Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мидата - първата монета на древността

Снимка: Радио Варна

Изложба „По пътя на спондилуса" откриха в Археологическия музей. Тя проследява търговските контакти между Егейско и Черно море. Експозицията е посветена на 30-годишнината от морската експедиция с водолазния кораб „Камчия“.

Постери разказват за ролята на мидата в търговията в праисторическата епоха. Изработени от мекотелото гривни, медальони, идоли и апликации за дрехи са открити в цяла Европа. У нас най-големи количества са намерени в некрополите край Варна и Дуранкулак.

Плакатите проследяват в картини експодицията – историята на мидата и плаването. За инициатора на изложбата – археологът Теодор Роков, най-ценен е макета на кораба, който вече не съществува в този си вид, и компаса на капитана. Мидата е ценна заради външния си вид. Черупката е много голяма и твърда. В необработен вид е наситено червена, а след обработка става бяла, обясни археологът. Заради тези визуални характеристики спондилусът е бил много желан от хората в древността и всъщност с нея е извършвана първата разменна търговия – определен предмет срещу всякакви други ценни стоки, каза за Радио Варна Теодор Роков.Снимка

Капитан Веселин Венков разказва, че много се гордеел със здравината на кораба "Камчия“. Той е правен от български строители по Южното Черноморие, които използвали дъб от Странджа и бор от Родопите. Дори след четвърт век коритото на кораба било много здраво за изненада на специалистите, които направили проверката. Родните майстори използвали естествено извити дървета. Дори „превивали“ млади дъбове – връзвали върховете им към земята и ги оставаля да растат така, за да може след това без много намеса да оформят коритото.

Затова строените по тази технология на пръв поглед морски съдове си приличат, но когато ги погледнеш, има разлика, обяснява капитанът. Той има 30 години опит като водолаз. Нямал документ да пътува в Средиземно море и като негов ръководител трябвало да бъде човека, който съдействал административно да се разреши пътуването извън пределите на тогавашния „социалистически лагер“. Това си имало своята цена – екипажът бил от 9 човека,като „най-важният“ бил политическия ръководител. Това, че били от „другата страна на Желязната завеса“, се отразило и на отношението към тях в Гърция. Запечатили техниката им още във второто гръцко пристанище.

Капитанът разказва, че били единственият малък съд, който напускал българската граница. Той още пази „живи“ спомените от красивите гръцки брегове, най-старото моряшко светилище на остров Самотраки, манастирите на Атон и богатия музей в Солун.

Научните ръководители на експедицията били проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов от Варненския архелогически музей, които се държали много топло с моряците, продължава спомените си кап. Веселин Венков. Тях той е описал в книга за пътуването, която има второ издание, а вече за печат е готова и шестата му книга.





Експозицията „По пътя на спондулиса“ ще остане подредена в Археологическия музей до средата на декември .


СнимкаСнимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна организират беседа за морето по случай Международния ден на Черно море

По случай Международния ден на Черно море - 31 октомври, Община Варна организира среща-разговор под наслов „За морето“. Събитието ще състои в 14:00 ч. на 31 октомври (четвъртък) в галерия „Графити“. Инициативата е част от програмата на туристическите събития на морската столица. Международният ден на Черно море се чества от черноморските държави от..

публикувано на 28.10.24 в 11:03

Фестивалът Moving Body - там, където тялото говори, а движението свързва всички нас

И тази година фестивалът Moving Body („Движещо се тяло”) представя богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки. Събитията ще се проведат между 25 октомври и 3 ноември в три..

публикувано на 26.10.24 в 15:45

Представят летописна хроника за историята на Варненската опера

Варненската опера събра своята история в летописно издание. Премиерата ще се състои днес, когато се отбелязва Световният ден на операта. "75 години Варненска опера. Летопис“ ще бъде представена от 17.30 часа на Сцена Ротонда. Автори на изданието са Виолета Тончева, Станка Димитрова и Светла Трайкова. Редактор на изданието е Радинела Василева, а..

публикувано на 25.10.24 в 09:58

Започва фестивалът "Moving Body"

От днес до 3 ноември във Варна ще се проведе деветото издание на фестивала „Движещо се тяло”. Събитието обединява богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки. Филмовата програма..

публикувано на 25.10.24 в 09:14

Фестивалът "Танцови маршрути" предстои от 25 до 27 октомври във Варна

От 25 до 27 октомври Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на танцьори, които искат да..

публикувано на 23.10.24 в 16:01

Гениите на цигулките - Violons Barbares, ще направят незабравим етно концерт тази събота във Варна

Една възхитителна музикална смесица пленява публиките на Канада, Нова Зеландия, Естония и много други страни от цялото кълбо. Тази събота предстои и Варна да се срещне с блестящите Violons Barbares. Неслучайно в корените на тази група стои българин - гъдуларят Димитър Гугов. След изключителна кариера в България (част от ансамбъл „Филип..

публикувано на 23.10.24 в 15:26

Песента „Доброто“ спечели радиослушателите в оспорвано гласуване на конкурса „Златни искри“

“Доброто” е фаворит сред българските песни в тазгодишното издание на 12-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри” , излъчени в радиоефира. След нея се наредиха “Смело стъпвай”, “Мечтите се сбъдват” и “Елен за мен”. Това решиха гласуващите, които чуха песните в ефира на Радио Варна и гласуваха на сайта по време на излъчването на..

публикувано на 23.10.24 в 12:16