Все повече българи започват да се занимават с търговия на трюфели. Трудно се продава българския трюфел, защото по традиция в света се търсят трюфелите от Италия. Това каза Димитър Димитров, който е собственик на фирма, която се занимава с производството на хранителни стоки с трюфели.
Бонбоните са два вида - с черен и с бял трюфел. В черния има 5% трюфел, а в белия 3%. Бонбоните ги произвеждаме в България и трюфелите са български. През последните години България е основен фактор на пазара на трюфели в световен мащаб. По-точно българския трюфел, а не България, защото той се прекупува от чужди фирми и се препродава като италиански и френски.
Така ли? Това сигурно е във връзка с по-голямата печалба, италианския и френския по-скъп ли е?
Не, във връзка с вече наложени традиции и реклама е. Често срещаме трудности при продажбата в страни като Белгия и Швейцария, например. Те искат само италиански трюфел, няма значение че ще го купят от Италия, а той е български. Познати са ни казвали - направете си италианска фирма и ще ви купим трюфела.
Но вие сте с българска фирма.
Българска и сме си поставили за цел да популяризираме българския трюфел не само в България, а и навсякъде.
От кой регион на България го добивате?
В Североизточна България, но у нас има почти навсякъде трюфели. Най-разпространен е в Лудогорието, Разград по неофициална статистика.
Каква е цената сега?
В момента изкупната цена е 70-80 лв. на кг.
Позволяват ли си хората да купуват изделия с трюфели?
Не е много разпространен. За съжаление, българите не сме свикнали да ядем трюфели.
Приемаме го като нещо екзотично и чуждо.
Да. Мислим го за нещо много скъпо. Например сега ако си купи някой за 100 гр. ще даде 10 лв., но те ще му стигнат за един месец. Не мисля, че е нещо много скъпо.
Как се употребява, знам че трябва да се слага много малко, защото е много силна подправка?
Трюфелът се добавя в края на кулинарната обработка или дори след като е приключила. Трябва да се загрее, но не трябва да се готви дълго понеже си губи качествата. Освен, че добавя вкус и аромат има и много полезни качества.
Избройте някои.
Съдържа много от витамините от група В, силен антиоксидант, известен от древността и като силен афродизиак.
Какво друго освен бонбони произвеждате?
В Италия наши партньори, на които продаваме трюфели, правят масла с трюфели и пасти с трюфели.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..