Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбия-една мечтана дестинация

Има хиляди причини да посетите Колумбия. Страната е една от най-атрактивните за туризъм в Северна и Южна Америка и предлага безброй естествени природни красоти. Стари градове и каменни крепости, модерни финансови центрове и луксозни курорти, недокоснати плажове и девствена природа – всичко това е Колумбия. Естествена, дива и вълнуваща – Колумбия е една от най-непознатите и интересни страни в света. Варненецът Тодор Тодоров ще ни разкаже от какво се впечатли в Колумбия, където поживя известно време. Неговата презентация ще бъде тази вечер ( 16 юни )  от 19 часа в Социалната чайна на улица "Преслав" 53, но преди това преди всички по Радио Варна за най-интересното в Колумбия ни споделя Тодор Тодоров.

-В коя част на Колумбия бяхте?

Най-вече бях съсредоточен в Меделин, където останах в по-голямата част от периода, в който бях там. Но си позволих да обиколя и да отида до Карибското крайбрежие,  тоест то се пада на северозапад.

-Кое е най-интересното, което видяхте в Меделин?

-Меделин е изключително разнообразен и изключително интересен град, който е пълен с млади хора, които искат да направят не само Меделин, но и Колумбия едно по-добро място. Пълно е с чужденци, много американци отиват там заради стандарта на живот, заради това, че е топличко, заради това, че като качество  на живот е като в Съединените щати, а цените са, ако не една втора, може би една трета дори. Той е  много красив град, защото е легнал в долина, а е заобиколен от планини. И тези  планини са доста високи. Там се получава един микроклимат, където почти през цялата година е между 22-23, до 25-27 градуса. През цялата година. Транспортът е интегриран. Това е единственото място  в Колубия и може би едно от малкото в Южна Америка, където метро заедно с автобуси и заедно с  кабинкови лифтове, които имат към планината и техните крайни квартали, които  са били опасни, са абсолютно интегрирани и всеки може да го ползва това нещо. До преди няколко години не е било възможно, защото тези кабинкови лифтове ги е нямало. За да слязат на работа от горния квартал на хората са им трябвали два часа, а в момента с кабинковия лифт го правят за 20 минути. В техните  крайни квартали има и ескалатори, въпреки че много от хората там са крайно бедни. Има ескалатори, които  спомагат за тяхното предвижване.

-  На вас лично кое най-много ви хареса от живота в Колумбия?

-  Живота... Много са любезни и сърцати като нас.

-  Хората?

-  Хората, да, а животът  като начин на живот е по-балансиран, така ми се струва.

-  Спокойно ли е да живееш в Колумбия?

-  Според мене, да. В големите градове ритъмът е по-голям. Меделин е 3-4 милиона. Това го прави доста голям град.  Имах възможността да отида и в по-малки места, където времето изглежда поспряло,  защото по-бавно се случват нещата.

-  Какво видяхте по тези малки места?

-  На по-малките местенца забелязах, че хората са по-спокойни и много гостоприемни.

-  Храната, местната кухня допадна ли Ви?

-  Да, със сигурност, аз много обичам да си хапвам и да си пийвам. Храната им е много интересна, ядат доста мазно , доста свинско и пържено, а също така много плодове и зеленчуци.  Яко хапват, ама и те са така: пълнички.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15