Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?...За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган.

Крие ли рискове консумацията на храни от популярните напоследък Фермерски пазари? Какво може да ни гарантира, че консумираме безопасна храна и как да разпознаваме истинските БИО български храни?

Отговор на тези въпроси дава доц. Теменуга Стойкова – ръководител на Центъра за качеството на стоките и потребителската защита към Икономически университет – Варна.





- Все повече в съвременните условия потребителят се интересува от това какво купува, с какво качество е и дали то е достатъчно безопасно за прехраната - ежедневната или за по-дълъг период. Гаранцията по отношение на качеството на храните у нас е сравнително строга, тъй като имаме европейски изисквания. Във връзка с тях у нас контролът се извършва на всички видове храни от Българската агенция по безопасност на храните. Самият производител също е длъжен да има т.н. систама НАССР, която да гарантира безопасността на предлаганите храни, които са в търговските обекти.
Снимка- С кои храни потребителите не трябва да правят компромис за консумация при изтекъл срок на годност?
- При изтекъл срок на годност храните крият риск да не са достатъчно добри за консумация или да са вече опасни, поради което желателно е да не се прави компромис с храните по отношение на изтекъл гаранционен срок, тъй като това би довело до увреждания. Колбасни изделия, млечни продукти, които нямат толкова голямо водно съдържание и са съхранявани в подходящи условия, при ниски температури, може би крият по-малък риск, но е желателно наистина след този срок нито една храна да не се консумира.
- Напоследък станаха много популярни т.н. фермерски пазари. Крие ли някакви рискове консумацията на храна от неоторизирани производители?
- Все повече търсим храни, плодове и зеленчуци, произведени в частните стопанства, смятайки че там се влагат по-малко химически препарати и по-малко изкуствени торове при тяхното производство. Би било желателно да купуваме такива продукти от оторизирани магазини, където те се наричат БИО продукти, но действително са произведени по изискванията, характерни за БИО продукт.
Много често производителите започнаха да поставят знака "БИО" на всевъзможни стоки. Винаги ли този знак ни гарантира, че стоката е БИО, чиста и качествена?
Снимка - Разбира се, че нямаме гаранция, ако се постави думата БИО, че продуктът е произведен по биологичен начин. Затова имаме т.н. продуктова сертификация и е необходимо продуктът да бъде изпитан по системата за сертификация по съвкупност по показатели и след проверка за съответствие с тези изисквания да бъде поставен регламентираният знак за биологично производство.
- Какво изобразява този знак?
- У нас в България този знак, съгласно наредбата за биологично производство, е листо с калинка върху него. Този знак е гаранция, че действително продуктът е произведен по правилата за биологично производство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12