Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“ и много други. Освен в ефира на Радио Варна, можете да гледате на живо предаването и в профилите ни във Фейсбук и You Tube. „Съботна трапеза” е музикално предаване, създадено през 1992 г. с развлекатално-информационно характер, посветено на българския фолклор.

Интервю на Ваня Славова с водещия на "Съботна трапеза" Кристиян Неделчев:


- Съботна трапеза безспорно е едно от предаванията, което хората много обичат.

-Да, то е емблематично. Ти от кога го водиш?

-Седнах на трапезата 2008-ма година. Наследих я от Христина Паскалева, тоест догодина имам юбилей! При мен всичко започна като слушател на "Съботна трапеза". Първите месеци, след като постъпих в радиото, вдигах телефона на "Съботна трапеза" и разговарях със слушателите.

-За да се ориентираш какво очакват да чуят...

-Каквото правя и до ден днешен. Освен че съм водещ, аз продължавам да говоря с нашите слушатели по ефирния ни телефон.

-Коя част ти е най-приятна?

-Много са интересни процесите вътре. Толкова съдби са намесени, толкова сърдечни слушатели...Всеки ти се обажда със своята история. Отделно другата нишка, която ти водиш като автор на предаването. Поканил си събеседник. Класацията е много важен момент и също така много емоционален, с толкова хъс са заредени слушателите, направо е като на живот и смърт. Всичко това създава различни енергии, които водят до една приповдигнатост. Хората обичат този празник "Съботна трапеза"!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12