Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна празнува 140 години от Освобождението си

| обновено на 27.07.18 в 07:41
7
Снимка: Радио Варна

Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Пет месеца след останалите български селища. Заради голямото значение на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, за неговата свобода се води  дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и мъчителни преговори и намесата на домакина Ото фон Бисмарк, Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша. 

СнимкаГлавнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, разгневен от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

Реално турската администрация напуска по-късно Варна, защото през пристанището е трябвало да се транспортират турските части и от Шуменската крепост. 

Тази година тържественото честване ще бъде съпътствано от театрализирана възстановка на историческите събития. Членове на клуб „8-ми Пехотен Приморски полк Варна” към НД „Традиция” ще направят възстановка на влизането на руските войски във Варна на 27 юли 1878 година. Тогава българите  посрещат с хляб и сол XIV Брянски полк, водени от генерал Аркадий Столипин. Тържеството станало в двора на българската църква, училище и читалище, днес храм "Св. Архангел Михаил" на улица "27 юли". Там се намира и паметникът "Посрещане на братята-освободители", построен за стогодишнината от освобождението на Варна. Освен посрещането на воините, както някога, ще бъде отслужен благодарствен молебен. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Посрещане на освободителите” . Официалната  програма, организирана от Община Варна и Военноморските сили, започва в 9.30 часа.  

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” добавя още едно събитие – в 12 часа ще бъде открита традиционната изложба от детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”. На 27 юли се чества паметта на Св. Пантелеймон, на Св. Климент Охридски и Светите Седмочисленици. 

В 16 часа в Музея на Възраждането ще бъде връчено дарение гарибалдейско знаме.

В 20.30 часа на площад „Независимост“, край фонтана,  ще започне концерт на оркестъра на Държавната опера във Варна с диригент Николай Крумов. 

Изложба „Българските опълченци и град Варна“, посветена на 27-ми юли – денят на Освобождението, е открита край Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Инициативата ще продължи до 31-ви юли. Фотографиите в изложбата са предоставени от Музея на Възраждането към Регионалния исторически музей – Варна. Сред тях могат да се видят изображения на опълченци, които са малко познати на варненци като Господин Иванов, Анастас Вангелов, Никола Савов, Андрей Андреев, Никола Корчев, Атанас Иванов, Желю Попов, Георги Сивков и други. 22-те фотографии и 4-те информационни табла са правени са в различни фотостудиа в България и чужбина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00