Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинец прави бонбони с надпис "Варна"

| обновено на 05.01.18 в 09:43
8
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Близо 250 украинци живеят във Варна. От година и половина свой бизнес тук развива семейството на Владимир Дживаго. Твърди, че първи не само във Варна, но в цяла България, ръчно изработва бонбони с надпис вътре, като оцветителите са изцяло натурални. По неговите думи, подобни бонбони и близалки са много популярни в Европа, туристите ги познавали и понежа Варна е предпочитана от туристите, той очаква новият му бизнес да се развие много бързо.

Владимир Дживаго идва от Одеса, където работил в банка. Харесал обаче занаята, който изучавал в Полша.


В Одеса работех в банка, не правех бонбони. Но много харесвах този занаят и си казах: "Защо не? Ще правя бонбони!".

Как избрахте този бизнес?

Аз много пътувах в Европа. Тези бонбони са много популярни в Европа- Берлин, Прага... а в България няма такова нещо. Затова реших да бъда първи.

И успяхте!

Да. Аз съм първи не само във Варна, това е бизнес, който е първи и в България. Има близалки, има бастунчета, но надписи в самите бонбони, които се правят само с натурални оцветители - няма.

Снимка


Как се изработва надписа? Показахте, че в едни от тях пише "Варна?"

Не само "Варна". Има надписи "ЧРД", има лого на фирми....Може да се направи всичко, защото се изработва ръчно...като с пластелин - моделираш отделните части на буквите и след това ги слепваш. Много е сложно. Но е възможно.

Снимка

Бонбонът е с диаметър по-малко от сантиметър?

Да. Но първоначално е по-голям. След това се изтегля. Работим с 5 килограма топла карамел,  от които се изтънява пръчка и се нарязва.

За колко време се изработва надписа?

За 2 часа. Работим с карамел, първоначално с температура 200 градуса. След това се оформя на така наречената "топла маса". Работи се бързо, защото след като карамелът изстине, вече е като камък...

Това са натурални бонбони с натурални оцветители - жълто от морков, червено от цвекло, зелено - от спанак, черен - от черупки на кокос, лилаво- от патладжан. Бялото се получава като карамелът се "разтяга" на кука и така в него влизат мехурчета въздух....

В Европа в момента е много популярно храната да е натурална и ръчно изработена. Затова си мисля, че нашият бизнес е актуален и има бъдеще!

В семейния бизнес са още съпругата Татяна, а често помагат и синовете – 11-годишния Александър и Владислав, на 14 години. Те идват със своите приятели- Денис от Одеса и Никита от гр- Твер, който е на 160 километра от Москва. Заедно изработват натуралните бонбони с надпис вътре в тях, но по-често ги режат и опаковат.

Още за работилничките за деца и възрастни, за това как да се научим да правим бонбони,  защо семейство Дживаго са избрали Варна и България, какви са условията за бизнес тук, как е бонбон и близалка на няколко езици - в интервюто с Владимир Дживаго. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10