Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базар на книги събира пари за нова библиотека в Руското училище

11
Базар на книги
Снимка: Румен Сарандев

Базар на прочетени книги се провежда днес и утре в Средното училище по езиково обучение "Александър Пушкин" във Варна. Идеята и реализацията е на Училищното настоятелство за трета поредна година. Училищният базар на прочетените книги с всяка година събира все повече издания. Децата даряват своите запазени книжки и си купуват от тези на другите, като сами определят цената, каза за радио Варна Ивелина Медникарова председател на настоятелството.

Събраните средства от базара ще бъдат вложени в  обновяване на училищната библиотека, която се нуждае от ново оборудване и нови книги.

Снимка

За по-голям успех на кампанията организаторите са поканили представители на Фондация „Въздигане”. Доброволците от фондацията са познати вече на много варненски деца, с изданията на комикси за българските ханове и царе, които раздадоха в няколко варненски училища. Техните исторически книги са нови и  интересни  и са част от базара, разказа Спирко Лазаровски, доброволец във фондацията.




Членове на фондацията организираха и открити уроци по история за малките и за големите ученици. Техният урок включва демонстрация на облекло и оръжия на българите в миналото, както и развитието на соколовъдството у нас. Децата се запознаха и с Драко, сокол мишелов, който българите са отглеждали преди столетия.

Снимка

Базарът за книги в Руското училище е отворен за всички варненци. Всеки може да се включи в каузата за нова училищна библиотека като занесе от своите запазени детски книги или си купи от предлаганите.

Базарът е отворен днес и утре от 8 до 19 часа във фоайето на училището.

Чуйте още в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Министерският съвет вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти...

публикувано на 17.05.24 в 12:01

Парламентът с извънредно заседание на 21 май

Във вторник - 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:52

Съчинение по "Приказка за стълбата" или есе "Мълчанието - сила или слабост" на матурата по БЕЛ тази година

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение.  Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на тема: "Цената на компромиса" по   "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Темата на есето е..

публикувано на 17.05.24 в 11:49

Извънредно заседание на ректорите днес, решават за планирания протест в понеделник

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа днес, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г., съобщава БНР.  Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани..

публикувано на 17.05.24 в 11:15

Стабилизирана, но в тежко състояние, е пострадалата жена при инцидента край Аксаково (ВИДЕО)

58-годишната жена, която е в реанимацията на МБАЛ "Света Анна" във Варна, все още е на командно дишане, но вече е стабилизирана и към момента прогнозата за състоянието й е оптимистична. Това съобщи д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата. Има тенденции за подобрение на състоянието й,..

публикувано на 17.05.24 в 10:18

От днес е в сила почти тотална забрана за реклама на хазартни игри в България

Днес влиза в сила новият закон за хазарта, който въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт. Законът бе обнародван на 14 май в "Държавен вестник". Хазартните игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева. Изключение ще са единствено..

публикувано на 17.05.24 в 09:33

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени. Инцидентът стана на входа на Аксаково в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала..

публикувано на 17.05.24 в 09:06