В сезона на гроздобера разговаряме с Валентин Колев, който е бил главен технолог в два от големите винпрома у нас. От него ще научим как се прави хубаво вино, които са най-добрите винени сортове и наистина ли истинското вино е червено. Валентин Колев обяснява и кои са най-честите причини за това виното да не преври или да вкисне.
Гроздоберът в някои райони на страната вече започва. Кой сортове се берат в момента?
Сега е сезона на белите ранни сортове, те сега се берат. Това са основно сортовете Мискет Отонел и Шардоне. Започва се с тях, където има насаждения с Ризлинг – също. Всички останали са по реда на узряването
Кой е сортът, който най-късно узрява?
Би трябвало да са тъмните червени сортове като Мавруд, Каберне. Някой път по причини, независещи от производителя, се берат по-рано.
Аз, като не особено голям познавач харесвам Отонел, но кой, според вас, е най-добрия винен сорт бяло грозде?
Въпрос на предпочитание на консуматора, но в последните години се наложи Шардонето. Той стана и доста масов сорт. Въпросът е, че се харесва на нашия български вкус, независимо, че е френски сорт. Отонела има малко особен химичен състав с липса на достатъчно киселини. За това преди години се използваше основно като купажно вино, т.е. вината от чист Мискет Отонел бяха рядкост. Винаги се смесваше с някакво друго, като дава от себе си добрия аромат, а другите сортове грозде го допълват с други качества.
Имам приятел, който миналата година се опита да направи вино от Мерло, но то така и не превря. Каква може да е причината? Висока захарност или нещо друго?
Най-вероятно ферментацията е прекъсната от ниски температури. Съдът не е бил в помещение с постоянна температура, където да се изведе ферментацията до край. Възможно е виното да не е било претакано често, като това се прави всеки ден за червените вина. От там ферментацията спира, виното остава леко сладко и изферментира на следващата пролет. Това е масова случка.
Тази пролет то стана на оцет...
Това вече е другият проблем. Явно са липсвали защитните механизми като нормално сулфитиране и предпазване от досег с въздуха. Знае се, че съдовете с червени вина трябва да бъдат пълни до горе за да няма достъп на въздух, защото много лесно „цветясват”. След това алкохолът в повърхностния слой пада, биват нападнати от оцетно-киселите бактерии и вината вкисват.
Знаете, че се носят всякакви легенди за това как се правят българските вина и бири. За това, че производителите влагат всякакви химии и правят неща, които не са много регламентирани. Можем ли да разсеем един такъв мит?
Да, можем. Модата в момента е да има малки бутикови изби в цялата страна. Те се стремят да произвеждат, макар и в по-малко количество, но качествено вино. Някои производители се опитват да провалят имиджа на българското вино, като целта е да правят вино с много малко грозде или въобще без грозде. Резултатът са тия пластмасови шишета с вино. Не можете да си купите два литра вино и то да струва два лева при положение, че един килограм грозде е много близо до 1 лев, а се знае, че от два килограма грозде се получава около един литър вино.
Питал съм и други специалисти, но ми е интересно и вашето мнение...Колко трябва да струва една бутилка качествено вино?
Една бутилка трябва да е поне шест лева за да се гарантира някакво добро качество.
Чуйте още в интервюто с Валентин Колев:
Институциите да могат да разпознават риска за живота на една жена, жертва на домашно насилие, за да бъдат избегнати нови убийства, като това в Балчик. Това коментира Надежда Стойчева, клиничен психолог и съдиректор на фондация „Асоциация Анимус" в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Тя посочи, че според сега действащия Закон за защита от домашно..
Едно от най-запазените от човешката активност места по света е Френска Полинезия. Безкрайно сини лагуни, уникален подводен живот, опазване на природата до съвършество. Това сподели българският пътешественик Динко Николов в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти". Той измина над 77 хил. км. с 22 самолетни полета за около 60 дни, за да посети..
Поради липса на административен капацитет община Варна няма да може да се възползва от средствата, отпуснати за общините и в бюджета за 2025 година. Така смята варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев, според когото екипът на кмета Благомир Коцев няма способността да прави предложения към държавния бюджет, касаещ както националните..
Декларация с искане за категорична позиция на България в подкрепа на Украйна и срещу руския терор създадоха вчера български интелектуалци. Сред тях е българската писателка и преводач Здравка Евтимова. Юрий Проданов: Не трябва да се снишаваме и ослушваме, а да имаме по-смела позиция за подкрепа на Украйна "Моите подбуди да подпиша тази..
20 години те са заедно в живота и на сцената. Е, в живота са заедно малко повече, но 20-те години в живота и на сцената са факт. Театрални актьори са. Познават ги и малки, и големи. Превъплъщават се в приказни герои, говорят с кукли и предават таланта си на малките. Това са Евгения Василева и Боян Стоянов, които за децата и техните родители във..
Интервю с Ben Ward (ORANGE GOBLIN) На 9 мат в София за втори път по покана на „Wrong Fest“ ще свирят британците ORANGE GOBLIN. Съпорт са белгийските думаджии WYATT E. През миналата година ORANGE GOBLIN издадоха албума „Science, Not Fiction“ и решиха, че навръх 30-годишнината си ще сложат край на бандата. Но преди това вокалистът на..
За 31-ви път сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” връчи годишните награди “Златна мартеница”. Отличията бяха в 6 категории. Със „Златна мартеница“ за успешно стартиращо малко предприятие бе отличена компанията на варненката Ивелина Любомирова. Основана през 2020 година, фирмата й произвежда продукти,..