Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от три континента реставрират Раннохристиянската базилика край село Оногур

За първи път в България доброволци от три континента участват в реставрирането на археологически обект - Раннохристиянската базилика Палматис край село Оногур, община Тервел. Той е разкрит преди четири години, но опазването му е трудно. Причината е в липсата на достатъчно средства, отпускани от Министерството на културата, за да може обектът да бъде добре подготвян за зимните условия, извън археологическия сезон. Доброволците са десет - от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания и са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери и дори финансист и д-р по молекулярна биология.

Снимка

Интересното на обекта, по думите на работещите по него, е, че той съвместява различни епохи и крие твърде много история, за да се допусне да бъде унищожен във времето. А опасността за това е реална, споделя директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

Резултатът, към който се стремят, е олтарната част да бъде изцяло консолидирана, пукнатините да бъдат запълнени и подготвени за зимата. Технологията на консолидирането е изработена от двамата реставратори, които работят на обекта.

В проекта, освен Регионалният исторически музей в Добрич, участват и представители на сдружението „Хорище“, един от които е реставраторът д-р Красимира Франгова, която е преподавател в Датската кралска акадамеия. Според нея, обектът край село Оногур е добре съхранен до този момент, но трябват допълнителни грижи, за да не се застраши още повече състоянието му.

Въпреки финансовите проблеми, проектът по консолидирането на раннохристиянската базилика ще продължи още няколко дни, а самите разкопки ще бъдат подновени през септември.

Какво споделят част от доброволците можете да чуете в прикачения звуков файл.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15

Храмов празник на църквата "Св. Прокопий Варненски"

На 25 юни Българската православна църква почита паметта на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски.  Своя празник отбелязва днес едноименният храм в морската столица. Кметът на Варна Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева  присъстват на тържествената архиерейска света литургия, отслужвана от Варненския и Великопреславски..

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00

С демонстрации по спасяване на хора зад борда отбелязват Деня на моряка във Варна

С демонстрация по спасяване на хора зад борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна днес, 25 юни. Инициативата се организира за втора поредна година.  В акцията ще се включат водолази, които ще "спасяват" хора в нужда във водата, за да им бъде оказана първа медицинска помощ...

публикувано на 25.06.24 в 08:25

ВиК-Варна с кръводарителска акция

Служители на ВиК-Варна ще дарят кръв за Районния център по трансфузионна хематология. Акцията, която е по инициатива на ръководството на дружеството и синдикалните организации в него, ще се проведе на 27 юни от 8,30 до 12,30 часа. За целта от центъра ще изпратят мобилния пункт, оборудван с всичко необходимо за даряване на кръв. В него едновременно..

публикувано на 24.06.24 в 14:22