Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боб и Силвия се запознават под купола на цирка и любовта им пламва

Боб Ласкала и Силвия Росат са от 12 години заедно. Запознават се в един цирк и любовта им пламва. Следват години на представления със световни циркови фамилии. Игра на едни от най-големите сцени по света. Тя е от Швейцария, а той на 5- годишна възраст напуска България със семейството си. Преди месеци се завръщат в бащината къща край Варна и решават да останат и направят един нов проект в България. „Вариете ПЛАН Б“ . Спектакъл, който варненци и техните гости имат удоволствието да видят и оценят първи. Със Силвия и Боб разговаря Вяра Николаева:Снимка

- Как се появи любовта Ви към цирковото изкуство? Кога тази магия Ви грабна?

Боб:

- Любовта ми към цирка започна отдавна. Бях много малък. Моите родители също са  артисти. Тях първо ги събира любовта към спорта. Другото идва после. Всъщност много спортисти, особено акробатите, тръгват по този път. Майка ми и баща ми правят заедно цирков номер и започват да работят. Случва се така, че сестрата на баща ми се омъжва за германец-футболист, който идва да играе с отбора тук, след което заминават за Германия. Покрай тях заминават и моите родители. Решават да останат там. По онова време това е било почти невъзможно. Аз оставам в България, като гаранция, че ще се върнат. Една година и десет месеца живях с баба, дядо и маминка. После родителите ми намират начин да ме вземат при тях. Бил съм на 5 години. Учил съм 1 месец тук в първи клас, а после в Германия. Това е и причината да не говоря много добър български. Не съм го забравил, защото с близките ми си говорихме и си говорим на родния ми език. Беше важно за мен и за тях.

Силвия:

- Бях на 16 години, когато завърших училище. Майка ми предложи да си почина една година, за да се огледам и да помисля какво искам да правя занапред. Така се появи желанието ми да работя в цирка. Започнах нещо като стаж в един цирк. Влюбих се в сина на директора. Четири години работихме заедно. После се разделихме. Направих си собствен номер и продължих напред. С Боб се срещнахме преди 12 години. Влюбихме се. От тогава работим заедно в различни циркове, вариетета, хотели дискотеки. Ходим по фестивали и навсякъде, където хората търсят забавление.

- Кога за първи път стъпихте на манежа в цирка?Снимка

Боб:

- Първата ми поява пред публика беше на круизен кораб. На Карибските осторови. Говоря за времето 1990-1995 година. Аз съм роден 1978 година. Тогава родителите ми работеха на този кораб.  Разрешиха ми да живея там с тях. Това беше голямо изключение, защото никой нямаше право да взима семейството си, освен да гостува за месец. Така излязох на сцената пред 2000 души. За майка ми и баща ми беше важно да ходя на училище и се върнахме в Германия. Завърших. Бях в казарма там. Живях 5 години нормален живот. Работех тук-там, но пътуването и цирка ме привличаха. Скучно ми беше да живея на едно място. Започнах да тренирам отново. Не ми беше трудно да вляза във форма и да си подготвя номер, който да играя. За няколко месеца бях готов. Намерих контракт в Швейцария и се върнах към цирка.   

Снимка  Снимка

- В какъв жанр работите?

Боб:

- Аз съм еквилибрист и жонгльор.

Силвия:

- Аз работя с камшици. Правя ритмични плясъци. Мога да режа различни неща с тях. Мога да счупя стъкло. Мога да отсека роза. Звукът, който издават камшиците, предизвикан от бързината на краищата, преминава звуковата бариера и се чува гръм. Камшиците са едни от първите предмети, изобретени от човека, които могат да правят това. Аз съм една от малкото жени в Европа, които работят този номер.  В Авсралия и Америка е популярен, но в Европа не е.                                                                      

Снимка  Снимка  Снимка

- Вие двамата ще тръгнете на турне в Европа с един много интересен проект – „ПЛАН Б” цирк-вариете. Ще повдигнете ли малко завесата и ще ни разкажете ли за него?

Боб:

- Това е цирк-вариете под открито небе. Правим много интересни неща – театър, традиционни циркови номера, както и атрактивни модерни неща. На сцената част от декора е гигантска книга, която се отваря. Използваме тази магия и разказваме истории, чрез нашите герои с помощта на цирковото изкуство. Има любов, смях, трудни и рискови моменти. Не продаваме билети. Нали е уличен спектакъл и на финала всеки пуска в шапката колкото има на сърце.


- Кои са дестинациите, които ще посетите ?

Боб:

- Първо представяме проекта си във Варна.  През септември ще тръгнем към Швейцария, Германия, Холандия, Франция и Испания. Важно е да се знае, че ще се върнем в България.

Снимка

- Кое Ви кара да се връщате в България, във Варна?

Боб:

- През годините винаги сме се връщали. Сега ни се иска за е за по-дълго време. Варна е прекрасен град. България е прекрасна. Аз може да съм с немски паспорт, но по сърце съм българин. Тук са моите корени. Сега и родителите ми са тук. На Силвия също много й харесва, особено природата и климатът. Харесва и хората. Обичам всичко българско.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30