Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грандиозен спектакъл с Александрина Пендачанска открива Музикалното „Варненско лято“ в неделя

„Това съм аз!“ ще смеси документални кадри и живи изпълнения на българската оперна прима в емоционално предизвикателство за духа.

Пендачанска носи Варна в сърцето си още от детските години и идва с огромно вълнение за концерта на 24 юни от 20 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център

На пресконференция в Община Варна днес организаторите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2018 представиха първите гости и очертаха най-ярките акценти на започващото в неделя Музикално лято. Фестивалът, който е първият в България и един от първите в Европа и света, сега е в своята достойна 92-ра година, с поглед към вековния юбилей.

Домакинът на пресконференцията – началникът на отдел Фестивали и проекти в дирекция Култура на Община Варна Десислава Георгиева, благодари на всички звездни гости, както и на всички организатори, на медиите в морския град и на публиката, която през годините подкрепя най-дълголетния български музикален форум.


Снимка



Снимка   

Руми Петрова, основен координатор на програмата на фестивала, сподели първите впечатления на оркестъра на Варненскатафилхармония от срещата с голямата звезда на откриването – българската оперна дива Александрина Пендачанска: „Оркестрантите я обожават, щастието им да бъдат на една сцена с нея е огромно.“ Концертът на 24 юни, с който започва Музикалното „Варненско лято“, ще бъде много по-различен от всички досега. Той ще представлява един грандиозен спектакъл с включване и на кратки документални кадри, вплетени в мултимедийния проект на Найо Тицин. На този фон ще видим и чуем блестящата българска оперна прима, която тази година отбелязва 30-годишната си сценична дейност.  Руми Петрова, експерт от екипа на ММФ „Варн.лято”, разказва за срещата на Александрина Пендачанска с оркестъра  домакин – Варненска филхармония - чуйте в звуковия файл:













Снимка




Пендачанска ще излезе на сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с Варненската филхармония под палката на маестро Пиеро Романо от Италия и ще изпълни едни от емблематичните си арии от опери на Хендел, Росини, Маскани и Верди.

„Безкрайно съм благодарна и щастлива, че съм тук за откриването на Варненко лято – призна самата Пендачанска. - Моят дядо, който беше челист, имаше лозе на Виница и цели късове от Варна са запаметени по един много докосващ начин в моята емоционална памет. Това не е първото ми участие на „Варненско лято“. Спомням си, че през 1996 г., когато беше последното пеене на майка ми - Валери Попова, бях тук и изпълнихме „Стабат матер“ с хор „Дунавски звуци“ с Васил Арнаудов. Сега и двамата вече ги няма, но ние сме тук. И този концерт ще бъде почит и към нашите близки, но и към всички музиканти, които през 92-те години на фестивала са държали високо неговия дух.“ 

Александрина Пендачанска сподели емоциите си от голямото завръщане на варненска сцена след повече от 20 г. Догодина ще я видим и в постановка на „Тоска” от Дж.Пучини с Варненска опера по покана на Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна - чуйте в звуковия файл:








Снимка


Гост-диригентът от Италия Пиеро Романо отбеляза, че за него е удоволствие да бъде във Варна, особено в съвместна изява с такъв огромен музикант като Александрина Пендачанска. По италианска традиция маестро Романо направи комплимент на красивия град с красивите дами, както и на женската сила, която стои зад организацията на фестивала.

Руми Попова посочи някои от акцентите в много силната програма на фестивала тази година. Сред тях се открояват гастролите на Бигбенда на БНР и на Симфоничния оркестър на БНР, на камерния оркестър на фестивала на Юрий Башмет – East West Orchestra.

Директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова представи основните моменти на модула Опера и балет в Летния театър. 6 ярки вечери ще има Варненската опера в Музикалното лято. На 28 юни в Летния театър ще видим мюзикъла „Зоро“ по музика на Джипси кингс. Постановка Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов.

На 4 юли е премиерата за Варна на „Пепеляшка“ от Росини, диригент Николета Конти, режисьор Екта Кара, с участието на Пабло Камесеийе и Валентина Куцарова. На 7 юли е „Тоска“ от Пучини с диригент Деян Савич, режисьор Кузман Попов с участието на Драгана Радакович, Милен Божков и Вук Зекич. 12 юли е премиерният ден на „Летящият холандец“ от Вагнер с режисьор Ивана Драготинович-Маричич по режисьорската концепция на Деян Миладинович с варненски изпълнителски състав. На 7 август ще гледаме за пръв път във Варна постановката на „Джоконда“ от Понкиели, диригент Григор Паликаров, режисьор Кузман Попов. Балетното изкушение в програмата е „Лебедово езеро“ на Чайковски с хореграфията на Мариус Петипа и Лев Иванов в редакцията на Сергей Бобров. Ще се включат и солисти на Държавния театър за опера и балет Крайсноярск.

Новината от срещата на Даниела Димова с Александрина Пендачанска е договореността оперната прима да гостува на „Варненско лято“ 2019 с една от коронните си роли в „Тоска“.

С огромни очаквания за меломаните са и трите вечери, в които ще станем свидетели на първото у нас интегрално изпълнение на Сонатите за пиано и цигулка на Бетовен с цяло съзвездие от български музиканти със световна кариера – 6,9 и 12 юли в Градската художествена галерия.




Снимка

Очертаващ се и като най-дългият български фестивал, ММФ „Варненско лято“ ще продължи и през август с кросоувър модула „На границата с класиката“, и през септември с изтънчената барокова и старинна музика. Ще завърши бравурно на 2 ноември с мега концерта на цигуларя виртуоз Ара Маликян в Двореца на културата и спорта.

В обобщение на фестивалния дух на Варна маестро Людмил Ангелов – артистичен съветник на „Варненско лято“, сподели: „Факт е, че „Варненско лято“ продължава да държи своето ниво, да го развива и да гледа напред. Във Варна е била моята родна къща, сърцето ми е тук. Това е градът в България, който все още държи фронта. Предстои 100-годишен юбилей на фестивала и той върви към него като един стожер на класическата музика в България и Европа, отстоявайки престижа си на един от най-старите фестивали в Европа и света. Като специален момент в Лятната академия тази година бих отбелязал присъствието на проф. Дмитрий Башкиров – един от последните мохикани на голямата руска традиция, един от най-големите все още живи педагози на нашето време. Пожелавам на всички един прекрасен концерт откриване на 24 юни. Сигурен съм, че ще бъде огромен празник!“ Чуйте в звуковия файл:









Началото на концерта е в 20 ч., по традиция със симфонична рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн наwww.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  


Поради изключителния интерес на публиката към концерта – откриване на „Варненско лято” на 24 юни, организаторите ще поставят голям LED екран на входа на ФКЦ, на който на живо ще се излъчва картина и звук от Зала 1.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пясъчни творения ще изработват в Балчик

Тази събота   на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час да сътворят най-красивото, на което са способни от пясък и с..

публикувано на 06.07.24 в 08:43

Гореща събота - във Варна до 30С

Днес ще е предимно слънчево, сутринта почти тихо. Температурите ще продължат да се повишават, като максималните ще са между 31° и 36°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. По Черноморието времето остава слънчево, със слаб до умерен вятър от изток-североизток,  следобед подсилен от бриза. Вълнение на морето 2,..

публикувано на 06.07.24 в 08:22

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52