Данаил Николов е член на Асоциацията на автохтонните породи. Трудно е всичко в сектора на животновъдството в България, разказва ветеринарният лекар. Защо?
Бизнес в животновъдството е силно казано. Това е болна тема. Там ангажираността е 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Липсва работна ръка като цяло. От селото няма как да се намерят работници. Навсякъде в животновъдството работят хора от малцинствата.
Ливадите за паша?
Районът е специфичен. Той е на границата на Добруджанското плато и през лятото се засушава.
Ние гледаме местни породи овце.
Високопродуктивните съвременни породи по-трудно биха се приспособили към местните условия.
Имате пасищно отглеждане?
Да! Основно. Може би 8-10 месеца в година.
Само зимата, когато е покрито със сняг, ги храним в обор.
И кравите са така. Основно пасищно, с малко добавена храна сутрин и вечер. По цял ден са на пасищата, което предполага, че попадат в категорията на щастливо отглежданите животни.
Има интерес към продукцията.
В последно време хората започнаха да правят разлика между животни, които са отглеждани в промишлени комплекси, които приличат на концлагери, и тези, които са отглеждани свободно по пасищата.
Тази година проблемите в животновъдството? Чумата в Странджа?
Слава Богу, тя е далеч от нас. Аз съм ветеринарен лекар и смятам, че тези заболявания, подобни на чумата, проблемът с тях малко се преекспонира и колегите не се оставиха да си свършат работата.
Преди 2 години с болестта „син език“ не се направи необходимото по границата и за 2 седмици цялата страна „пламна“.
Ние още се възстановяваме. Част от животните умряха, а тези, които преболедуваха и оцеляха, имат намалени продуктивни качества и по-бързо ги бракуваме.
След колко години?
Стадото периодично се обновява. Технологично около 20 процента трябва всяка година да се оставят млади животни. Ако няма желание да се увеличава стадото.
Каква е изкупната цена на млякото?
Тази година още по-ниска! Но аз успях да съм независим от монополистите, които диктуват цените.
Преди три години „затворих“ производството. Направих малка мандра за собственото производство, която да преработва само моето мляко. Нямам проблем с реализацията. Когато затвориш цикъла, печалбата става по-осезаема. Колегите, които нямат мандри, зависят от големите монополисти, те им „извиват“ ръцете, оплакват се, но на „арменския поп“.
Вълна и кожи изкупуват ли се?
От 2 години вълна не се изкупува. Изхвърляме я. Така е и с кожите. Преди няколко години се изкупуваха по 10 – 15 лева, но вече и тях никои не ги търси.
Разчитаме на приходи единствено от мляко и агнета, но според колеги, и те не са на реални.
Не може овчето мляко да е лев и нещо, и в средата на лятото големите мандри да спрат изкупуването му.
В момента поне 5 човека ми звънят и молят да им взема млякото, защото няма какво да го направят. Но аз нямам капацитет, а и право, защото съм регистриран само за моето мляко.
Вие членувате ли в някаква организация, асоциация?
На Асоциацията на местните породи.
Всичките ми животни са от стари изчезващи породи.
Имаше проблем с климатизацията на калоферските козички – 80-90 процента от донесените.
Тези, които се родиха тук, вече нямат проблем.
Те имат специфична дълга козина около 25 сантиметра, но при нас не успява да стане такава.
Затова смятам, че те не са удачни за нашия район.
Пътят е труден?
Труден, стъпка по стъпка, кога успешни, кога разочароващи, но сме се хванали на хорото и няма отказване.
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..