Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Квас за безстрашни”- как се меси хляб показва производителят Елена Драганчева тази вечер от 18.30 във Варна

Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал

В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си.  За предците ни хлябът е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато хлябът е бил свещен. До преди няколко години българска мая се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето. Тогава думата химия не е съществувала в нашето ежедневие. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Чрез тях фуражното жито става първокачествено (но само на вид). Ваня Славова попита производителя на хляб Елена Драганчева позволени ли са подобрителите и консервантите в производството на хляб и в какви количества влизат в неговия състав:

Тези подобрители, оцветители, консерванти, ароматизатори влизат в един разрешен списък от Агенцията по безопасност на храните, която следва европейски регламент. Но много технолози, които се занимават с производство на хляб, казват че е опасна дозировката на тези разрешени съставки.

Какво съставки трябва да има един хляб, за да бъде той полезен?

Ние правим хляб единствено от зърно, вода и сол. При нас хлябът е с дълга технология. Повече от 24 часа се случва на определени фази.  Има дълга ферментация. Хубавото е, че в състава на хляба влиза пълният състав на зърното.

От какво точно зърно, жито?

Използваме няколко вида зърно – лимец, спелта, овес, ръж и безглутенови зърнени – нахут, елда, кафяв ориз, просо.

Откъде ги намирате, понеже знаем, че в България по-скоро се произвежда масовата пшеница, хибридните й варианти?

От различни производители. Търсили сме ги по наши човешки, личностни, ценностни критерии, които сме си създали. Трябва да имат отношение към зърното, което произвеждат , с внимание и честност да се отнасят към него. Защото, повярвайте ми, хлябът става различен когато това отношение  липсва! Клиентите усещат, когато има има склонност към печалбарство от страна на производителя.

На каква цена се продава полезният хляб, този който Вие правите?

Между 10 и 11 лв. килограма. Но този хляб е пълнозърнест, тежък е и човек се нахранва само с една или две филии. Имаме много спортисти, които в подготовка за състезание специално идват и си взимат от нашия хляб. Имаме и много клиенти, които за жалост, идват при нас като на аптека. Защото  им е казано да се хрянят с пълнозърнест хляб. Те не посягат към нашия хляб, заради вкуса, който техният организъм е забравил, истинския вкус.

Да, свикнали сме на бял пухкав хляб, наблъскан в набухватели и консерванти. Вашият хляб колко време издържа като запазва качествата си и свежестта си?

Може да запази качествата си дълго време, зависи от начина на съхранение. Той е жив и трябва да бъде бавен като малко дете. Специално внимание обръщаме на хората , които си вземат хляб от нас, за да могат да имат свеж хляб.

Производителят на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на втория летен Веге фестивал




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паркинги за плаж Шкорпиловци-север готви община Долни чифлик, за да спре навлизането в дюните

Една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000. За това сигнализират в редакцията ни плажуващи там. Много сигнали..

публикувано на 06.08.25 в 07:05

Димитър Куманов за управлението на водите: Безхаберие, стара мрежа и кражби

Лошото управление на водите води до безводие. Заради аварии в старата водопроводна мрежа и кражбите на вода хиляди домакинства остават на режим. Това коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му от НИМХ са оповестили данни пред парламента, че за миналата година количеството на валежите в страната е било в норма, но въпреки това на..

публикувано на 05.08.25 в 10:40

Кап.Тома Томов: Ветроходът "Калиакра" вече е като развалина (ВИДЕО)

Дългогодишният капитан на ветрохода "Калиакра" капитан Тома Томов остана възмутен от факта, че корабът е превърнат в ресторант на морската гара във Варна. Той смята, че има много други форми "Калиакра" да се издържа.  Томов припомни, че миналата година са вложени средства за козметични ремонти на ветрохода. Това е кораб, който може да носи не само..

публикувано на 05.08.25 в 08:05

Изложбата "Цветя, машини, облаци, органи" - Александър Габровски с поглед към битието във всичките му форми и прояви

"Цветя, машини, облаци, органи" се нарича третата самостоятелна изложба на 22-годишния Александър Габровски, варненец, който е студент във Виена. “Можете да очаквате пърформанс, трансформърс, световъртеж, цъфнали картофи, винтове, болтове, гайки, музика, лъчи, кактуси, корали, кръв, подскоци на един крак, кръстословици и други ритуали “-това бе..

публикувано на 04.08.25 в 07:00

Мая Бочева, илюстратор и автор на детски издания: Интерактивните книжки подкрепят четенето

Варна е домакин на литературния фестивал „Море от книги“. Събитието започна в събота и ще продължи до 10 август на централната пешеходна зона на бул. „Княз Борис I“. Организатор е варненско издателство за детски книжки и игри, с подкрепата на Община Варна. Целта им е да не остава градът без такова събитие изобщо. Специално внимание е отделено на..

публикувано на 03.08.25 в 16:25

Виктор Минчев: Творческото мислене е необходимо на всеки - независимо дали го осъзнава или не

Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..

публикувано на 03.08.25 в 07:05
Йонка Господинова с деца в Силистра

Педагог: СИП "Религия" през 90-те беше желан предмет. Той е необходимост за по-висока нравственост

Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представя у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Йонка..

публикувано на 02.08.25 в 15:20