Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във всеки дом трябва да гори свещ

Нина Маринова е икономист по образование и по професия, но никога не е работила това. Винаги е била привлечена от приложните изкуства. От шест години се занимава с карвинг на свещи. Вяра Николаева разговаря с нея:

-Защо парафин и свещи?

-Допадна ми. Работила съм със стъкло, дърво и други материали, но парафинът ми легна на сърце. Карвингът изисква много точност, много фантазия. Нещата трябва да се изработват за много кратко време. Парафинът изстива за 4 минути. Ако не успеем за това кратко време да нарежем тази свещ, то трябва да я изхвърлим. Парафинът започва да се чупи..

-Първото нещо, което направихте?

-Първото нещо, което направих беше една висока свещ за много малък свещник. Реших да пробвам и да видя какво ще се получи. В интерес на истината веднага се продаде. Рискувах и се хвърлих направо в дълбокото.

-Така ли започна тази любов?

-За всеки един творец любовта е работата му. Това, че създава всеки ден нещо с ръцете си. Материалът всеки си го избира сам. Всеки сам решава с какво да работи и кое му доставя удоволствие. За мен парафинът е много динамичен и с това ме привлича. Вече казах, че бързо изстива и трябва да се работи бързо с него. Докато е горещ можете да го теглите, да го усуквате, да го режете, да го правите каквото искате, но само докато е топъл. Цялото ви съзнание, ръката ви, мисълта ви, концентрацията ви, всичко за тези 4 минути трябва да е на макс, за да се получат нещата. Това е занаят, в който нямате право на грешка. Един погрешен разрез не където трябва и нещата отиват в кофата за смет. Художникът нещо ще мацне, ще замаже нещата, дърворезбарят малко ще отнеме повече, при мен не е възможно.

-Колко време отнема да направите една свещ?

-За рязането 4 минути, докато изстине парафина и още около 5-6 минути отнема наслояването на самата свещ, предаването на цветовете, които се натрупват и доизграждането. Тя в началото е едно студено звездовидно ядро и не изглежда никак добре. Започва се с потапянето и в различни цветове парафин, след което се охлажда, за да можете да постигнете обем и цвят. Едва след това идва рязането. Сумарно процесът трае около 10 минути.

-Използвате ли такива свещи у дома?

Знаете приказката , че обущарят ходи със скъсани обувки, та и аз рядко използвам свещи у дома. А според мен в един дом трябва да гори свещ. Не случайно нашите баби и дядовци са имали по едно кандилце, което са палили вечер. Огънят присъства в живота на човека от древни времена. Свещта е символ. Аз мисля, че във всеки дом трябва да гори свещ.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Нина Маринова може да чуете в зуковия файл:






Снимка      Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Политологът Светлин Тачев: Най-вероятно ще имаме най-фрагментирания парламент до момента

Най-вероятно България ще има най-фрагментираното Народно събрание до момента. Това коментира за Радио Варна политологът от социологическа агенция "Галъп" Светлин Тачев. По думите му голямата изненада на тези избори е високата избирателна активност. В момента има шанс тя да се доближи до данните от предсрочните парламентарни избори през октомври 2022..

публикувано на 28.10.24 в 09:05

A.J. Mills (KK’S PRIEST, HOSTILE): Всички са пристрастени към социалните медии

Интервю с A.J. Mills (KK’S PRIEST, HOSTILE) През 2011 година светът на хеви метъла беше разтърсен от новината, че JUDAS PRIEST и K.K. Downing се разделят. Единият от прочутото китарно дуо вече нямаше да е част от британските класици. JUDAS PRIEST продължиха по пътя си с новия китарист Richie Faulkner. K.K. Downing не стоя дълго със скръстени..

публикувано на 28.10.24 в 08:25

В село Тополи се надяват политиците да не се сещат за тях само по избори

Село Тополи е част от община Варна, в него живеят малко над 3000 души, но много варненци имат къщи там.  Има интересен фолклор, по традиция фолклорната група винаги печели награди на международни конкурси.   Избирателната активност до 17,00 часа е близо 30 процента. Димитричка Минева и Виолета Недева казват, че се живее добре в селото. Но се..

публикувано на 27.10.24 в 16:30
Велин Жеков

Велин Жеков: Денят на вота във Варна започна нормално

Изборният ден във Варна и региона е започнал нормално, всички секции за частичния  местен вот в районите "Одесос" и "Приморски" - 199, както и за парламентарните избори, които са 655, са открити. Седмият вот: Как протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се) Това съобщи Велин Жеков - председател на Районната избирателна комисия и на..

публикувано на 27.10.24 в 09:03

Веселите кулинарки от село Изгрев: В управлението на държавата трябва да има повече жени

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненска област.  Там хората са много задружни и всяка седмица организират различни кулинарни конкурси, акции по почистване на двора на храма, на улиците, участват във фолклорни фестивали. Атанасова е моторът на тези инициативи, тя е неформален лидер на..

публикувано на 26.10.24 в 08:05

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20
доц. Диана Петкова

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта. С най-високото отличие..

публикувано на 24.10.24 в 08:00