Какво кара две варненки - на 73 г. и на 69 г., да спортуват активно 365 дни в годината? Как фитнесът се превръща в тяхна страст и начин на живот?
Отговор на тези и още въпроси дадоха в интервю за Радио Варна две дами, които събират погледите на минувачи не само по улиците на Варна, но и във фитнес залата.
Валка Георгиева (73 г.) и Зоя Василева (69 г.) вече две години спортуват ежедневно, хранят се здравословно и се чувстват като на 30... Енергията, която струи от тях е заразителна. Те не се оплакват от старчески болежки, напротив - ходят на лекар само профилактично един-два пъти в годината.
Какво ги води всеки ден във фитнес залата? Какво им дава ежедневното спортуване и какъв пример искат да дадат на своите връстници, чуйте от интервюто на Сияна Спиридонова в звуковия файл:
Валка: Мен ме води най-вече здравето - най-важното. Нямам кръвно, белият ми дроб е добре, храня се с добра храна, при GP-то си ходя в годината два пъти, за да си правя изследвания. Чувствам се много добре. Ако не тренираме във фитнес залата, правим маратон 5 километра в Морската градина край брега.
Зоя: Действа ни много тонизиращо. Спортът е много полезен, особено на нашата възраст, защото удължава живота, засилва имунната система, подобрява здравето. Ставните заболявания при нас са почти на нула, в сравнение с нашите връстници, някои от тях ходят с бастуни. Затова тренираме, защото всяка една тренировка активира кръвообръщението и от там вече се подобряват всички функции на всички органи в тялото.
Храните се здравословно. Има ли храни, които избягвате?
Валка: Избягвам тлъстините, свинското месо. Храним се много със зеленчуци, плодове, риба, телешко.
Зоя: Аз също избягвам месото. Ям зеленчуци, плодове, обичам сладичко, но винаги си следя калориите, така си позволявам. Държа да отбележа, че не тренирам за да отслабвам, а за здраве.
А кога за първи път стъпахте във фитнес залата?
Валка: На 15 януари 2016 година, преди две години. Доведе ме моята колежка Зоя. Зарадвах се, че и втори спорт ще правя. Освен маратона, влязох и в залата.
Зоя: Обичам спорта. Като млада съм се занимавала, в кръвта ми е и ми е тръпка. С удоволствие ходя на фитнес три пъти в седмицата. Считам, че той ми помага и изключително ми липсва, ако евентуално съм заета и пропусна тренировка.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..