Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ароматна лавандула оцвети Добруджа в лилаво

Новият господар на лавандулата – така френски медии нарекоха България преди години, след като страната ни стана номер едно в света по производство и износ на лавандулово масло, детронирайки Франция. Тенденцията продължава да върви нагоре. За последните девет години площите с лавандула са се утроили и достигат 9600 ха през 2017 г., а добивите са нараснали над пет пъти. Това показват данните на Министерството на земеделието. Прогнозата е магията на лилавото растение да продължи, а добивът на ценното за парфюмерийната индустрия лавандулово масло да се удвои през 2019 г.

Основната причина за възхода на лавандулата е бързата печалба. Част от фермерите пресмятат, че в отглеждането на лавандула има повече "хляб", отколкото в зърното и сменят културата. Така лилавото растение, което традиционно се отглежда в Розовата долина - полетата на Казанлък и Карлово, прескача Балкана и днес превзема все повече площи в Добруджа.

Лековитата сила и вкусовите качества на лавандулата са познати на света още от далечното минало. Тя е използвана както под формата на масло, така и като изсушени ароматни стръкове. Още за богатството, което раждат земите ни и за благотворното действие на етеричните масла от лавандула разказа в интервю за Радио Варна Варта Карагьозян - представител на фирма производител на етерични масла.




- В какво се крие на тайната на маслото от лавандула?

- Благотворното въздействие на етеричните масла е известно от хилядолетия. Още при мумифицирането в Египет е използвано етеричното масло от лавандула за консервиране. Сега ние възобновяваме една многовековна традиция, известна по нашите земи, която е свързана с извличането на етерични масла и техните полезни свойства от растения.

- Лавандуловото масло е едно от най-широко използваните. Защо?

Снимка- Лавандуловото масло е известно с това, че въздейства много благоприятно, има дори и лечебен ефект върху кожата и дихателната система. Така са и открити неговите полезни свойства. В края на 19 век при едно изгаряне известен химик намира колба, пълна с лавандулово масло, в която вкарва изгорената си от химикали ръка. Той наблюдава, че в рамките на няколко дни кожата му се възстановява и така започва да изследва именно този вид качества на лавандуловото масло. Днес то се използва особено и в елитната козметика, тъй като е 100 % натурално.

- Има ли нещо по-специфично при използването на етеричните масла?

- Хубавото на етеричните масла е, когато са 100 % чисти, че са максимално близки до човешката природа. Над 90 % от случаите тяхната употреба няма наблюдаеми негативни ефекти върху човешкото здраве. Лавандулата например удължава съня, защото успокоява сетивата. Освен благотворното й действие върху кожата, тя също влияе и върху дихателните пътища. В началото на 20 век, когато е имало епидемия от Туберколоза в Европа, единствено работниците в Прованс, работещи на полетата с лавандула, не са се разболели. Така че всичко добро идва с добрата практика и с добрия контакт с природата.

- Как е най-добре да използваме лавандуловото масло?

- Първото, което ми хрумва, предвид наближаващия сезон на масовите хреми, е да си правим инхалации с етерично масло. Трябва обаче да сме сигурни, че то е 100 % чисто и да накапваме от него в съд с вряща вода и да го вдишваме. Смятам, че никой няма да се оплаче от резултатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12