Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неграмотността - проблемът на ромските семейства


Високият процент неграмотни в малките населени места е причина да има особена нужда от социални работници. По неофициални данни, в община Вълчи дол хората, чийто майчин език не е български, са половината от населението. Повечето деца посещават учебни заведения, но семействата имат много ниски доходи и голяма част живеят при изключително мизерни условия.

Работата с тези семейства е част от ежедневието на Йорданка Колева. Тя  е социален работник от 2 години, преди това е била медицинска сестра. Работи в Общностния център във Вълчи дол. И двете й професии имат ниско заплащане, но тя е доволна от това, което прави, защото помага на хората. В момента е част от екипа, който се грижи за интеграция на деца.

Това съм си избрала, това ми доставя удоволствие. Макар че откъм заплащане, и двете професии не са добре оценени.

Но Вие сте добре ценени в Европа. Защо сте още в България?

Може би защото съм вече на възраст, когато не искам да ходя в чужбина. Предпочитам да съм си в България, нали трябва и тук да останат такива като мен...Някой трябва да работи, някои трябва да помага. Нашето население в общината е застаряващо. Населението ни е болно...

Снимка

В какво се състои Вашата работа на социален работник?

Помагаме за ранната интервенция на деца с увреждания. Посещаваме ги в домовете, следим развитието на детето... Това са деца от рискови групи, с много ниски доходи, малолетни или непълнолетни бременни...Помагаме с консултации, имаме психолог, добре работим с институциите и се опитваме да решим проблемите ...


/.../

Нямаме отказали се от децата си, само едно дете е изведено от семейството си, но средата беше много лоша...Работим много добре с "Отдела за закрила на децата".


Често ли Ви търсят с идеята да се откажат от детето си?

Не, нямаме такива тежки случаи. Помагаме, консултираме ги, търсим начини за съдействие...Въпросът е да стигнем до хората. И докато в началото си търсехме потребителите, сега те вече нас търсят....Непрекъснато се увеличават потребителите ни и доверието между нас се увеличава.


Като човек, който живее във Вълчи дол, какво искате Вие?

Откровено казано, по-малко хора да се нуждаят от нашата подкрепа. Но за съжаление, тенденцията не е добра. Засилва се процента на хората, които се нуждаят от такъв тип помощ. Безработните са много. Това е характерно за всички малки общини, не е само за нас.... Трябва институциите да работят "ръка за ръка".  И родителите. Те са най-важния фактор при формиране характера на детето. Семейството е много важно и всичко тръгва от него.


А когато това семейство няма достатъчно средства?
Това е големият проблем. Неграмотността.


СнимкаКакъв процент от хората в общината имат този проблем?

Много висок и този процент се увеличава. Това го показва практиката, етническия състав на населението...

Какъв процент от хората в община Вълчи дол майчиният език не е български?

Не зная какви са официалните данни, но това, което аз виждам в училищата и детските градини - около 50 процента.

Колко от децата посещават учебни заведения?

Посещаемостта в училище е добра, защото населените места са малки и успяват да ги обхванат...Ние познаваме добре състоянието на семействата в риск.
/..../
Родителите като основен аргумент подчертават, че не могат да изпратят на училище децата, защото нямат дрехи, защото нямат пари...Част от тези семейства работят в чужбина, други са по 14-дневките, разчитат на детските, семейните помощи за деца...
На по-проблемните семейства се стараем да помагаме повече. Едно такова е на Бахтишан в село Радан войвода. Семейството няма течаща вода, не зная дали има ток, защото сме ходили през деня...Работи само бащата.. В момента има 3 деца, едното е изведено в приемно семейство, едно почина миналата зима... Малкото момиченце на 3 годинки не беше виждало кукла...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30