Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славян Стоянов: Съдбата реши рисуването ми да е свързано с историята

| обновено на 20.04.18 в 13:35
Снимка: Личен архив

Художникът Славян Стоянов е роден през 1975 година. Древната ни история, любопитните археологически находки, накитите и български носии от миналото са нещата, които го вдъхновяват. Името му свързваме с усилията, вложени за възстановяването на Кромлеха на село Старо Железаре, със създадения "Фестивал на шевицата" ,  както и с "Виртуален музей на България", който се занимава с изработването на български шевици. От 4 години Славян е член на Сдружение "Дух и култура". Редовен участник в провежданите чфоруми. Тази година в рамките на пролетните дискусии, които ще се проведат на 21 и 22 април в Радио Варна, Славян ще презентира темата за връзката между древното митично знание и съвременните представи за историчност. Форумът е под наслов „Знаци на  паметта“ и насочва вниманието към важни събития от българската история и опазване на паметта за свързаните с тях личности, места, предания, символи и т.н. Вяра Николаева разговаря с него:

- От къде идва любовта Ви към историята ?

- Аз съм възпитан от моето семейство с любов към историята. Моят дядо сядаше с мен на масата, отваряше книгата и започваше да ми чете истоии, но в сърцето ми живее художник. В годините имах два избора. Трябваше да реша, дали да продължа с история или с рисуване. Рисуването надделя в мен. По-късно съдбата реши рисуването ми да бъде свързано с историята. От осем години участвам в теренни археологически проучвания. Помагам на археолозите с реконструкции и възстановки. Работя и с Варненския археологически музей. Моята работа е в помощ на техните научни трудове. Това ми дава достъп до „кухнята” на реално действащите на терен историци и в същото време ми дава възможност като художник да погледна от различна гледна точка. Казвам го, защото художниците носят абстрактното и ирационалното мислене.Снимка

- Как изглежда терен, който е обект на разкопки през очите на един художник?

- Когато работя на терен възстановките ги правя строго с консултациите на археолозите, които познават материята и периода, който проучват. С техни консултации реконструирам онова, което са открили. Повечето хора, които идват на обектите им е трудно да си представят какво е имало, защото виждат само камънаци. Моята работа е да възстановя картината, а в много случаи тя се явява магична, когато вече могат да видят какво е било. Така аз подхранвам интереса към тези обекти.

- Разкажете ни за най-интересните моменти от тези проучвания на терен, за нещата, на които сте попадали и са предизвиквали у Вас особен интерес, стремеж  и нетърпение да покажете онова, което виждате.

- Аз съм участвал в обекти с археолози, които проучват античния период и праисторията. Моят най-голям интерес към историята е в тези два периода. Едно от интересните места, на които съм попадал по време на проучвания е Синеморец. Мисля, че беше през 2006 година. Това беше резиденцията на тракийски владетел, който е изключително слабо познат в нашата история. Много малко се знае за него. Той се казва Мостис.  Даниела Агре беше водещ археолог на тези проучвания. Екипът попадна на монети на този тракийскивладетел (живял първата половина на втори век пр.Хр.). В гърненце, заровено в скалите близо до укрепителната стена специалистите намериха редки и добре запазени сребърни тетрадрахми. Такива в целия свят има само няколко. Това предизвика огромен интерес. Друг археологически обект, на който бях благодарение на археолога от Варненския Археологически музей – Теодор Роков е Трети халколитен некропол във Варна. За мен, а и според историците откритието е сенцазионно. Тепърва ми предстои участие там. 

Цялото интервю със Славян Стоянов можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15