Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качественото брашно е основата на хубавия хляб

Снимка: интернет
Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека и дъхава среда, без консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. В последно време домашните питки и хлябове започват да изместват фабричните. Все повече хората се обръщат към рецептите на своите баби и прабаби. Приготвянето на хляб има многовековна история. Първоначално той се е консумирал под формата на каша от сурови пшенични зърна. По-късно хората открили, че препечена на огън смес е по-вкусна и така започва дългото пътуване на хляба, докато стигаме до наши дни, когато има стотици видове брашна, техники и форми за приготвянето му. Мария Митева е управител на пекарна. Започвайки този семеен бизнес заедно със своя съпруг залагат на здравословното хранене и качествените суровини.


- Глутенът е най-важният показател за хлебопекарни­те свойства на брашното. Можете да изследвате глутена на дадено брашно, като замесите топ­че тесто от него; след това го отмивате на течаща вода, докато тя стане бистра. В ръката ви остава глутенът. По количество той трябва да бъде около 25 на сто от тес­тото, да има светъл цвят и приятен мирис; да е средно разтеглив, еластичен и не-лепкав. Качеството на брашното се оценява и по други показа­тели: цвят, мирис, вкус, ед­рина, влажност.  Важно е да се знае също, че при продължително съхраняване, особено на топло и влаж­но, брашното старее - цветът му потъмнява, мирисът му се вло­шава и то започва да горчи.


Снимка- Защо все по-често хората избират да си пекат хляб у дома?

- Печенето на хляб у дома е нещо чудесно като традиция, като идея, като нещо, което се прави в семейството. Енергията, която носи храната приготвена вкъщи не я носи никоя друга храна. Когато става дума за хляб е важно да се знае, какво се използва за направата му. Казвам това, защото на пазара се появиха много видове брашна, които имат изключително много подобрители, оцветители, глутен на прах и др..Освен това в домашните хлебопекарни се използва мая, която е по-бърза, по-лесна за употреба, но не е много здравословна, колкото е кваса като продукт.

- Как можем да разпознаем качественото брашно?

- Качественото брашно е прясно смляното. Брашното, което не е с много дълъг срок на годност. Дългият срок на годност поставя много въпросителни. Важно е да четем съдържанието изписано на опаковката. Много от добавките са изписани вече на етикетите. Това ме радва, защото човек трябва да има право на информиран избор. Качеството на брашното зависи от качеството на зърнените храни, от които е произведено, от производ­ствения процес, условията и времетраенето на съхране­нието.

Снимка   Снимка   Снимка


- Какво съветвате потребителите?


- Информирайте се! Четете етикетите! Избирайте малки производители, които са близо да хората! Те могат да си позволят да правят качествени неща. Така можете да имате обратна връзка. Да изказвате мнение и да споделяте какво ви харесва и какво не с производителите. Малкото бутиково производство задължава и предлага качествена храна. Все повече хора търсят точно това.

Вяра Николаева разговаря с Мария Митева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Мотодзен. Рокерски истории“ – новата книга с разкази на Красимир Симеонов

Красимир Симеонов споделя, че написването на тази книга е повлияно от последните 40 години, през които кара мотори – традиция, наследена от баща му и дядо му. Авторът признава, че през годините много от приятелите му са го подканвали да събере всичките си разкази на тази тема под едно заглавие, което впоследствие се превръща в книгата..

публикувано на 23.07.25 в 08:00

Изложбата „А сега накъде?“ на Владимир Ванков - въпросът е винаги отворен...

В първата самостоятелна изложба на Владимир Ванков акцентът е поставен върху индивидуалния път на всеки човек и личностната автономия, на която се крепят изборите и отговорите на екзистенциалните въпроси, пред които е изправен. Изложбата набляга именно  на възможностите, които се съдържат във въпроса „А сега накъде?“, подканващ посетителите да..

публикувано на 22.07.25 в 08:00

Pi Stoffers (LORD OF THE LOST): Артистите трябва да създават, каквото искат да създават

Интервю с Pi Stoffers (LORD OF THE LOST) В екстремните жанрове на музиката е рядкост някой артист да се изправи пред предизвикателството на тройния албум. Примери има, но издаването на трилогия е много рисково начинание. И в същото време се изисква доза смелост и дързост да го направиш в времена, в които албумите все повече губят значението си...

публикувано на 21.07.25 в 09:45
Богдан Богданов

Богдан Богданов, ПП: Репресиите срещу нас няма да спрат, очакваме сценарият с Благомир Коцев да се повтори и в Благоевград

Според бившия министър на икономиката и настоящ депутат от ПП/ДБ, в момента управлява коалицията Борисов - Пеевски. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", той заяви, че тази коалиция ще работи докато бъде постигната абсолютна диктатура, за да наложат стария модел. „Разбраха, че с нас не могат да го наложат“- каза народният представител...

публикувано на 19.07.25 в 15:45

Адв. Бранимир Балачев, ГЕРБ/СДС: Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва

Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва. Това обяви в ефира на обзорното предаване „Позиция“ депутатът от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев. Той заяви, че според информацията, с която разполага, има достатъчно материал за повдигане на обвинение в организирана престъпна група. Народният представител припомни странното напускане на Диан Иванов..

публикувано на 19.07.25 в 14:39

Andreas Kisser (SEPULTURA): 40 години са красива история

Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..

публикувано на 18.07.25 в 08:00

Росица Димитрова - една мечтателка с фотоапарат

Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..

публикувано на 17.07.25 в 08:00