Черноморската кухня е една голяма наука. Какво ви провокира да я изведете напред и да представите възможностите й пред туризма в региона на Черно море?
Черноморската кухня е много богата. Тук говорим и за една много дълга история във времето - миграцията на толкова много народи е допринесла за различните вкусове у хората. Различните религии в рейона на Черно море също са допринесли много за обогатяването й. Можем смело да кажем, че Черноморската кухня в пъти превъзхожда например Средиземноморската. Една от причините е разположението, чисто географски. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два.
Добре ли е да сравняваме двата географски региона?
По-добре е да ги сравняваме. Така ще видим предимствата и къде стоим. Доказано е, че България е страната, която е с най-добри климатични условия за отглеждане на зеленчуци. Това се дължи най-вече на следния факт, че максимални и минимални температури на въздуха са оптимални за отглеждането на зеленчуци. Ако сте пробвали зеленчуци в други западноевропейски страни ще установите, че вкусовите качества често липсват за сметка на същите в България. Ако сте пробвали домат в Италия, макар че италианците са прочути с техните домати, ще забележите голямата разлика във вкуса с този на хубавия български домат. Разликата е огромна и все в превес на българското производство.
В какъв срок виждате реализацията на този проект, наречен "Черноморска кухня"?
Ние сме свикнали нещата да се случват от днес за утре. Тук говорим за една устойчивост във времето. Ще минат много години докато се наложи тази нова култура на хранене, на нови вкусове, дори на нови видове вина, които да се продават в целия регион на Черно море. Не можем да надскочим естествения ход на живота, но можем максимално да работим в тази посока.
А какво е направено до тук?
Направено е сдружение, което да официализира като институция тази идея. Изработено е лого. Имаме и разработен план, в който подбираме 150 ястия от Черноморския регион. Подбираме около толкова подправки, събираме рецепти. Всичко това искаме да сведем до един кръг от 80 - 100 типични за района ястия и характерни продукти.
Много често спорим. Примерно мусаката българска ли е, гръцка ли е, турска ли е?
Мамалигата - румънска ли е или добруджанска?
Пелмените - украински ли са, руски ли са?
Вие виждате какъв преход е имало и всяка страна е взимала по нещо от своите съседи или исторически границите са се менили. И вместо да влизаме в някакви спорове, ние ще работим в подобряването на тази кухня.
От 21 юли 2025 година Борислав Сарафов не може да изпълнява функциите на главен прокурор. Законът е ясен и всички в тази държава трябва да се съобразяват с него. Това подчерта за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. По думите му законът, приет на 21..
Изложбата „Царско лято“ на Лилия Кунева и Крис Николов, посветена на „лятото преди бетона“, ще бъде открита от 19 часа на 1 август в Морското казино. Картините в нея са повлияни от обиколката на художниците в Полша и Германия и опитите им да се доближат до големите майстори, обясниха за Радио Варна авторите. На откриването ще..
Интервю с Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER) Малко повече от месец остава до осмия „Running Free Festival“. „Стринава“ очаква на 29 и 30 феновете на олдскуула, събрани там от организаторите HMC „Metal Force“. Основните действащи лица са CORONER, ASPHYX, DESTRÖYER 666 и DESASTER. Останалите – MEZZROW, GALLOWER, LEATHERHEAD, SCHIZOPHRENIA,..
Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..
Красимир Симеонов споделя, че написването на тази книга е повлияно от последните 40 години, през които кара мотори – традиция, наследена от баща му и дядо му. Авторът признава, че през годините много от приятелите му са го подканвали да събере всичките си разкази на тази тема под едно заглавие, което впоследствие се превръща в книгата..
В първата самостоятелна изложба на Владимир Ванков акцентът е поставен върху индивидуалния път на всеки човек и личностната автономия, на която се крепят изборите и отговорите на екзистенциалните въпроси, пред които е изправен. Изложбата набляга именно на възможностите, които се съдържат във въпроса „А сега накъде?“, подканващ посетителите да..
Интервю с Pi Stoffers (LORD OF THE LOST) В екстремните жанрове на музиката е рядкост някой артист да се изправи пред предизвикателството на тройния албум. Примери има, но издаването на трилогия е много рисково начинание. И в същото време се изисква доза смелост и дързост да го направиш в времена, в които албумите все повече губят значението си...