Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще обжалват ли референдума в Трън

2
Трън
Снимка: Олга Добрева

93 % от жителите на Община Трън гласуваха против възможността общината да одобрява устройствени планове, които да разрешават златодобива в района. Под въпрос обаче е дали референдумът е законен.

Местното допитване бе инициирано от бившия кмет Станислав Николов. Допитването е предложено, заради две подписки, внесени в общината за и против инвестиционното предложение на частна компания да се възстанови работата на старата мина "Злата", обяснява кметският наместник в момента Цветислава Цветкова

В неделя правото си на глас упражниха 60 % от жителите на Трън, като мнозинството от гласувалите са против добива на благородни метали. Това показа и репортерската ни проверка в града. Опасенията на хората са свързани най-вече със вредното влияние на рудодобива върху природата, замърсяването на водата и въздуха. 

Сн. Олга ДобреваОт компанията инвеститор "Евромакс сървис", заявиха че опитите им за диалог с местните жители много кратно са били осуетявани. Освен това от фирмата са направили изследване на водите в община Трън, което показва, че питейната вода е абсолютно чиста в района. Елица Георгиева - представител на фирмата, заяви, че от компанията ще се съобразят с желанието на местните жители и няма да обжалват резултатите от референдума. 


От компанията инвеститор обаче очакват решението на Върховния административен съд по вече внесен иск срещу референдума. А иначе по закон срокът за обжалване на допитването е 7 дни след официалното обявяване на резултатите.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия