Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?...За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган.

Крие ли рискове консумацията на храни от популярните напоследък Фермерски пазари? Какво може да ни гарантира, че консумираме безопасна храна и как да разпознаваме истинските БИО български храни?

Отговор на тези въпроси дава доц. Теменуга Стойкова – ръководител на Центъра за качеството на стоките и потребителската защита към Икономически университет – Варна.





- Все повече в съвременните условия потребителят се интересува от това какво купува, с какво качество е и дали то е достатъчно безопасно за прехраната - ежедневната или за по-дълъг период. Гаранцията по отношение на качеството на храните у нас е сравнително строга, тъй като имаме европейски изисквания. Във връзка с тях у нас контролът се извършва на всички видове храни от Българската агенция по безопасност на храните. Самият производител също е длъжен да има т.н. систама НАССР, която да гарантира безопасността на предлаганите храни, които са в търговските обекти.
Снимка- С кои храни потребителите не трябва да правят компромис за консумация при изтекъл срок на годност?
- При изтекъл срок на годност храните крият риск да не са достатъчно добри за консумация или да са вече опасни, поради което желателно е да не се прави компромис с храните по отношение на изтекъл гаранционен срок, тъй като това би довело до увреждания. Колбасни изделия, млечни продукти, които нямат толкова голямо водно съдържание и са съхранявани в подходящи условия, при ниски температури, може би крият по-малък риск, но е желателно наистина след този срок нито една храна да не се консумира.
- Напоследък станаха много популярни т.н. фермерски пазари. Крие ли някакви рискове консумацията на храна от неоторизирани производители?
- Все повече търсим храни, плодове и зеленчуци, произведени в частните стопанства, смятайки че там се влагат по-малко химически препарати и по-малко изкуствени торове при тяхното производство. Би било желателно да купуваме такива продукти от оторизирани магазини, където те се наричат БИО продукти, но действително са произведени по изискванията, характерни за БИО продукт.
Много често производителите започнаха да поставят знака "БИО" на всевъзможни стоки. Винаги ли този знак ни гарантира, че стоката е БИО, чиста и качествена?
Снимка - Разбира се, че нямаме гаранция, ако се постави думата БИО, че продуктът е произведен по биологичен начин. Затова имаме т.н. продуктова сертификация и е необходимо продуктът да бъде изпитан по системата за сертификация по съвкупност по показатели и след проверка за съответствие с тези изисквания да бъде поставен регламентираният знак за биологично производство.
- Какво изобразява този знак?
- У нас в България този знак, съгласно наредбата за биологично производство, е листо с калинка върху него. Този знак е гаранция, че действително продуктът е произведен по правилата за биологично производство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виенският Моцартов оркестър с концерт на 31 май в София

Един от най-известните класически оркестри в света Виенският Моцартов оркестър ще зарадва българската публика с величествен концерт на 31 май тази година в зала 1 на НДК, по покана на "BGTSC". Музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на Класическия период – Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на..

публикувано на 22.05.25 в 07:30

Абитуриентът Николай Костадинов: Успехите са важни, но не бива да са самоцел

Абитуриентът Николай Костадинов е носител на награда "Варна"   в системата на предучилищното и училищното образование - в областта на хуманитарните науки. Николай е ученик от XII клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“. Още докато е в V-VI клас, започва да се състезава, тази година завоюва две първи места на областните кръгове на..

публикувано на 21.05.25 в 15:00

Абитуриентката Невяна Пенкова: Винаги съм искала да бъда на сцена

С вълнение преди абитуриентския си бал и в навечерието на изпитите е дванадесетокласничката Невяна Пенкова от Детско-юношеския театър "Златното ключе".  Винаги съм искала да бъда на сцена, категорична е тя. Допълва, че винаги ѝ е бил интересен анализът на персонажа, неговият вътрешен монолог. Невяна ще кандидатства в  Националната академия за..

публикувано на 21.05.25 в 07:35

Илиян Илиев: Участниците в "Лист по лист" спасиха 88 хиляди дървета за 25 години

От 20 до 23 май т.г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна организира поредна кампания "Лист по лист" (ЛхЛ) за събиране и предаване на хартия, подходяща за рециклиране.  В 25-годишната история на инициативата  с мото "Предавай и спасявай!"  са работили повече от 50 доброволци от 8 държави.  "За четвърт..

публикувано на 20.05.25 в 14:58

Десислава Мусинска от ВВМУ е победителят в националния конкурс "FameLab"

Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН.  Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..

публикувано на 20.05.25 в 08:15

Chris Caffery (SAVATAGE, TSO): Чрез музиката хората осъзнават, че всички сме просто хора

Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..

публикувано на 19.05.25 в 08:15

Братя Ванкови: Виното на Североизтока е като добре облечен господин - бяло, свежо, с елегантни танини и умерен алкохол

Изби от Североизточна България отвориха врати тази събота и неделя за всички готови да тръгнат на вино пътешествие между р. Дунав, Черно море и старите български столици. Тази година са се включили 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино. За пета поредна година през май винопроизводители и технолози..

публикувано на 18.05.25 в 12:13