Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателите на App Lighthouse: Искаме чужденците да се докоснат до нашата история

Мобилно приложение, разработено от иновативна варненска компания е на път да превърне "невидимите" до този момент местни забележителности във видими. Зад апликацията стоят трима души, двама българи - Иван Димитров, Юлиян Сапунджиев и живеещият от 12 г. във Варна чилиец Даниел Монтиглио. Апликацията за смартфони Lighthouse е напълно безплатна за потребителите и на практика "свежда" информацията за няколко десетки културни, спортни и туристически обекти до джоба на туристите.

- Докъде стигна развитието на вашия проект да "опашете" Варна с бийкъни (beacon), които да разказват истории на туристите, които минават край тях?

И. Д. Развихме се. Това е сигурно. Вече приложението е разработено от Юлиян Сапунджиев и за iOS, освен за Android. Разположихме нашата beacon инфраструктура, за която говорихме миналия път из цяла Варна, за което благодарим на Община Варна за помощта и имаме още много неща, които сме планирали за бъдещето.

- Колко точки имате поставени до момента и къде са, ако не е тайна?

И. Д.  За момента от тази инфраструктура, която е по паметниците и интересните места в града, са 24.

- Какво могат да видят хората, които преминават край тях и които са си изтеглили това ваше безплатно приложение?

И. Д. Могат да получат информация за паметниците, които може би са позабравили или може би даже не ги знаят. Ще получат информация, базова информация за, да кажем, ако е Христо Ботев - кой е той. Ако е Васил Левски или Пантеона - защо е направен този паметник...

- Имате ли статистика, къде минават най-много хора и какво посещават?

И. Д. Това е конфиденциална информация.

Ю. С. Да, имаме някакви данни. Като цяло, имаме наблюдение, че в летния сезон, когато идват новите туристи се засилва потока от хора и съобщенията, които се показват. Ние освен, че искаме да припомним на нашите сънародници за тяхната история, искаме чужденците, които посещават Варна да се докоснат също до нашата история. Всъщност това е едно хубаво нещо, което предлага нашето приложение.

- Да кажем само, че Юлиян Сапунджиев - много добре познат в IT средите не само във Варна, но и в България и човекът, който е направил бийкъните тук на място. Нищо, че технологията съществува отвъд Атлантическия океан вече три години, разработена от гигантите в технологичната сфера, ти си направил тук.

Ю. С. Да, и това е интересното, че разработихме всеки един аспект от цялата инфаструктура за приложението - сървърът, бийкъните, усвоили сме технологията и можем да развиваме за в бъдеще в различни насоки. Имаме интересни идеи - не само да работи на батерия, но и със слънчева енергия...различни такива иновации да вкараме от наша страна.

- Разбирам, че ще надграждате проекта. Даниел ли е човекът, който събира информацията?

Д.М. Здравей, Доротея! Все още да. Благодаря на всички, които през нашата фейсбук страница  дават препоръки за места, които да включим към нашата инфраструктура. Започнахме да изграждаме такава и за София, и Бургас. Работим и по версия 2.0 на апликацията, която ще е още по-интересна. Има много интересни неща, които не са виждани и показвани никъде, но няма да разкривам засега с какво ще разполага тази версия.

- Това ще е отново версия за телефон или?

Д. М. За телефон.

- Успявате ли да направите  всички тези иновации и едновременно с това да продължите да работите по първоначалната идея, да слагате бийкъни, да изграждате маршрути...?

Д. М. Да, точно това правим - включваме нови места постоянно, включваме нови градове...Стъпка по стъпка ще реализираме всичко.

- Все пак, да кажем къде има сложени от вашите устройства и къде хората могат да намерят информация?

И. Д. Хората могат да се инсталират приложението първо на телефона, след което, ако се разходят по цялата алея или ако се започне от Станчовата алея до Възрожденската такава, до слънчевия часовник в Морската градина във Варна, ще получат съобщения през около може би двайсетина метра за определени паметници.

- Какво ще вкарате още като информация? Къде да очакваме в скоро време да сложите точки?

И. Д. Много ще е хубаво, ако успеем да продължим с информация за спирките на автобусите, т.е. бихме искали да обвържем по-голямата част от тях.

Ю. С. Спортните съоръжения също. Имаме и такъв проект.

- Тоест, планирате спирките във Варна най-после да проговорят на език, различен от българския?

И. Д. Няма да е лошо. Те и без това в момента много не говорят. Да си чужденец в България е трудно. Все още сме малко националисти, но нещата трябва малко да се погледат от туристическа гледна точка. Да започнем всъщност да работим за туриста, а не за нашето Его.

- Има ли българи които правят интерес към нещата, които вие правите?

И. Д. Да, има. Коментарите към нас са предимно позитивни. На хората им харесва това, че успяваме да разкажем историята на България по различен начин.

Ю. С. Самият обхват на устройствата е доста голям и могат да достигнат хората на 200 м. в даден район и ние всъщност искаме да обхванем възможно най-интересните неща, а потребителят да не е претоварен  с много информация.

- Кой е източникът ви на информация?

Д. М. По принцип от официалния туристически гид на Варна - http://visit.varna.bg/, от wikipedia и различни културни сайтове. Правим проучване, за да преценим каква информация да включим.

Целият разговор с Иван Димитров, Даниел Монтиглио и Юлиан Сапунджиев може да чуете в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46