Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири хиляди декара дюни - залог на 50-ина фирми

Румен Драганов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Ние сме създали един Закон за черноморското крайбрежие с негативен ефект върху българския туризъм, който не е изследван добре, преди да се пристъпи към поредната му 22-ра поправка”, това каза за Радио Варна Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него с този закон е разрешено увреждането на българския туризъм и намаляване на неговата конкурентноспособност от гледна точка на това, че са унищожени ценности на самото черноморско крайбрежие и в същото време не са защитени интересите на обществото.

Двадесет организации, обединени в групата "Бетономорие", излизат на протестен лагер за вето пред Президенството на 20 юни. Събитието се подкрепя от инициативен комитет кемпер-общество.  Днес представители на гражданската група внесоха исканията си по отношение на Закона за Черноморието. Целта е спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. Румен Драганов е сред подкрепящите исканията на „Бетономорие”.

-  Да кажем, че бъде наложено вето и законът бъде върнат, къде отива отново – в Народното събрание и законът пак ще е собственост на депутатите. Смятате ли, че нещо би могло да ги накара да изместят фокуса от къмпингарите, които в последните поправки са най-големите вредители на ландшафта, а не към онези, които бетонираха Черноморието ни? С други думи какво от това, че ще се върне Законът?

-  Обществото ни е доста песимично настроено по отношение на действията на Народното събрание и съответно на вносителите от страна на Министерски съвет за тяхната лоялност към обществото. В някакви тъмни и ранни часове току изникне някое хотелче или вилно селище точно върху т.нар. зони с ограничения. Но на какво разчитат от „Бетономорие” и защо имат моята подкрепа. Има видимо нарушаване на разпоредбите на Конституцията и се надявам да не се стигне до Конституционния съд, което ще бъде следващата стъпка, ако народните представители не се съобразят. Посочени са и нарушенията в чл.4 ал.1 от Конституцията, общото право за придвижване, правото на собственост...Този закон беше приет набързо, някои от нещата, които бяха доста по-зловещи отпаднаха, но остава основното усещане у обществото, че заменените дюни, които са около 4 хиляди декара, ще бъдат приватизирани, по най-безцеремонен начин превърнати в селскостопанска земя и впоследствие застроени. Това е публична държавна собственост и никой няма право да ни я отнема. Този грабеж вече е забелязан от обществото. От друга страна големите врагове на Черноморието не са хората с плажна кърпа, а тези с багерите, които преместват дюна. Спасяването на нашата собственост трябва да бъде поета от самите нас, след като Правителство и Парламент не желаят да я защитават.

-  Законът защитава тези, които са направили това, което виждаме по Черноморието ни, но и отваря вратички, от които да се възползват бъдещите инвеститори.

-  Това са двете заплахи. Ясно е, че тези промени са в угода на около 50-ина фирми, които са си позволили да направят заменки срещу недоброкачествена земя с дюни, които икономически не биха могли да носят никакъв селскостопански приход. Те са заграбени по този елегантен начин и сега институциите се чудят как да им ги вземат обратно. Това е откраднато от държавата с чиновнически подписи върху лист хартия, който струва под една стотинка. Територията ни е превзета чрез ето такива трикове – приемане на закон, изменение в закона, връщане при президента...Ако тези наши „приятели” в Парламента смятат, че могат да действат по този начин, значи са сбъркали държавата, в която се намират, защото обществото ясно вижда кой-кой е и какво прави.

Чуйте повече в прикачения файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10