Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов:








Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в избора си на цветя преди празниците? Какво да търсим и да си купим?

Купувайте каквото ви харесва. Актуалното е това, което на нас ни харесва. Всеки добър търговец търси по-различното, за да е по-интересен, но в никакъв случай това не е най-актуалното. Всяко ново нещо е добре забравено старо.


За първи път срещам малко по-различна коледна звезда.

Розовите коледни звезди са може би на повече от 10г. селекция. Много трудно ги продаваме. В началото розовото не беше толкова наситено както е сега. Сега е по-цикламено розово и е невероятна красота. Всичко това се прави защото големите фирми производителки се интересуват и следят тенденциите в обзавеждането, тенденциите в платовете, да речем. Те знаят, че едно ново съвременно жилище е доста по-различно от преди 10г.


Къде е най-благоприятно отглеждането на такъв тип растения в България?

Най-благоприятният климат е около Пловдив. Там са съсредоточени най-много оранжерии за производство на всякакъв вид цветя - и саксийни, и рязан цвят.


Освен коледна звезда, която традиционно си купуваме за Коледа, какво друго освен елха можем да използваме?

Човешката фантазия е необятна. Тези дни видях елха направена от мръсни дрехи за пране. Хората си ги бяха натрупали доста красиво при това. Най-отгоре бяха сложили една звезда и елхата изглеждаше страхотно. Така че от абсолютно всичко може да бъде направена каквато и да било елха.


Много ми е интересно какво сънувате? Сънувате ли цветя?

Да, в интерес на истината. Всеки добър дизайнер на цветя когато има специфична задача, той я сънува. Ето например коледната атмосфера на нашата витрината, която сме създали в бутика за цветя, я сънувах. Може и нарочно да съм предизвикал този сън. На в последния си сън установих, че единият от музикантите на витрината, можеше да е спокойно седнал. Витрината ни е създадена с ръчно ушити коледни курабийки, които сме превърнали в музиканти, носещи усещането за топлина, музика и добро настроение.


Усещате ли се виртуоз в цветната феерия?

Нескромно ще е ако кажа да, но да. За да си цветар в България в повечето случаи е да продаваш цветя, а не да си дизайнер. Флористът се занимава точно с това, с дизайн. Видял съм доста, изработил съм доста и съм научил много хора, което всъщност е най-важното. Това ми позволява да се определя като човек, който си разбира добре от работата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Велин Жеков

Близо 200 хиляди варненци гласуват за районен кмет днес, в 198 секции се гласува машинно

201 са секциите, в които гласуват избирателите от двата варненски района днес - "Одесос" и "Приморски". В 198 от тях се гласува машинно. В случай, че машина дефектира, тя няма как да бъде ремонтирана. В такъв случай в секцията се минава изцяло на гласуване с хартиена бюлетина. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 08:55

Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY): Личният музикален почерк е много важен

Интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY) Marty Friedman е добре познат в китарния свят. Още повече, че записва два изключителни албума с CACOPHONY и Jason Becker. С Marty Friedman са и т.нар. класически албуми на MEGADETH. Още докато беше част от състава на Dave Mustaine, китарният герой показа и другото си, по-романтично лице...

публикувано на 19.10.24 в 11:23

В Памир и Тиеншан трябва да си готов дори на страдания

Едни от най-красивите планински райони на Земята. Така дълбокият познавач на изтока и запленен от географията пътешественик Красен Желязков описва местата през които премина това лято. Над 2500 км. изминати за три седмици из суровите планини Памир и Тиеншан в държавите Таджикистан и Киргизстан е приключение, което той сподели първо за слушателите на..

публикувано на 18.10.24 в 08:30

„Поезия безкрай“ на Синелибри във Варна

На хоризонта е празничното десето издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което се провежда под мотото „Поезия безкрай“ в знак на преклонение пред безспорните гении на поетическото изкуство и великите киновизионери, на които дължим мощни полети на духа. Между 17 и 31 октомври киноманите във Варна ще имат..

публикувано на 17.10.24 в 08:05

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA направиха хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците представиха новия албум „A Frame of Mind”. Концертът бе открит от специалния гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме огромно щастие

Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил статуята от римско време, заедно с багериста Даниел Димитров, с когото са заедно на терен. "Това е моментът, в който всеки взема своето решение съобразно ценностната система и морала си", отбеляза Крайчев при гостуването си в предаването "Новият ден" на Радио Варна. Така, б..

публикувано на 15.10.24 в 17:20

Аглика Олтеан: След спектакъла "Както ви харесва" публиката ще излезе от театъра пречистена, по-добра и по-щедра

"Както ви харесва" от Уилям Шекспир е най-новата постановка на Варненския драматичен театър. Премиерните спектакли ще бъдат на 16 и 17 октомври от 19 часа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров".  "Както ви харесва" е първата постановка в България на Габор Томпа, румънски режисьор, президент на Съюза на театрите в Европа. Драматург на спектакъла е Аглика..

публикувано на 15.10.24 в 08:30