Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Юнец

Звукови гледки от варненското село Юнец

Географското разположение на село Юнец е следното – то се намира на 45 километра от Варна по пътя за Бургас. Ако искате да стигнете до населеното място, трябва да се отбиете към Дюлинския проход и веднага след това да завиете надясно. Подкарвате по една тясна и асфалтирана отсечка и след има-няма два километра се озовавате пред кметството в селото. Там кметски наместник е Стефан Кулев, който е готов да отговори на всички въпроси, които интересуват пътешественици като нас.

"Името му идва от юница. Навремето старото му име е било Дана Гьоз, което е същото. Общо взето селото е много малко. Много хора смятат, че то е на загиване, на замиране. Но аз не считам така или по-точно казано - може да се каже нещо такова, но по отношение на местните хора, които са постоянни жители, те са останали само 25."

Иначе според ГРАО от 2015 година в село Юнец има регистрирани 58 жители. Интересна е справката за броя на населението през годините, която донякъде потвърждава думите на селския наместник Стефан Кулев – през 1934 в селото са живели 363-ма души.

"По-същественото е, че селото се намира на хубаво място. Забележимо тук се вижда, че има много нови строежи. Всяка година се строи. И идват много хора, които го намират като едно прекрасно място особено за след пенсионно време. Такъв, какъвто съм и аз."

Още малко география. Село Юнец, освен, че е с международно присъствие, отстои на 12 километра от село Шкорпиловци, където е най-близкият плаж и град Бяла, където е най-близкото училище, а също така и на 13 километра от село Старо Оряхово.

"Имаме в момента шест или седем руски семейства. Имаме германци отскоро. Имаме един италианец с една рускиня. Имаме азербайджанци и общо взето това са чужденците."

Интересът е наистина обоснован – природата е комбинация между море, планина, река, широколистна гора и язовир. Да, тук има язовир, който е разположен в много красива местност, подходящ е за риболов, частен е и между другото се продава. Районът е характерен със слънчева пролет, прохладно лято, пъстра есен и мека зима, а климатът е благоприятен за лечение на хора с белодробни заболявания.

Чуйте повече за варненското село Юнец в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03

В „Гравитация нула“ на 28 юни

„Гравитация нула“ – 28 юни 2024 година с Мартин Николов -   ММФ „Варнеско лято“ – концерт на камерен оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио - гост пианистът Адриан Йотикер; -   Изложба „Модернистите на ХХ век“ в Градската художествена галерия във Варна – представя я Деница Гергова - артдиректор на "Виваком Арт Хол..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

НОВИЯТ ДЕН на 28 юни с Иван Барбов

„Ако не ти се спи като си легнеш, със сигурност ще ти се спи като станеш“, гласят едни мъдри прозрения с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Ако и на вас ви е още сънено, ударната доза ефирен кофеин, която гарантирано ще ви събуди, ви очаква на честотите на Радио Варна. Проследете събуждането на новия ден с водещия Иван..

публикувано на 28.06.24 в 06:44

НОВИЯТ ДЕН на 27 юни с Мариела Димитрова 

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета  (на снимката в черно)  през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина . Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински..

публикувано на 27.06.24 в 06:21

НА СВЕТЛО на 26 юни с Валерия Василева

Бдение ще има тази вечер от 19 часа на мястото, където при пътен инцидент загина мотоциклетистът Аспарух Димитров, а детето му беше пирето в болница в тежко състояние. Репортаж от среща във Варна между работодатели и бежанци от войната в Украйна, които търсят работа, организирана от „Каритас“. Представиха във Варна резултати от..

публикувано на 26.06.24 в 13:55
Лято в Природен парк

НА СВЕТЛО на 25 юни с Валерия Василева

Акцентите от днешното заседание на ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към ОбС-Варна. Днес е Международният ден на моряка, обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. - мотото тази година е "Аз съм на борда" с послание за равенство между половете в мореплаването. Доцент Десислава Серафимова ще..

публикувано на 25.06.24 в 13:19