Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболов - средство за отдих или спорт

3
Снимка: pxhere

На заседание на 29 ноември 2006 г. Общото събрание на националното ловно-рибарско дружество определя за официален празник на Съюза на ловците и риболовците в България 6 август. Мотивът е, че на този ден през 1898 г. в София се открива Учредителният първи конгрес на ловците, чиито решения стават основата на ловно-стрелческа организация “Сокол”.

През годините, независимо от датата, организираните ловци не са пропускали да отпразнуват подобаващо съюзния празник.

Страстта към риболова се усеща в гласовете на Генчо Петров и Костадин Петров. Тяхното ежедневие е изцяло обзето от общото им хоби – ловенето на риба. Разговарях с тях в риболовния магазин, където работят. 

Генчо Петров е от Враца, но от 10 години насам живее в морската столица. Предпочита язовирния риболов, а колекцията му от трофеи, спечелени на риболовни състезания е впечатляваща. За разлика от Генчо, Костадин Петров предпочита морския риболов. Въпреки това, обаче, се гордее с рибата-трофей – 20 килограмов шаран, с който рибаря се е борил цели 40 минути преди да го извади от водата.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Танцови маршрути" започват от днес във Варна

От днес до 27 октомври, неделя, Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на..

публикувано на 25.10.24 в 11:01

Между 400 и 500 лева е средната цена за комплект нови зимни гуми тази година (ВИДЕО)

Вече се намираме в сезона, в който сме изправени пред дилемата „Палто за жената или гуми за колата“. И двете са важни, но смяната на летните гуми със зимни е задължително и е добре да я направим именно в този период на годината. Това каза за Радио Варна председателя на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов.  Някои..

публикувано на 25.10.24 в 08:30
Заслон „Спано поле”

Особености на планинския туризъм и настаняването в хижа

В последните години обществото на любителите на планината все повече се разраства и много наши сънародници предпочитат контакта с природата, отколкото този с натоварените, а и често скъпи хотелски комплекси.  Ако сте решили да наемете хижа за няколко дни в планината, е важно да отделите достатъчно време да се подготвите добре, като не..

публикувано на 25.10.24 в 07:39

Във Варна представиха американски дефибрилатор, говорещ на български

Дефибрилатор, произведен в САЩ със софтуер на български и гласово подпомагане също на български език, който може да се използва при необходимост на обществени места от неспециалисти, представиха на изложение в курорта "Св. Константин и Елена". Устройството дава инструкции какви стъпки да бъдат предприети при спешен случай и дава индикации дали..

публикувано на 24.10.24 в 17:30

Засаждат нови 50 дървета в центъра на Варна

Близо 50 нови дървета ще засади Община Варна в централната част на града до края на ноември. Това е една от стъпките, които администрацията предприема за поддръжката, развитието и обогатяването на зелената система в града. Изборът на видове растения е направен след консултации с ландшафтни архитекти и експерти, ангажирани с озеленяването, съобщават от..

публикувано на 24.10.24 в 13:10

НСОРБ с благодарност към БНР и кореспондента Мая Райнова

Националното сдружение на общините в Република България изразяват своята признателност за партньорството при отразяване на най-значимия форум за българските общини - Годишната среща на местните власти. Проблемите на общините са проблеми на обществото и високият професионализъм и обективност, с който екипите на Българското национално радио направиха..

публикувано на 24.10.24 в 09:55

Връщаме часовниците с час назад в неделя

В неделя - 27 октомври - ще преминем към зимното часово време. Точно в 4:00 часа сутринта ще върнем часовниците с един час назад и ще се върнем към астрономическото време. Това означава, че денонощието ни ще е с един час по-дълго и ще спим с един час повече. Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския политик и..

публикувано на 24.10.24 в 07:23