Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бохемските кафенета на соца“

В книгата „Бохемските кафенета на соца“ журналистката Мариана Първанова за пръв път разказва за ролята на „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ като артистични средища в София. Авторката тръгва по стъпките на най-легендарните софийски кафенета от 1944 г. и стига до 1989 г., за да установи, че те са поне 40 на брой. Ценното е, че тя дава думата на самите творци – Кирил Маричков, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Стефан Илиев-Чечо, Емил Попов, Дамян Обрешков и още много други, които си спомнят кои са били любимите места за творчески срещи.
Идеята за книгата възниква от понятието „литературните кафенета“ на Европа. Термин, често използван в старите столици на Европа, свързан с традицията на интелектуалците да се събират на по чашка кафе или питие в определени заведения. Средища, които събират хора от различни области на културата – писатели, поети, театрали, критици, художници, артисти и музиканти. Традицията на „литературните кафенета“ отдавна е станала част от живота на артистичните среди във Виена и Париж, Мадрид и Мюнхен, Прага и Краков. Тя е жива и днес и задължително намира своето отражение в туристическите пътеводители на големите европейски градове. 

Светлана Вълкова разговаря с журналиста и историк Мариана Първанова:

-Избройте някои от кафенетата на соца, които са емблематични и които сте включили в книгата си?

Снимка-"Кристал", "Кравай", "Яйцето" в университета, Унгарският ресторант, сладкарницата на хотел "България", Чешкият клуб. До началото на 90-тте съществуваше още Клубът на журналистите. Сградата в момента все още съществува. Там има друго кафене. Клубът на писателите на ул. "Ангел Кънчев" 5. Били са повече от 40. Любопитното е, че 2-3 от тях все още съществуват. Интересна е сладкарницата на хотел България, това е бил най-тежкарският хотел. построен 38 година и е държал лидерството до 70 година, когато вече се построяват Гранд хотел София, Гранд хотел Москва, Плиска. Тогава вече изземват малко от славата на Гранд хотел България, но там се е събирал елитът, буржоазията преди 9-ти, най-богатите тютюнопроизводители, индустриалци, политици заради близостта на Народното събрание. След 9-ти по обясними причини индустриалците вече не ходят в Гранда. Но през 50-тте години започва едно възраждане и на хотела, и на сладкарницата. Всъщност хотелът винаги е съществувал. Там е отсядал Георги Димитров. След 50-тте години започва възраждането на сладкарницата и ресторанта. Там е обичала всяка вечер да гостува Леа Иванова с един от своите оркестри. На нея й е било забранено да пее тогава, но ми разказаха ( журналистът Дамян Обрешков ), че тя е ходила с компания в ресторанта и в сладкарницата и към 22 часа публиката, разпознавайки я, започвала овации. Тя е правила импровизиран концерт, не регламентиран. Все още се пази старата сладкарница на Гранд хотел България, в която всеки ден си е пил кафето Иван Вазов, четял е пресата. За съжаление сега се започва преустройство на хотела и на сладкарницата. Много се надявам да се запази автентичният вид, защото заради него сладкарницата на хотела е честа снимачна площадка на много холивудски филми. "Инспекторът на нощта" също е сниман в хотел България. Такива заведения на запад се пазят като зеницата на окото в автентичния им вид. Те са живи. Не са като музеи. Там продължават да се посещават от интелектуалци. Бях командирована във Виена и специално ме разведоха около театрите, където се събират в момента артистите, режисьорите. Те са в ретро обстановка, защото това е самото сърце на Виена. Същата ситуация е и в Париж. Миналата година бях във Варшава. Специално тръгнах да изследвам кафенетата във Варшава, защото градът е бил сринат от бомбардировките през Втората Световна война, но е възстановен по чертежи едно към едно.

- В този вид, в който е бил?

- Да, като са запазили някои от кафенетата, които в момента не са кафенета. Има адвокатски кантори, но обликът на града е запазен. Това е пример как хората ценят това, което имат и съжалявам, че ние се отнасяме много нихелистично у нас. И то в последните 20 години загубихме много ценни паметници на културата.

Интервюто на Светлана Вълкова с Мариана Първанова може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25