Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКОномист: Не сме дорасли да осъзнаем колко сме богати

Димитър Събев е икономист, журналист и блогър https://mittag.wordpress.com/. Магистър по стопанско управление, специализира в Германия икономика на устойчивото развитие. Фокусира работата си върху пресечната точка между природа, пазар и култура: сфера, която той определя като „економика”. За Радио Варна той коментира тенденциите у нас:


На много места, тук и там в България, хората се сдружават и правят хубав, зелен, чист бизнес. Бях в едно предприятие, където правят кисело мляко и други млечни продукти, от съвсем чисти неща. Да, скъпо е, три пъти по-скъпо от нормалното кисело мляко, но като знаеш, че ядеш нещо чисто можеш да си го позволиш за детето си. В Странджа бях наскоро, в Царево, там екотуризмът набира сила. В България се появяват такива примери, страната има огромен потенциал, но големият принцип е, че за да получиш едно нещо трябва да се откажеш от друго. Не случайно народът е казал две дини под една мишница не носи.

Тоест?

Големи, мръсни производства са несъвместими с образа на зелената икономика. Но когато един цял девствен регион в Източните Родопи ще бъде смлян, за да се отвори нова златна мина, защото ще се направи нова златна мина с флотационна фабрика на една пресъхваща река Крумовица. Или пък когато има намерение в Трънския край, толкова чист, с български села с малки спретнати църквички, толкова прекрасен и с чист въздух, има намерение е там да се копае златото, което съдържа доста уран и арсеник! Нека Българите да знаят, че ако тези големи проекти се осъществят, митът за чистия бизнес, екотуризма и екохраните на България просто ще бъде смачкан!

А в Добруджа и Североизтока имаме ли добри примери, които сте проучвали?

Около Шабленското и Дуранкулашкото езеро доста пари се печелят от наблюдение на птици. Хората идват и си плащат. Съвсем наскоро завършихме проект с 10 експерти от Норвегия, Швейцария и България. Проучихме черноморската ивица. Това изследване, потвърди, че има значителна загуба на природни терени с потенциал.

Какво ще рече това?

Това, което хората получават от екосистемата като преки материални ползи, както пари и непреки ползи като избегнати щети.

На какво дължим загубата?

Чисто документирано статистически се дължи на нови спортни съоръжения, т.е. на голф игрища. Такива практики само показват, че не сме дорасли да осъзнаем колко сме богати. Но има положителни примери – в Добруджа виждам вместо да се садят само пшеница, слънчоглед, монокултури, тук и там вече е направена плодна градина. Това е съвсем различна добавена стойност! А и ползата за екосистемата е по-голяма от едно дърво, защото е трайно насаждение!  Лавандулови полета, България е може би най-големият износител на лавандулово масло в света. Правят се неща и точно тук е моментът на една отговорна национална политика, която може да стимулира тези предприемачи в зеления бизнес и да тушира всички тези бизнеси и големи предприятия, които биха убили зеления потенциал!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45