Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октоберфест бе открит за 184-ти път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мюнхен бе открит най-големият празник на бирата "Октоберфест", който се провежда за 184-и път. По традиция точно на обед в събота кметът на баварската столица Дитерл Райтер заби канелката на първото буре със специален чук, произнасяки думите „О’цапфт ис“ (Отворено е!), с което бе дадено началото на празнествата. Първата халба бе за премиера на Бавария Хорст Зеехофер. Празникът се чества от 1810 г., организиран по случай баварска кралска сватба. Той се смята за най-големия празник на бирата в света. Бил е отменян 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава на 24 септември

Изменение и допълнение на Наредбата з а условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община  Балчик, както и предложение за промяна в индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на кметства в община Балчик. Това са част от точките, които ще разгледа на заседание на 24..

публикувано на 20.09.24 в 10:02

Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна

Три партии и една коалиция са регистрирани за участие в частичните избори за кмет на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна на 20 октомври. Срокът за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети изтече вчера следобед. Решенията са публикувани в сайта на Общинската избирателна комисия във Варна.  В изборите на 20 октомври ще..

публикувано на 20.09.24 в 09:34

Над 15 хиляди лева даде възрастна жена в Балчик на телефонните измамници, полицията ги върна

Около 17:45 ч. вчера е съобщено за телефонна измама в Балчик. Изпратените полицейски екипи на място установяват, че около 15:30 часа на стационарен телефон непознат мъж се обажда на 80-годишна жена и се представя за служител на криминална полиция. Чрез въвеждане в заблуждение мнимият полицай заявява, че нейният син има нужда от голяма сума пари и..

публикувано на 20.09.24 в 09:15

Невропсихологичен скрининг за симптом на деменция и болест на Алцхаймер тази събота на входа на Морската градина във Варна

21 септември е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер, чийто синдром, деменцията е често срещан сред възрастното население на Земята. Тази събота, 21 септември, на входа на Морската градина във Варна, между 9.30 и 15ч. екип от лекари на Първа клиника по неврологични болести към УМБАЛ "Св.Марина", начело с проф. д-р Ара Капрелян и студенти по..

публикувано на 20.09.24 в 07:26

Дъждовно време в петък

Днес ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. По Южното Черноморие валежите ще са по-интензивни, с по-значителни сумарни количества. Ще духа до умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°.  Вълнение на морето 3-4 бала, в заливите 2-3. Температура на морската..

публикувано на 20.09.24 в 06:03

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04