Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява имотите на Ангелкова и Жаблянов

Прокуратурата е наредила на Антикорупционната комисия да провери как са купили жилищата си министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов. Сигналът срещу Ангелкова е от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, а за Жаблянов -  по публикация на 24 часа

Междувременно, от Антикорупционната комисия обявиха, без да съобщават конкретно име, че работят по сигнал срещу приближено  до политически лидер лице.

По разпореджадане на прокуратурата Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще проверява имотното състояние на министъра на туризма Николина Ангелкова и на депутата от БСП Валери Жаблянов. Проверката срещу Ангелкова е по сигнал от депутата Валери Симеонов, а срещу Жаблянов - от сайта за журналистически разследвания "Биволъ".

На Антикорупционната комисия е възложено  да събере информация за имотите на двамата - евентуално бивши собственици, актуално състояние на дружеството - продавач, продажна цена, дължими данъци и такси, и произход на средствата за покупката. Обяснения ще се снемат от всеки купувач, от лицата, представляващи дружеството - продавач, включително и  за предишни отношения и познанства между тях . От Ангелкова и Жаблянов ще се  поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, а  ако откажат -  ще бъде свалена по реда на Закона за кредитните институции. 

Малко преди да стане ясно, че кръгът на проверяваните по Апартаментгейт се разширява, от Антикорупционната комисия се оплакаха, че са обект на атака от "двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 200 000 000 причини". Проверяваното от тях лице, освен като приближено до партиен лидер, е описано и като  "висш държавен служител, който, възползвайки се от служебното си положение, се е облагодетелствал неправомерно". Не става ясно дали е бивш или настоящ държавен служител, но става ясно, че е организирал изборите на определена политическа партия и че се  проверява и затова, че до него е достигала информация за вътрешен за Антикоруционната комисия човек. .Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата, допълват от Антикорупционната комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Променят временно маршрута на линии 20, 22, 118, 118А, 148 и 209 на 21 май

Във връзка с провеждане на празнично шествие и честване „Празници Владиславово 2024“ на 21 май (вторник) от 17:30 до 18 часа ще бъде преустановено движението по бул. „Св. Елена“ от кръстовището с бул. „Константин и Фружин“ до кръстовището с ул. „Асен Разцветников“.  Автобусни линии 20, 22, 118, 118A, 148 и 209 няма да обслужват спирки „Химик“ и..

публикувано на 17.05.24 в 13:00

НСО призова за въздържание от спекулации и хипотези за катастрофата край Аксаково

Националната служба за охрана излезе с официално изявление във връзка с инцидента край Варна.  Държавната охранителна служба заявява, че оказва съдействие на компетентните органи по воденото следствие.  "НСО призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен..

публикувано на 17.05.24 в 12:42
Снимката е илюстративна

Двама не се явиха на матурата по БЕЛ в Балчик

Двама не се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература в двете средни училища в община Балчик.  Матурата започна и премина нормално. В средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище на изпита се явиха 17 души, от тях 14 завършват тази година, трима са явяващите се от минали години при четирима заявени. Започнал в 8.30 ч,..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Снимката е илюстративна

Министерският съвет вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти...

публикувано на 17.05.24 в 12:01

Парламентът с извънредно заседание на 21 май

Във вторник - 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:52

Съчинение по "Приказка за стълбата" или есе "Мълчанието - сила или слабост" на матурата по БЕЛ тази година

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение.  Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на тема: "Цената на компромиса" по   "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Темата на есето е..

публикувано на 17.05.24 в 11:49

Извънредно заседание на ректорите днес, решават за планирания протест в понеделник

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа днес, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г., съобщава БНР.  Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани..

публикувано на 17.05.24 в 11:15