Черноморската кухня е една голяма наука. Какво ви провокира да я изведете напред и да представите възможностите й пред туризма в региона на Черно море?
Черноморската кухня е много богата. Тук говорим и за една много дълга история във времето - миграцията на толкова много народи е допринесла за различните вкусове у хората. Различните религии в рейона на Черно море също са допринесли много за обогатяването й. Можем смело да кажем, че Черноморската кухня в пъти превъзхожда например Средиземноморската. Една от причините е разположението, чисто географски. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два.
Добре ли е да сравняваме двата географски региона?
По-добре е да ги сравняваме. Така ще видим предимствата и къде стоим. Доказано е, че България е страната, която е с най-добри климатични условия за отглеждане на зеленчуци. Това се дължи най-вече на следния факт, че максимални и минимални температури на въздуха са оптимални за отглеждането на зеленчуци. Ако сте пробвали зеленчуци в други западноевропейски страни ще установите, че вкусовите качества често липсват за сметка на същите в България. Ако сте пробвали домат в Италия, макар че италианците са прочути с техните домати, ще забележите голямата разлика във вкуса с този на хубавия български домат. Разликата е огромна и все в превес на българското производство.
В какъв срок виждате реализацията на този проект, наречен "Черноморска кухня"?
Ние сме свикнали нещата да се случват от днес за утре. Тук говорим за една устойчивост във времето. Ще минат много години докато се наложи тази нова култура на хранене, на нови вкусове, дори на нови видове вина, които да се продават в целия регион на Черно море. Не можем да надскочим естествения ход на живота, но можем максимално да работим в тази посока.
А какво е направено до тук?
Направено е сдружение, което да официализира като институция тази идея. Изработено е лого. Имаме и разработен план, в който подбираме 150 ястия от Черноморския регион. Подбираме около толкова подправки, събираме рецепти. Всичко това искаме да сведем до един кръг от 80 - 100 типични за района ястия и характерни продукти.
Много често спорим. Примерно мусаката българска ли е, гръцка ли е, турска ли е?
Мамалигата - румънска ли е или добруджанска?
Пелмените - украински ли са, руски ли са?
Вие виждате какъв преход е имало и всяка страна е взимала по нещо от своите съседи или исторически границите са се менили. И вместо да влизаме в някакви спорове, ние ще работим в подобряването на тази кухня.
Хората не вярват в себе си – за мен това са тревожни данни, но не изненадващи, коментира за Радио Варна проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника във Варна, по повод проучването, направено от агенция "Тренд", което показа, че голям процент от българите вярват в свръхестествени сили, врачки и магии. "Тренд": 38% от..
Интервю с Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne) Гръцкият китарен герой Gus G. се завръща в България за специално шоу на 14 ноември в софийския клуб „Joy Station“, със съдействието на „BGTSC“. Шоуто е специално, защото с него ще бъде и съвременния глас на рока и метъла Ronnie Romero. Миналата година двамата направиха акустично шоу в..
Новата билетна система във варненския градски транспорт, която все още не функционира, можеше да бъде спестена като разход. Това каза в обзорното предаване „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите й интересът на варненци е средства, които могат да не бъдат изхарчени, да бъдат предназначение за нещо друго. Според Раева..
Всяка есен на 19 октомври, когато почитаме Св. Йоан Рилски Чудотворец и отбелязваме деня на българския лекар, по традиция Българският лекарски съюз връчва награди за принос в развитието на медицината. Трима лекари от специализираната АГ болница във Варна бяха отличени тази година от варненската колегия на съсловната организация. Д-р Добрин Николов,..
Суши културата навлезе бързо у нас, благодарение на младите, които са готови да пробват нови вкусове. Това каза суши майсторът Мариела Чобанова, полуфиналист в предаване за кулинария и носител на приза "Бизнес жена на годината" в наградите "Злато токче". Мариела Чобанова обича екстремната кухня и признава, че не ѝ допада да е като всички останали...
Интервю с Jimmy Waldo (ALCATRAZZ) Американската банда ALCATRAZZ основно е свързвана с вокалиста Graham Bonnet и с китаристите Yngwie J. Malmsteen и Steve Vai. Обаче през последните години никой от тях не е част от състава. След поредното си събиране през 2019 година бандата издава един албум с Graham Bonnet, който е заменен от Doogie..
Увеличението на пенсионните осигуровки от следващата година няма да реши структурните проблеми в пенсионната система, а само ще отложи дълбоката реформа, от която тя има нужда. Това каза финансовият анализатор Николай Устамитев в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Преди няколко години вноската беше 17,8%, после стана 18,8%, после 19,8%,..