Какво е да имаш изострени сетива за подправките и да имаш добро въображение? Това се случва на Ирина Пеева. Тя е правила много неща - занимавала се е с реклама, после е била професионален фотограф, е днес е управител на магазин за здравословно хранене на бул. "Цар Освободител" във Варна. Какво е общото между всичко това? - да следваш инстинкта си.
Преди повече от десетина години големият син на Ирина се разболява и я моли да направи вкусната супичка, с която Ежко Бежко лекувал животните с гората. И тя започва. Това е времето, в което няма толкова много интернет, а здравословното хранене не е модерно. Ирина "посяга" към въображението и се връща към бабините рецепти. Срещам се с нея в един от малките моменти, които не е в кухнята. Много усмихната и щастлива, защото- продължението в интервюто на Габриела Гаврилова с Ирина Пеева.
Това, което мислим, добрите мисли и емоции се връщат обратно при човека. До голяма степен това формира и нашето съзнание, и това да се чувстваме добре.
Вие кога открихте това?
Когато се родиха децата ми. Те са големи учители и по някакъв начин ни превъзпитават. Понякога трябва да се вслушаме повече в това, което казват и искат и да приемем, че те са различни хора със свой различен път. Аз така се научих да приемам нещата, които преди не съм приемала...
Поводът да водим този разговор е здравословният начин на живот, което има Вашето семейство. Да кажете от колко време и как се стигна до идеята да откриете свой магазин?
В моето семейство здравословният начин на живот е от преди десетина години. Поводът да открия магазина е големият ми син. Той имаше здравословен проблем и се наложи да откривам сама здравословни рецепти във време, когато не бяха така популярни и не се откриваха и в интернет. Нямаше друг начин, сама правех тези постни храни. Имам много силно усещане за подправки, а те са много важни за постните храни. Така се научих да правя в къщи вкусни постни манджи.
Една от рецептите е за вкусна гъбена супичка. Тя е изцяло моя рецепта по повод една приказка за Ежко Бежко, който лекувал животните в гората именно с гъбена супичка. Големият ми син беше болен и пожела да направя такава "вълшебна" супичка с гъби.
Какво има, освен гъбки?
Гъбите са няколко вида - печурки, кралска и шийтаки. Има морковче, целина, препечено масло и пречистено олио ГХи. Съчетанието между различните видове гъби прави супичката уникална и много вкусна.
Да споделите още някоя рецепта, провокирана от приказките?
Аз съм голям почитател на старите български рецепти и искам да ги възстановя и да ги предложа в магазинчето.
Една от любимите ми "готвенки" е тиквена - тиква, много лук, червен пипер, малко доматен сок, майорана и естрагон.
От приказките е провокирана и супичката с пащърнак. Тя много ме затрудни с подправките...Най-добре му се отрази съчетанието между мащерка и асафетида. Слага се по малко и действа балансиращо на стомаха. В съчетание с леко сладкия вкус на пащърнака, се получава приятна комбинация...
Има много приятни постни ястия, които могат да внесат разнообразие в храната на българите...
Каква е ролята на подправките и Вие коя предпочитате?
Аз работя с над 50 вида подправки. Всяка "манджичка" си има своята подправка. Много дълго търсех тази за киноа... Тя има специфичен вкус и се харесва от всички, когато сложа сминдух. Всяко нещо си има своята половинка от подправките....
А колко време отнема да откриете тази "половинка"?
Различно. Понякога се получава от първия път. Когато опитам нова подправка, тя стимулира въображението ми и търся начин да открия къде е нейното място. Все още има рецепти, които са много хубави, но се изчистват точно заради подправките. А за постните храни са много важни именно подправките, иначе са безвкусни.
Важи ли поговорката: "За всяка манджа - мерудия"?
Абсолютно. Поговорката е българска!...
По професия сте фотограф?
Аз имам няколко професии. Преди 10 години се занимавах с фотография, бях и член на Варненската занаятчийска камара. По принцип съм се занимавала 10-12 години с реклама, завършила съм ИУ - Варна, специалност "Маркетинг и мениджмънт", моята страст е рекламата. В последствие започнах да виждам, че моето призвание е да измислям разни неща. В рекламата - да измислям едно нещо как да изглежда, как да звучи. След това и във фотографията търсех как добре да изглежда снимката, след това измислях рецепти. Явно това е нещото, което ми се получава...
По колко часа на ден готвите?
Случвало се и по 8- 10 часа, но понякога си почивам...
А в къщи готвите ли?
Да, защото децата понякога решават, че това, което имам в магазина, им е омръзнало, и аз започвам да измислям нови рецепти.
Днес какво ще им приготвите?
Мисля да направя една лучена яхния. С много лук, маслинки, чубричка, доматче, червен пипер и малко копър...
Вашето пожелание?
Когато правите нещо, да го правите с любов, да не е насила, защото "насила хубост не става". Да се опитате по някакъв начин да опитвате нови неща, защото не винаги постното е безвкусно.
Не бива в България да живеем и мислим краткосрочно. Политиците ни гледат един, два мандата напред, а не в перспектива. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна историкът акад. Георги Марков. Според него: „Дори сред политиците ни има едно дразнещо самодоволство. Те ни казват: „Нас ни оценяват високо в Европа, вие тук ни занимавате с..
Денят на българската книжовност е символ на образованието, които ни обединява, въпреки много разделителни линии в нашето общество. Това каза, в предаването на Радио Варна „Позиция“ Юлиян Петров, от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. „В последните години се възприе тезата, че в училище основно трябва да се образова и възпитанието..
Интервю с Athenar (MIDNIGHT) Първият концерт на американския блек/спийд проект MIDNIGHT у нас ще бъде на 26 май 2025 година в софийския клуб „Mixtape 5“. Поканата е от „BGTSC“. След повече от 20 години унищожаване на метъл/пънк ъндърграунда с демота, сплитове, миниалбуми и албуми, Athenar идва в България с новия трибют диск „Steel, Rust and..
Интервю със Sami Hinkka (ENSIFERUM) За 30 години сме гледали ENSIFERUM четири пъти в България. В края на миналата година финландците пуснаха новия „Winter Storm“ – девети в дискографията им. Да се надяваме, че бандата ще го представи и с концерт в България. Иначе за албума и по други теми гост в „От другата страна“ е басистът на бандата Sami..
Емилиян Ялъмов, авторът на видео подкаста "Лакърдии от кокпита", е морски човек - с всички нюанси на това определение. Любовта към морето идва още от детските му години, когато гледа с възторг "Васко да Гама от село Рупча". Залепяхме се пред малкия екран и гледахме. Може би от там тръгна това мое влечение, коментира за Радио Варна Ялъмов. Вече..
Един от най-известните класически оркестри в света Виенският Моцартов оркестър ще зарадва българската публика с величествен концерт на 31 май тази година в зала 1 на НДК, по покана на "BGTSC". Музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на Класическия период – Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на..
Абитуриентът Николай Костадинов е носител на награда "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование - в областта на хуманитарните науки. Николай е ученик от XII клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“. Още докато е в V-VI клас, започва да се състезава, тази година завоюва две първи места на областните кръгове на..