Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 300 експоната в музейната сбирка в село Манастир

Предлагаме ви една съвсем близка и достъпна дестинация. Село Манастир. То се намира в близост до Девня и Провадия. Това е малко селце с близо 600 жители и много красиви забележителности. Село Манастир носи името си от скалния манастир „Кара пещера“, но не е известно само с него. Интересно в селото е читалището, което има богата музейна сбирка с над 1300 експоната. Това я прави една от най-големите  в областта. Повече за това какво може да видите там, ще разберете от Минка Василева-библиотекар. Пред Ваня Славова тя разказа за сбъдната си мечта да бъде библиотекар.

- От малка обичам да чета. Обичам да участвам в обществения живот. Винаги съм участвала в рецитали, тържества и това ми е било мечта, да се занимавам с книги.

-Освен, че се занимавате с книги в читалището се развива и по-широка дейност предполагам?

-Да, към читалището имаме художествени колективи: женска певческа група за автентични песни, която тази година ще празнува 60 години от създаването си, лазарска група, група за изпълнение на коледарски песни. Към читалището съществува богата музейна сбирка, която е с над 1 300 експоната, които са дарени от хората в селото. Тя е най-голямата в областта.

-Какво включва тази сбирка?

-Етнографска е. Разделили сме я на няколко отдела. В първия сме представили бита на хората, във втория-обичаите. При нас има много обичаи: джаркането на стрели на Сирни Заговезни, изнасянето на меденик преди сватбата, носенето на риза на младоженеца. И ние възстановяваме тези стари обичаи.

-Тези постановки пред кого ги представяте? Може би са интересни за широка аудитория?

-Участваме във фолклорни фестивали, в празници: местни, регионални и национални. Миналата година взехме първа награда в село Царевец, Свищовско. Представяме носии на повече от сто години. Етнографите много харесват нашите носии. Възстановили сме костюмите по снимки, стари снимки. В селото е имало фотограф, който е оставил богат материал. В момента неговата внучка, която е 70-годишна, притежава много снимки от архива, които ни ги предоставя, за което й благодарим. Тя е председател на читалището, казва се Димитричка Янева.

-От колко жители ви се състои селото и колко от тях посещават читалището по една или друга причина?

-Около 600 дупи живеят в селото. 2008-ма година ни закриха училището. Читалището е единственият културен институт и място за всякакви контакти. Намира се в центъра на селото и всеки ден в него идват хора. При нас имаме различни кръжоци, обучения на компютърна грамотност... Библиотеката ни от 2009-та година е включена в "Глобални библиотеки". Малко е трудно със закупуването на нова литература, но се опитваме с приятели, със спонсори. Имаме една определена група, която чете и непрекъснато идва и следи новостите в библиотеката.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10