Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Закуската първо на теб трябва да ти хареса

| обновено на 29.11.18 в 10:09

"Най-хубавите закуски стават на жарова пещ, защото е зидана и изпича равномерно, събира към 15 агнета", разказва семейство ситничари, които не ценят своя труд, за да зарадват клиенти и приятели. Фурната е наследство от бащата, който предал занаята на сина. Даниела и Димчо Димови от Варна   държат на качествените продукти и сами купуват всичко необходимо, а изборът става след като се тества лично всичко и не правят компромиси.

Вече две десетилетия в семейството на Даниела и Димчо Димови работният ден започва малко след полунощ. За тях денят започва в 3 всяка сутрин, без неделя, когато си почиват. Аргументът, с който главата на семейството убедил някога своята половинка,  бил кратък, но убедителен - „за да спечелят“ пари за една година. Годината обаче се проточила, а парите не чак толкова, но достатъчно, за да издържа семейството си в продължение на толкова много години. С времето нещата се променяли и от правенето на торти семейство Димови станали неподправени майстори на милинките. И докато всяка сутрин "точната" ръка на Даниела отсича всяко парченце от тестото, в работилничката се слуша Радио Варна. Как се случва това Димчо и Даниела разказват пред Габриела Гаврилова.

Димчо Димов: В 5 часа тестото е готово. Разпределя се за милинки, тутманици, гондоли. Тях някои от моите съграждани ги наричат "цървулки", защото приличат на такива.

Във Вълчи дол има и голям майстор именно на цървули, така че...

Да, Наско, той е много добър!  Правим ги изключително с любов, защото са едни и същи нашите клиенти.

Само преди няколко седмици редовен слушател на Радио Варна - Любчо Младенов, се обади, за да сподели своята изненада от "точната ръка " на Даниела, която прави изключително еднакви топки за милинките без да ги мери, а на "око"!Снимка

Даниела : Наистина се прави на ръка. Тестото се оформя и се къса с двете ръце, няма рязане, но става вече с годините. Чувала съм децата, които идват да ни помагат, че закуската трябва първо на теб да ти хареса.

Димчо Димов: И всичките ни продукти се стараем да бъдат качествени, дори и малко по-скъпи.  В тестото никога не сме слагали никаква химия, никакви набухватели...

А маргарин?

Даниела: Не! Използваме мас и олио!

Това ли научихте от своя баща, който е бил също майстор на закуски?

Димчо Димов: Да!  Дори в момента правим специален хляб с ръжено, пълнозърнесто и типово брашно.

Даниела : Идват и от селата с поръчка, което е добре.

Снимка

Бизнесът върви ли ?

Даниела : На моменти искам да се откажа, но сутрин като станем и започнем да работим,  работата ни увлича!

Цената на брашното и поскъпването как се отрази на Вашите закуски?

Димчо Димов: О, разбира се!   Най-неприятно ми е когато трябва да повишим цената на закуските!  То не е само брашното, всичко върви нагоре! Ние всичко сами си купуваме, не ни зареждат фирми. Трябва да си "пипнем" сами нашите продукти!

Вие сте потомствен майстор. Къде се учихте?

Димчо Димов: При баща ми, Йордан Димов! Той ме научи на всичко!  Завърших ТОХ-а. Баба Еленов ми даде много добри насоки.

Учих и при Байчо Баев, Бати Реджеб, Жоро Еклера, от тях все по нещо ценно съм взел!

Какво е важно, за да се получи хубава торта?

Димчо Димов: Сърце и любов! И качествени материали! Не правим компромиси!

Колко е горещо до Вашите пещи?

Даниела : Зимата - 25 - 26 градуса, когато си по-далеч от фурната! Лятото стига и до 38 градуса, доста високи!

Димчо Димов:  При мен е най-горещо, аз съм до фурната. Ние имаме и такава жарова фурна, която е много стара - може би на 50 години. Тя е за нафта, а сега нафтата е много скъпа и затова не я използваме!  С нея се получават най-прекрасните!

Даниела : Пече варномерно и ароматът е друг!

Димчо Димов: Събира 15 агнета!

Даниела: В момента фурнаджииските лопати сме ги закачили на стената, използваме малките!

Тя вероятно е от Вашия баща?

Димчо Димов: Той искаше да прави хляб и закуски с тази пещ, защото те са най-вкусни!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходец: Който веднъж се увлече по ветроходството, остава с тази "болест" завинаги

Който веднъж се увлече по ветроходството, го хваща т.нар. болест "ветроходство" и остава верен завинаги на този спорт. Това каза капитанът на ветроходния отбор на Медицински университет- Варна, Ангел Дипчиков. Съществува закономерност между спечелването на регата и поддържане на добър екипаж, каза той. Създаването на екипаж е едно голямо..

публикувано на 13.08.25 в 11:35

Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR): Голяма част от музиката днес не е добра и това е истината!

Интервю с Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR) и Carla Harvey (THE VIOLENT HOUR, екс-BUTCHER BABIES) Какво се случва, когато старата и новата школа си подадат ръка? Отговрът е THE VIOLENT HOUR – проект на бившата BUTCHER BABIES Carla Harvey, с продуцент и участник барабнистът на ANTHRAX Charlie Benante. Преди година Carla..

публикувано на 13.08.25 в 07:05

Предприемач, почетен гражданин на Варна: Част от приходите на бизнеса трябва да се връщат в обществото

Финансистът и предприемач  Димитър Желев  получи единодушна подкрепа от Общинския съвет за удостояването му със званието почетен гражданин на Варна заради постиженията му в сферата на финансите и индустрията, както и за участието му във възстановяването на фасадите и позлатените куполи на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Почетните звания и..

публикувано на 12.08.25 в 07:30

Варна е домакин на пътуващата изложба „Следи от изчезване“ – глас за изчезващата дива природа на България

До 29 август 2025 г. варненци и гости на града ще могат да посетят пътуващата изложба „Следи от изчезване“, разположена в зеленината на Природонаучния музей. Изложбата е част от кампания, посветена на опазването на редки и застрашени животински видове в България. В центъра на експозицията са детайлни отливки на стъпки от диви животни, чието..

публикувано на 11.08.25 в 07:00

Семейство антиквари: Показваме старинни пафти, носии и български украшения в училища

Национално антикварно изложение Варна-2025 г. се провежда на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята. За първи път ще има участници от други държави.  Редовни участници във Варна са Николай и Даниела Петрови от Стара..

публикувано на 09.08.25 в 13:58

Thomas Vikström (BRAZEN ABBOT, THERION, екс-CANDLEMASS): Не съм политически активист, а съм артист

Интервю с Thomas Vikström (BRAZEN ABBOT, THERION, екс-CANDLEMASS) Thomas Vikström, певецът на THERION, отново ще излезе пред родната публика. Този път като част от BRAZEN ABBOT. С тях ще отбележи 30 годишнината от излизането на дебюта на групата на Николо Коцев „Live and Learn“, в който Thomas Vikström има основно участие. Концертът ще бъде със..

публикувано на 08.08.25 в 18:05
Ламбрин Сотиров

Ламбрин Сотиров: Варна отново ще е лятна столица за почитателите на антики

Националното антикварно изложение Варна-2025 г. ще се проведе на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята.  За първи път ще има участници от други държави, разкри организаторът Ламбрин Сотиров, основател на Народно читалище..

публикувано на 08.08.25 в 09:30