Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качественото брашно е основата на хубавия хляб

Снимка: интернет
Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека и дъхава среда, без консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. В последно време домашните питки и хлябове започват да изместват фабричните. Все повече хората се обръщат към рецептите на своите баби и прабаби. Приготвянето на хляб има многовековна история. Първоначално той се е консумирал под формата на каша от сурови пшенични зърна. По-късно хората открили, че препечена на огън смес е по-вкусна и така започва дългото пътуване на хляба, докато стигаме до наши дни, когато има стотици видове брашна, техники и форми за приготвянето му. Мария Митева е управител на пекарна. Започвайки този семеен бизнес заедно със своя съпруг залагат на здравословното хранене и качествените суровини.


- Глутенът е най-важният показател за хлебопекарни­те свойства на брашното. Можете да изследвате глутена на дадено брашно, като замесите топ­че тесто от него; след това го отмивате на течаща вода, докато тя стане бистра. В ръката ви остава глутенът. По количество той трябва да бъде около 25 на сто от тес­тото, да има светъл цвят и приятен мирис; да е средно разтеглив, еластичен и не-лепкав. Качеството на брашното се оценява и по други показа­тели: цвят, мирис, вкус, ед­рина, влажност.  Важно е да се знае също, че при продължително съхраняване, особено на топло и влаж­но, брашното старее - цветът му потъмнява, мирисът му се вло­шава и то започва да горчи.


Снимка- Защо все по-често хората избират да си пекат хляб у дома?

- Печенето на хляб у дома е нещо чудесно като традиция, като идея, като нещо, което се прави в семейството. Енергията, която носи храната приготвена вкъщи не я носи никоя друга храна. Когато става дума за хляб е важно да се знае, какво се използва за направата му. Казвам това, защото на пазара се появиха много видове брашна, които имат изключително много подобрители, оцветители, глутен на прах и др..Освен това в домашните хлебопекарни се използва мая, която е по-бърза, по-лесна за употреба, но не е много здравословна, колкото е кваса като продукт.

- Как можем да разпознаем качественото брашно?

- Качественото брашно е прясно смляното. Брашното, което не е с много дълъг срок на годност. Дългият срок на годност поставя много въпросителни. Важно е да четем съдържанието изписано на опаковката. Много от добавките са изписани вече на етикетите. Това ме радва, защото човек трябва да има право на информиран избор. Качеството на брашното зависи от качеството на зърнените храни, от които е произведено, от производ­ствения процес, условията и времетраенето на съхране­нието.

Снимка   Снимка   Снимка


- Какво съветвате потребителите?


- Информирайте се! Четете етикетите! Избирайте малки производители, които са близо да хората! Те могат да си позволят да правят качествени неща. Така можете да имате обратна връзка. Да изказвате мнение и да споделяте какво ви харесва и какво не с производителите. Малкото бутиково производство задължава и предлага качествена храна. Все повече хора търсят точно това.

Вяра Николаева разговаря с Мария Митева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислава Томова-Съни: Освен талант и качества, овладяването на изкуството на танца изисква още желание и воля

Станислава Томова-Съни е основател и хореограф на Sunny Dance Studio . Започва да танцува като съвсем малка с народни танци в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Ручейче" и Фолклорния ансамбъл към Община Варна.  През 2002 г. се пренасочва към аеробни занимания и след обучение става инструктор по латино аеробика към клуб "Темпо", а две..

публикувано на 13.10.25 в 08:10
Двамата историци в студиото на Радио Варна

Милко Палангурски и Веселин Янчев: Много е кратък хоризонтът на съвременните ни политици

Книгата „Три погледа върху Съединението от 1885 година“ беше представена във Варна през тази седмица. Автори са историците Милко Палангурски, Веселин Янчев и Петър Стоянович. Разговаряхме с двама от тях – професорите Палангурски и Янчев, но не само за самата книга или за това какво е казано и какво не за Съединението. Постепенно предмет на..

публикувано на 11.10.25 в 14:01

Д-р Ивайло Митковски: Политици насъскват хората да мразят

  Инцидентът във Варна, при който насъскани от стопанина си питбули, убиха домашен любимец и раниха човек , са резултат от езика на омразата който се насажда от политическите ни елити. Това каза в ефира на предаването ПФ д-р Ивайло Митковски,  председател на варненската организация на ДСБ. По думите му, така наречения елит на нацията, със своите..

публикувано на 10.10.25 в 18:32

Около 20 на сто е поскъпнал медът

Между 12 и 15 лева за килограм се търгува на дребно медът в Балчик. Изкупната му цена на едро в момента е около 5 лева при искани от пчеларите поне 5.70 лева на килограм, коментира председателят на пчеларското дружество „Пчела – Балчик 2019“ Стойко Василев. При миналогодишна изкупна цена около 4.20 лева и на дребно около 10-12 лева за килограм,..

публикувано на 10.10.25 в 08:00

Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO): Музиката е безкрайна жива енергия

Интервю с Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO) Интервюто с Hans Magnus "Snah" Ryan от MOTORPSYCHO го бях забравил. Буквално. Подсети ме публикация във Facebook за предстоящия концерт на групата в България. Името на бандата ми прозвуча адски познато. Разрових се в архива и открих, че през 2021 година съм разговарял с Hans Magnus "Snah" Ryan..

публикувано на 09.10.25 в 15:18

Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH): Като полицай съм записал повече албуми, отколкото когато бях музикант на пълен работен ден

Интервю с Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH) Няма да обяснявам кой е Matt Barlow, най-меланхоличният глас в метъла. Няма да обяснявам кои са ICED EARTH. Няма да обяснявам какво представлява албумът „The Darka Saga“. Само ще отбележа, че по покана на „BGTSC“ на 10 октомври в софийския клуб „Mixtape 5“Matt Barlow и сегашната му група..

публикувано на 09.10.25 в 08:15
Валентин Георгиев

Валентин Георгиев: Не трябва да се пестят средства за поддръжка на язовирите

Поддръжката на един язовир се извършва целогодишно и не трябва да се пестят средства, коментира за Радио Варна Валентин Георгиев, който стопанисва яз. „Николаевка“ в община Суворово. На първо място е почистването на всички хидромелиоративни съоръжения, но много от концесионерите на язовири не го правят, тъй като е скъпо и трудоемко, посочи..

публикувано на 08.10.25 в 07:55