Все повече българи започват да се занимават с търговия на трюфели. Трудно се продава българския трюфел, защото по традиция в света се търсят трюфелите от Италия. Това каза Димитър Димитров, който е собственик на фирма, която се занимава с производството на хранителни стоки с трюфели.
Бонбоните са два вида - с черен и с бял трюфел. В черния има 5% трюфел, а в белия 3%. Бонбоните ги произвеждаме в България и трюфелите са български. През последните години България е основен фактор на пазара на трюфели в световен мащаб. По-точно българския трюфел, а не България, защото той се прекупува от чужди фирми и се препродава като италиански и френски.
Така ли? Това сигурно е във връзка с по-голямата печалба, италианския и френския по-скъп ли е?
Не, във връзка с вече наложени традиции и реклама е. Често срещаме трудности при продажбата в страни като Белгия и Швейцария, например. Те искат само италиански трюфел, няма значение че ще го купят от Италия, а той е български. Познати са ни казвали - направете си италианска фирма и ще ви купим трюфела.
Но вие сте с българска фирма.
Българска и сме си поставили за цел да популяризираме българския трюфел не само в България, а и навсякъде.
От кой регион на България го добивате?
В Североизточна България, но у нас има почти навсякъде трюфели. Най-разпространен е в Лудогорието, Разград по неофициална статистика.
Каква е цената сега?
В момента изкупната цена е 70-80 лв. на кг.
Позволяват ли си хората да купуват изделия с трюфели?
Не е много разпространен. За съжаление, българите не сме свикнали да ядем трюфели.
Приемаме го като нещо екзотично и чуждо.
Да. Мислим го за нещо много скъпо. Например сега ако си купи някой за 100 гр. ще даде 10 лв., но те ще му стигнат за един месец. Не мисля, че е нещо много скъпо.
Как се употребява, знам че трябва да се слага много малко, защото е много силна подправка?
Трюфелът се добавя в края на кулинарната обработка или дори след като е приключила. Трябва да се загрее, но не трябва да се готви дълго понеже си губи качествата. Освен, че добавя вкус и аромат има и много полезни качества.
Избройте някои.
Съдържа много от витамините от група В, силен антиоксидант, известен от древността и като силен афродизиак.
Какво друго освен бонбони произвеждате?
В Италия наши партньори, на които продаваме трюфели, правят масла с трюфели и пасти с трюфели.
Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..
Изби от Североизточна България отвориха врати тази събота и неделя за всички готови да тръгнат на вино пътешествие между р. Дунав, Черно море и старите български столици. Тази година са се включили 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино. За пета поредна година през май винопроизводители и технолози..
Силата на Българското национално радио е в регионалната мрежа. Не само, че не трябва да бъдат закривани регионални станции, а дори тази мрежа трябва да се развива, за да присъства в живота на все повече хора. Това мнение изрази, в предаването на Радио Варна „Позиция“, Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. По повод протеста..
Много често застрашаваме собствените си животи заради своеволия на туристи, които не спазват правилата на плажа и флаговата сигнализация. Плажна полиция трябва да следи за реда. Това каза Стефан Калинков, воден спасител, работещ на Златни пясъци, който бе удостоен с грамота от Българския червен кръст - Варна за активната му доброволческа дейност...
Димитър Маринов, първият български актьор, качил се на сцената на Оскар-ите, се срещна с варненска публика, за да представи двете си книги – „Към сцената“ и „Към екрана“, издадени от „Аз-буки“ в края на 2024 г. Пред своите почитатели и любителите на литературата и киното, актьорът разказа за своя необикновен житейски и професионален път и какво се крие..
Голямото предизвикателство в ерата на AI (изкуствения интелект) е как да развиваме естествения интелект. Toва коментира за Радио Варна ректорът на Икономическия университет (ИУ) във Варна проф. Евгени Станимиров. Няма да се изморя да повтарям, което правя вече 3-4 години, може би и малко повече, че когато висок естествен интелект ползва висок..
Индия не е туристическа дестинация и никой не си тръгва от там завинаги. Това е трансформиращо място. Всеки път се завръщаш променен и научил нещо различно. Човек се влюбва в Индия, ако я усети. Това сподели в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" варненката Диляна Димитрова, която доста пъти е пътувала до тази огромна страна. Диляна..