Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безоперационно лечение на камъни в бъбреците по метода на литотрипсията в „Аджибадем Сити Клиник” - Варна

Доктор Георги Панайотов, уролог

Бъбречнокаменната болест е едно от най-често срещаните урологични заболявания. Тя засяга не малко хора, най-често в по-топлите страни. Докато в Швеция и Норвегия например от камъни в бъбреците страдат между 3 и 5 от населението, на Балканския полуостров, в това число и у нас, болестта поразява до 15 процента от хората. Т.е. у нас около 400 хиляди души имат този проблем. В „Аджибадем Сити Клиник” във Варна използват най-съвременните методи за лечение на бъбречнокаменната болест. Повече от уролога доктор Георги Панайотов.

- При липса на ежегодна профилактика първият симптом при бъбречнокаменната болест е бъбречната криза, бъбречната колика. Може да даде кръв в урината, както и затруднение, често уриниране, парене, дразнене.

- Как се е лекувала досега бъбречнокаменната болест?

- С обезболяващи, с лекарства, които отпускат мускулатурата и евентуално за изхвърляне на камъчетата. При невъзможност за елиминиране на конкремента, на камъка са се правили операции. След 1980 година, когато е въведен метода екстрокорпорална литотрипсия, той става и един от основните методи за лечение на бъбречнокаменната болест. Екстракорпоралната литотрипсия е най-щадящия метод за разбиване и за елиминиране на камъните. Представлява апарат, който извън телесно разбива конкремента. Нашият литотриптер е с електромагнитна мембрана. Той работи на електромагнитен принцип. Пациентът лежи винаги по гръб - в едно комфортно състояние. А самият генератор, самата глава се върти при нужда около пациента. Има възможност освен под рентгенов контрол, камъните да се фокусират и под ехографски контрол. При нас в "Аджибадем Сити Клиник" можем да разбиваме и рентген негативни камъни.

- В какви случаи може да се приложи методът на литотрипсия?

- Камъни могат да се разбиват навсякъде - бъбрек, уретер, пикочен мехур като размерът е максимум около два сантиметра.

- Какви са предимствата?

- Предимствата на метода са, че няма пролежаване, няма хоспитализация, няма анестезия и няма вмешателство вътре в организма - не се влиза вътре в организма, за да се извърши разбиването. Пациентът общо взето идва сутринта и до следобеда той се е прибрал вкъщи.

- Колко време отнема такъв вид операция?

- Самата литотрипсия, самото разбиване на камъка продължава около 20-25 минути. След това пациентът е свободен.

Лечението на бъбречнокаменната болест по метода на литотрипсията в „Аджибадем Сити Клиник” се поема изцяло от Здравната каса, добавя урологът доктор Георги Панайотов. Разрешени са три процедури за 12 месеца и по два контролни прегледа за всяка литотрипсия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35