За да опознаете една страна, първо трябва да видите красотата и очарованието на природата й, т.е. да я посетите. И в същото време е добре да се запознаете с нейната кухня. В руската кухня например има ястия, които са типични само за нея, но има и такава, която по нищо не се различава от онова, което слагат на масата в други части на света. В Русия, както пише немският шпионин Маркус Волф в професионалната „кухня“ се готвят „такива каши, на такъв огън, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си”. Интересното обаче е с какви ястия руснаците посрещат празниците.
За руската кухня е типично, че ястията се приготвят без силни запръжки и подправки и по този начин се подчертава натуралният вкус на основния продукт. А водещо място е отредено за супите. Но не и по празниците, споделя шеф Станислав Кубарев, инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт.
- Какво слагат руснаците на празничната трапеза?
В Русия, както знаете, Коледа е две седмици по-късно, отколкото в България и останалия свят. Рождество е на 7 януари и тогава обикновено приготвяме салати - салата „Оливие“, която в целия останал свят се нарича „руска салата“. Често се прави сельодка „под шуба“, /в която „шубата“ се прави от сварени и насръгани зеленчуци с майонеза/. Напоследък все по-често се сервира и салата с раци, в която има сурими - измита и смляна риба, зеле, царевица, понякога се прави и с ориз такава салата. Много често се прави пача, като се сервира студена, желирана и с горчица и хрян. Прави се и телешки език, аз лично много го обичам и се развам, че в България има много места, където може да се опита. Има и някакво топло блюдо с месо, с картофи – задушено или печено. Може да има и торта, но не е задължително. За Коледа обикновено зависи от семейните традиции, във всяка къща е различно, но масата е отрупана. Рождество е повече семеен празник. Често хлябът и водата се носят в църквата за освещаване и после ги слdгат на масата.
Интересното е, че на празничната трапеза руснаците слагат и пача.
- Има ли нещо, което е типично само за Русия?
Вероятно пачата – сварено месо, което пуска много желатин в бульона, защото се вари дълго и после се желира. Това, според мен, е най-необичайното. Сельодката под шуба също не съм срещал в друга куня. Но в руската кухня има много и различни влияния – от Франция, от Украйна, от Азия, затова е трудно да се намери нещо уникално. Тя много се е променяла - заради историята, смените във властта, революцията и кухнята се е трансформирала.
Шеф Станислав Кубарев споделя, че най-много обича телешки език с масло и шарена сол и е много доволен, че и ние, българите, хапваме този – деликатес...
- А от българската кухня какво ви харесва най-много?
Много обичам телешки език с масло и шарена сол. Но това не е типично българско. В България имате много блюда, които делите с Гърция или с Турция, те вече са общи и е трудно да се каже къде първо са се появили. Има много вкусни храни.
"Цветя, машини, облаци, органи" се нарича третата самостоятелна изложба на 22-годишния Александър Габровски, варненец, който е студент във Виена. “Можете да очаквате пърформанс, трансформърс, световъртеж, цъфнали картофи, винтове, болтове, гайки, музика, лъчи, кактуси, корали, кръв, подскоци на един крак, кръстословици и други ритуали “-това бе..
Варна е домакин на литературния фестивал „Море от книги“. Събитието започна в събота и ще продължи до 10 август на централната пешеходна зона на бул. „Княз Борис I“. Организатор е варненско издателство за детски книжки и игри, с подкрепата на Община Варна. Целта им е да не остава градът без такова събитие изобщо. Специално внимание е отделено на..
Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представя у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Йонка..
Август месец няма да се различава съществено от предходния – юли и ще е доста топъл и с изключително малко валежи, каза в интервю за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител „Прогнози“ в НИМХ-Варна. Ще е горещо, като второто и третото десетдневие се очакват температури на въздуха до 39 градуса, особено около 20-23 август...
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..
Графит, посветен на пожарникарите, е изобразен на трафопост във варненския квартал "Вл. Варненчик". В контекста на пожарите, обхванали различни градове в страната, от сдружение "Българско графити училище" решава чрез изкуство отдават почит към огнеборците, рискуващи всекидневно живота си. Артистите Дамян Николов и София Тарасенко разказват..
Балчиклията Симеон Нейчев - Вибути с първа изложба "ОТВЪД ЗВЕЗДИТЕ В СЪРЦЕТО". Мястото е "Учебен център по изкуства", до главния горен вход на Двореца в Балчик и може да се види от 2 до 16 август, откриването е на 2 август от 18.00 часа. Срещата ще започне с кратка беседа за изкуството и медитацията, последвана от концерт с медитативна музика,..