Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова галерия във Варна

картина на Вихрони Попнеделев

Ново градско пространство за култура и изкуство отваря врати във Варна - Галерия „Тереза Зиковска“. Откриването е на 13.02.2018 година от 18:00 часа на ул."Воден" 25. Намира се в сърцето на морския град и прави заявка да бъде домакин на някои от най-интересните арт събития в морската столица. Концерти, танцови и театрални представления, филмови прожекции, литературни четения ще съпътстват изложбите.

Как е оформено новото пространство Тереза Зиковска разказва пред Светлана Вълкова:


Галерия „Тереза Зиковска“ съществува във Варна от края на 2011 година в друго пространство. Работила е с автори като Ванко Урумов, Кина Петрова, Альоша Кафеджийски, Проф. Вихрони Попнеделев, Васил Стоев, Веселин Начев, Веско Велев, Васко Василев, Гаро Кешишян, Леда Старчева, Пламен Аврамов, Деси Денева, Росица Гецова, Мира Янкова, Соня Ковачева, Анастасия Андреева, Борис Шпайзман, Проф. Свилен Стефанов, групата XXL, Сашо Стоицов, Пенка Седларска, Стилиана Узунова, Гергана Лалова, Живка Маринова, Елена Гаврилова, Албена Коева, Стойко Даскалов, Георги Миленов, Деян Янев и много други.
Собственик и основен двигател на галерията е варненската художничка Тереза Зиковска.

Специално за откриването на новото пространство ще бъде представена изложбата „ЛЯТО“ на Проф. Вихрони Попнеделев.
Проф. Вихрони Попнеделев е един от най-известните и колекционирани живописци в България. Негови картини са във фонда на Националната художествена галерия-София, постоянните колекции на художествените галерии във Варна, Пловдив, Бургас, Добрич, Балчик и др., както и частни колекции в страната и чужбина. Професор в Националната художествена академия в София, ръководител на катедра „Текстил – изкуство и дизайн“, проф. Попнеделев е дългогодишен преподавател в дисциплина живопис.
Носител е на I награда на национален конкурс „Изкуството и виното“, 2004, Награда и звание лауреат на „Златно перо“ за принос към българската култура, 2002, III награда „Населените места Хабитат“, ПР на ООН, 1996, Художник на годината, Ви Веста, 1992, Национална награда за живопис „Захари Зограф“ през 1982г, награда за живопис на Министерството на културата, София, 1981г.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15