Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Будни сънища" с много цвят в живописна изложба

От 16 до 24  август в Градската художествена галерия може да разгледате изложба живопис на художничката Соня Русков със заглавие БУДНИ СЪНИЩА.

   Като възпитаник на Художествената академия в София и ученичка на Светлин Русев с магистратура по реставрация, Соня Русков е работила по възстановяването на стенописите в някои от най-известните църкви и манастири в България. От 17 години художничката живее в Германия. Тя прави редица самостоятелни изложби и нейни творби се показват в Европа и Африка.  Заедно с това Русков намира време да ръководи проекта "Мостове в изкуствата" в програмата "Култура и училище" в Германия. Авторката споделя, че за нея е истинска радост и удоволствие да представи творбите си пред варненска публика.

"Нека отношението към изкуството бъде като потребност, храна за душата и сетивата, защото в противен случай ще пожертваме на олтара на всекидневната суета и материалност фантазията и чувствителността си и накрая вече няма да можем да повярваме в нищо и нашите блянове и мечти няма да имат никаква стойност", казва Соня.

Повече за изложбата от интервюто на Ваня Славова:

-Какво включва експозицията?

-Представени са 30 творби от различни периоди. Има картини, които са нарисувани специално за тази изложба и те са датирани от 2017 година, фактически емблематичната работа носи също името "Будни сънища".

-Защо "Будни сънища"? Може би ги рисувате тези картини вечер преди или след сън?

-Да. Понякога рисувам и нощем, но това е едно название, което включва абстрактни неща с много фантазии и поради това изложбата е с такова название. Няма конкретна тема, абстрактни са творбите ми.

Снимка-Как се насочихте към абстракцията?

-Картините са инспирирани от някои емоции, преживявания.

-Живеете в Германия, където хората са с по-обрани емоции, но в картните всичко е позволено, нали?

-Да, така е, действително. Особено се вълнувам тук на българска сцена.

-Да загатнем нещо и за публиката, която ще дойде, издайте на варненските ви почитатели какво ще видят?

-Картини от различни периоди. Варна ме свързва с участие в няколко пленера и някои картини са вдъхновени от морето и хората на Варна, а други неща са рисувани в България, но пак с мисъл за тази изложба.

-Как я намирате Варна през вашата призма, какъв е градът през вашия поглед?

-Прекрасен град. Аз от 2000-та година не бях идвала на българска сцена. Преди няколко години направих изложба в София и сега съм безкрайно щастлива, че изложбата ми е в морската столица, тук под покрива на Варненската галерия намериха място творбите ми.

-Как сте ги рисували, с каква техника, какви бои и материали?

-Завършила съм "Реставрация и консервация" и в много от творбите ми може да се видят няколко пласта и няколко материала. Обичам смесената техника, както едно време в манастирите, в които съм работила откривах слой след слой стари стенописи, така и в моите картини има многопластие.

-Това дава възможност и за по-дълбоко тълкуване, когато едно съдържание има повече пластове?

-Да, да, така е, нека оставим това да направят критиците. :)

 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45