именно те правят незабравимо шоу, особено когато се наредят на старта - тогава е много красиво. Много рядко гледам от сушата, между другото.

Това и исках да попитам. Колко време прекарваш на суша и колко на вода?

Когато сме в сезон на регати, почти не пропускам ден, в който да не съм в морето. По-често гледам малките, които се занимават с ветроходство и се подготвят за регати. Те ще се изявят следващата седмица в регата за купата на начинаещите.

Твоята майка е техен треньор (бел.авт. - Йорданка Минкова е майка на Борис и треньор на бъдещите ветроходци в Яхт клуб "Кап. Георги Георгиев").

Да. Те ще се изявят на 10-ти и 11-ти юни в надпреварата.

Какво първо питат малките когато дойдат на лодката и искат да направят своята първа крачка към ветроходството?

Първото, което питат е...как се кара, аджеба, тая лодка? Какво правя след като се кача? Първото, което като се качат тук виждат е руля, виждат платното, обаче не знаят все още кое как става и трябва някой да им обясни. С времето малко по малко се научават.

Ти от колко годишен си по лодките, сигурно от бебе?

Не, по-скоро от 5-6-годишен. Морето до някаква степен трябва да се уважава. То е стихия, сила, красота. При някоя по-дълга гонка в морето, човек си дава сметка колко малка частичка е от целия свят, от цялото море. Човек е като капчица във всичкото това. 

Какво би пожелал на всички онези деца, които не са се докоснали до морето все още и до ветроходството?

Бих им пожелал да са усмихнати, най-малкото защото са деца. Ако не им хареса от начало този спорт да погледат, до пробват още веднъж поне. Ако не, след време може да им хареса и пак да се върнат към морето. Да не се отказват!

Борис Минков на яхтата LZ

Интервюто може да чуете в звуковия файл:





Подробности за регатата може да следите тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30