Предстоят отново празнични дни, Йордановден и Ивановден. Отново гостуване, трапези и нови рецепти за позабравени ястия. Шеф-готвач Калоян Колев препоръчва специфичното за сезона и за региона. Според него почти не са останали заведения, които да предлагат български ястия, приготвени по традиционен, български начин. Калоян Колев е шеф инструктор в "Институт по кулинарни изкуства" - Варна и разказа пред Мартин Николов за собствените си експерименти:
Разликите в храната определят ли темперамента на съответния народ?
Да, може да се каже. В някои държави се яде наистина много пикантна храна и това влияе и върху настроението.
На какво се дължат различията?
Общо взето навсякъде по света се готви това, което е тренд и което е било назад във времето т.е local food. Това което е най-известно за района и за сезона с местни продукти.
На какво се дължи това?
Причината е, че е най-рентабилно и най-вкусно. Когато нещо е в сезон цената е най-поносима и за това е най-логично да се предлага това, което е за района и за сезона специфично.
Кое е специфичното за България за този сезон?
В момента трушия, мариновани зеленчуци, греяно вино, мариновани риби за нашия регион. Всеки естествено търси нещо, което да е поносимо като качество и цена. Аз за това ви съветватм да поръчвате това, което е актуално за сезона и ще е най вкусно при това на най-добра цена.
Като шеф готвач експериментирате ли с вкусове?
Вече почти всичко е правено. Аз експериментирам главно с азиатските вкусове, защото е по-интересно за мен и ми харесва фюжън кухнята т.е комбинация от различни техники на готвене от различни части на света с азиатски продукти.
А в България на кое можем да кажем фюжън кухня?
В момента почти всичко е фюжън реално. Почти няма ресторанти, които да предлагат само и единствено традиционна българска кухня. Всичко е микс. Още можете да чуете в звуковия файл:

Малкият бизнес е готов да поеме част от предстоящите разходи, след приемането на Бюджет 2026, но очаква мерки - реформи, достъп до обществени поръчки, инвестиции в инфраструктурни проекти , които дават добавена стойност. Това каза Данко Калчев, съсобственик на семейна стъкларска фирма в Белослав, в предаването на Радио Варна POST..
Изложбата "Наша земя" събира в едно творчеството на две художнички, обединени от любовта към акварела - Полина Лазарова и Даниела Драгнева. Откриването на експозицията беше вчера в Арт център – галерия М&М във Варна. Изложбата включва над 50 платна, вдъхновени от красотата на българската природа и на българските народни танци, както и от личните..
Интервю с Faruk Aydın Toksöz и Onur Çobanoğlu (ALKERA) „ProgVibe Balkans“ е двудневен фестивал, посветен на прогресив рока и метъла, с фокус върху съвременната балканска прогресив сцена. В рамките на събитието, което е на 21 и 22 ноември, ще се представят изпълнители от България, Гърция, Турция и Румъния, които разкриват богатството и..
Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация. Това мнение изрази младата предприемачка Хелин Алев в предаването на Радио Варна "Новият ден" в Дена на жената предприемач. Тя коментира равнопоставеността между половете, предизвикателствата пред жените в бизнеса и тревогите на малките компании около..
В периода 11 ноември – 12 декември 2025 година училища и детски градини ще отбележат и ще отпразнуват Европейския ден на авторите и Деня на четенето. Два вдъхновяващи повода за ново читателско пътешествие, представи инициативата в Радио Варна Мария Баджакова от Младежка фондация "Аморфа". В инициативата освен чилища и детски градини участват още..
Интервю с Christopher Bowes (ALESTORM) До момента ALESTORM са направили два концерта в България. През 2010 година като съпорт на SABATON и през 2022 като част от фестивала „Midalidare– Rock In The Wine Vally“. Ето, че на 29 ноември шотландските пирати ще излязат за трети път пред родните фенове. Но този път като хедлайнъри, с подкрепата на..
"България е оазис за пчелите и това трябва да остане така“, казва с усмивка Елен Сабатини – французойка, която преди 18 години избира да се установи в България и да посвети живота си на пчеларството и опазването на природата. Завършила екология, Елен намира своята мисия в това да учи хората – особено децата – да обичат пчелите. Тя често..