Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Тайните на руската кухня” - Легендарният Маркус Волф и като разузнавач в кулинарията

| обновено на 06.11.18 в 17:23

7 ноември, сряда, 11:30 часа, Арт салона на Радио Варна

Нестандартна премиера на необичайна книга ще се случи на 7 ноември в Малката зала на Арт салона на Радио Варна. С намигване към 101-ата годишнина на Октомврийската революция, най-сладкодумният писател сред контраразузнавачите – офицерът от резерва, бивш силов директор в Община Варна и автор на 11 книги Павлин Павлов, отново ще „влезе в кожата“ на преводач и ще представи българското издание на „Тайните на руската кухня”.

Далеч по-любопитно от гастрономическите тайни обаче е авторството на книгата. Тя е написана от един от най-великите шпиони по време на Студената война - „човекът без лице“ Маркус Волф. Малко известен факт е, че ген. Волф е бил изкушен и от словото, и от готварското изкуство. За това обаче си има логично обяснение - през 20-те години на ХХ век бащата на Маркус Волф - Фридрих Волф, е положил основите на вегетарианското движение в Германия и е написал труд, който се е превърнал в настолна книга на последователите на тази идея.Снимка

„Често ме разпитват за моите популярни рецепти. На кого ли не му се нрави да слуша комплименти за себе си? Свикнал съм да ги чувам от моите гости, които са имали възможността да опитат от моите борш или пелмени. Що се отнася до „кухнята на шпионажа”, оценката смирено предоставям на моите някогашни противници“, коментира човекът, който близо 30 години е ръководел службата за външно разузнаване в Източна Германия - страховитата ЩАЗИ.

Снимка


„Готварското изкуство и разузнаването не са толкова отдалечени едно от друго, както на някои би им се искало да смятат. Приличат си и по технологиите на действия – и в едната, и в другата са забъркват всякакви „ястия“, и по това, че в двете е пълно със слухове и интриги, успехи и падения. Дори някои да се учудят, че Маркус Волф в кухненския бранш е достигнал високото ниво на шеф-готвач, то неговото увлечение по руската кухня също никак не е случайно. Заедно с това в книгата си ген. Волф ни разказва и истории от своя живот в другата, професионалната „кухня“, където той е сготвял такива „каши“, на такъв „огън“, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си“, споделя преводачът Павлин Павлов, който, също като Маркус Волф, е изкушен и от словото, и от готварското изкуство.

Точно затова той е замислил премиерата на „Тайните на руската кухня“ като гурме пресконференция, на която ще представи кулинарни специалитети, „забъркани“ по рецептите на Маркус Волф. Част от „гарнитурата“ ще бъдат спомените за „човека без лице“ на колеги на Павлин Павлов, които са имали възможност да се срещнат и работят с него в годините на Варшавския договор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 9:30 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 13.08.25 в 15:03
Деница Сачева

Сачева: Ще предложа родители да работят онлайн през лятната ваканция

Председателят на социалната комисия в парламента Деница Сачева ще внесе промени в Кодекса на труда, които да позволят на родителите на ученици от 8 до 12 години да работят онлайн по време на дългата лятна ваканция.  Промените се очаква да бъдат внесени в първите дни на септември, пише "Сега". Промените трябва да са в Кодекса на труда и да дадат право..

публикувано на 13.08.25 в 14:43

Приложението за закупуване на билети за "Градски транспорт" отново работи

Отстранен е проблемът с приложението за закупуване на билет за превоз в градския транспорт на Варна. Това съобщи за Радио Варна Георги Киряков, директор на общинското предприятие ТАСРУД  (Транспорт и автоматизирана системаза регулиране на уличното движение). Приложението не е било активно от 8 до около 11 часа днес. Сумите по всички опити за..

публикувано на 13.08.25 в 11:25

Тече подготовката за престижната регата "Кор Кароли"

Международна регата „Кор Кароли“ ще се проведе за 25-та поредна година. На празника на Варна -15 август, гонките ще стартират във Варненския залив.  Първият етап ще бъде даден с  „Про-Ам“ гонка на 14 август, като същия ден ще бъде и официалното откриване.  Регата „Кор Кароли“ е основана през 1992г. в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин,..

публикувано на 13.08.25 в 10:25

Над 1 000 са пожарите у нас за седмица

Продължава работата по потушаването на пожара над село Илинденци , където едното от огнищата се разгоря отново, предаде БНР. Наземните екипи бяха евакуирани с цел безопасността на хората, обясни директорът на пожарната в Благоевград Валентин Василев. Огънят край село Скала, община Сунгурларе, е овладян. Отменено е бедственото положение в трите села..

публикувано на 13.08.25 в 08:24

Днес започва основният ремонт на ул. „Поп Димитър“ в "Младост"

Днес започва основният ремонт на ул. „Поп Димитър“ в район „Младост“.  Предвидени са подмяна на бордюри, нова тротоарна настилка, улично осветление, както и преасфалтиране на част от улицата – от отбивката до бл. 64 до бул. „Цар Освободител“. От фирмата-изпълнител на обекта направиха уточнението, че по време на ремонтните дейности няма да се извършва..

публикувано на 13.08.25 в 08:09

Времето на 13 август- слънчево, със силен вятър в следобедните часове

И днес времето ще остане слънчево. Рано сутринта на места ще има ниска облачност или слабо намалена видимост. Вятърът ще е слаб от изток-североизток, следобед ще се усилва до умерен, възможни пориви 12 m/s, в Югоизточна България 12-15 m/s. Максималните температури ще са между 30° и 33°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 28°...

публикувано на 13.08.25 в 06:51